Výstupy na hrady Pohronia

5.10.2002

Trasa : Kremnický hrad, Šášov, Revište.
Parametre trasy : Dĺžka 5 km, prevýšenie 300 m, nenáročná.
Lokalita : Pohronie.
Doprava : vlastným autobusom z Partizánskeho, odchod o 8:30 od železničnej stanice, 8:45 od Supermarketu Šípok.
Cena : 150 Sk dospelí, 120 Sk študenti, 100 Sk deti.
Prihlásiť sa treba do 30.9. u pani Dobiašovej a Lysej. V prípade voľných miest sa dá zaplatiť aj priamo v autobuse.

Zájazd je určený hlavne pre rodiny s menšími deťmi a pre žiakov. Koná sa v rámci XII. ročníka celoslovenskej akcie "Výstup na 101 hradov a zámkov Slovenska".



Rekordných 55 záujemcov sa zúčastnilo tejto ani nie tak turistickej, ako skôr vlastivedno-poznávacej akcie. Väčšinou išlo o rodičov s menšími deťmi. Privítali sme medzi sebou aj deti z detského domova Veľké Uherce.
Ako prvé sme si prezreli starobylé banské mesto Kremnica so svojím mestským hradom. Po dlhom čakaní v pokladni sme po 127 schodoch vystúpili na 63-metrovú vyhliadkovú vežu. Z nej bol nádherný výhľad na celé okolie. Potom sme sa autobusom presunuli do dedinky Šášov a navštívili sme rovnomenný pohronský hrad. Hneď na začiatku stúpania nás privítala tmavohnedá veverička. Malebná zrúcanina rozozvučala motorčeky mnohých fotoaparátov. Pod hradom sme si oddýchli a opiekli špekačky. Posledným našim cieľom bol hrad Revište. Zaujala nás hlavne hradná studňa plná vody a tenké múry ohlodané zubom času, ktoré sa akoby zázrakom ešte držali pri živote. Milou bodkou za dnešným dňom bolo rozdávanie účastníckych diplomov všetkým mladším účastníkom a tiež to, že deti z detského domova našli niekoľkotýždňové psie mláďatko, ktoré bolo opustené a hladné. Nakŕmili ho a zobrali so sebou do domova, kde sa budú snažiť vytvoriť mu lepší domov, ako malo doteraz ...
Všetci si po vydarenom výlete povedali, že budúci rok musia byť podobné akcie najmenej dve.


Mestský hrad Kremnica

 
Stúpanie k hradbám

 
Pred kostolom sv. Kataríny

Pohľad na Kremnicu
z vyhliadkovej veže

Zrúcanina hradu Šášov

 
Malý Oskar medzi ruinami

Opekačka pod hradom

Roztomilý pozdrav prírody