Deň s Horcom

28.9.2002

Trasa : Kamenec pod Vtáčnikom – Bystričianska dolina – Zadná lúka - Buchlov – Žarnov - Ľubianka.
Parametre trasy : Dĺžka 15 km, prevýšenie 700 m, stredne náročná.
Lokalita : Vtáčnik.
Doprava : z Partizánskeho vlakom o 5:47 do Zemianskych Kostolian, stade autobusom o 7:14 do Kamenca pod Vtáčnikom.
Rodičia s menšími deťmi môžu ísť autobusom o 9:25 do Hornej Vsi.
Doprava späť : spojmi SAD z Oslian.

Na chate v Ľubianke posedenie pri ohni a guláši, prezeranie kroniky a fotografií, diskusia o pláne turistických akcií na budúci rok, športové súťaže, ochutnávka nápoja s horcom, táborák.

Deň s Horcom je určený pre členov TK Horec a ich rodinných príslušníkov. Guláš je pre všetkých zadarmo.


Po roku znovu nadišla chvíľa, kedy si turisti z TK Horec mohli vychutnať nielen pobyt v prírode, ale aj kuchárske umenie niektorých svojich členov, posedieť si a zaspomínať. Uskutočnil sa dlhoočakávaný Deň s Horcom. Keďže počasie – ako sa na september patrí – bolo nevľúdne, vlastnej túry sa zúčastnilo len šesť kusov turistov. Tí sa na Buchlov a Žarnov vybrali menej známou trasou cez Bystričiansku dolinu. Priamo na lesnej ceste našli tri salamandre škvrnité, zákonom chránené plazy. Nad dolinou sa týčili obrovské skaliská známe ako Dvanásť apoštolov a Veľká skala. Hodinovým strmším stúpaním sa Horci ocitli na Zadnej lúke, kde ich vítalo množstvo zakvitnutých fialových jesienok. Po oddychu to bolo na skalnatý vrch Buchlov už len na skok. Tu sa však zase prejavilo sychravé jesenné počasie – zo skaly sme totiž videli h...mlu. Poponáhľali sme sa teda dole a okolo chráneného starého jaseňa sme po hodine vystúpili na druhý skalnatý kopec Žarnov. Tu sa k nám pridali ďalší traja turisti, spolu sme si pozreli žarnovské horolezecké cesty a zišli sme na Ľubianku. Na chalupe pohostinného Janka nás už čakal výborný guláš (scenár a réžia Jožko Gáher). Hladnejší jedinci zvládli aj tri taniere. Potom sa však s preplneným tráviacim traktom nemohli ani pohnúť, sedeli na stoličkách, popíjali pálenku s horcom a sledovali premietanie diapozitívov z tohtoročných i starších vysokohorských akcií. Obrázky odborne komentoval Janko Š. (Šútora nechcel byť menovaný). Okrem diapozitívov bola k dispozícii aj klubová kronika a albumy s fotografiami. Iné športy - ako futbal či preťahovanie lanom - sa vzhľadom k rozbahnenému trávniku a prejedeným účastníkom neuskutočnili.
Dobrá nálada, melódie slovenských piesní a smiech trvali až do podvečerných hodín, kedy sa 25 Horcov po spoločnej fotografii a poďakovaní hostiteľom začalo pomaly rozchádzať domov k svojim vysávačom.


 
Prvá skupina na Žarnove

Kompletná zostava
(okrem fotografa)

Šéfkuchár Jožko Gahér
pri práci

Najedení a spokojní
na Ľubianke