Regionálny zraz turistov v Hradišti

14.6.-16.6.2002

Miesto : Futbalové ihrisko v Hradišti.
Registrácia : 14.6. od 18:00
Zrazový poplatok : 20 Sk/deň.
Doprava : Individuálna (peši, bicyklom, motorovým vozidlom, spojmi SAD : piatok – 17:35, 18:00, 18:33, 20:20, 21:20, sobota – 7:25, 9:40, 10:25, 14:00, 15:07). TK Horec môže zabezpečiť v sobotu ráno autobus z Partizánskeho do Hradišťa (vyloženie stanov) a ďalej do Horných Vesteníc – štart 1. trasy. Odchod autobusu o 7:30 od Supermarketu Šípok, o 7:45 od železničnej stanice.
Strava : Vlastné zásoby. Pivo, víno a malinovky v blízkej reštaurácii.
Nocľah : Spanie vo vlastných stanoch alebo pod prístreškom štadióna.

Turistika
1. trasa : Hradište - Hradištnica – Medvedia jaskyňa – Kňažinové lúky - Hradište (23 km, prevýšenie 600 m)
2. trasa : Hradište – kameňolom - Hradište (5 km, prevýšenie 130 m)

Spoločenské akcie : športové súťaže, preťahovanie (aj lanom), táborák, premietanie filmov a diapozitívov, beseda, účinkovanie folkových pesničkárov a kapiel – Turkovci, Túlaví.

Harmonogram :
Piatok : prezentácia od 18:00, bodovanie tábora.
Sobota : 8:30 – slávnostné otvorenie zrazu s odovzdávaním štafety, 9:00 – odchod na túry a cyklotrasy, 15:00 – športové hry, 20:00 – zapálenie táboráka, 21:00 – videoprojekcia.
Nedeľa : 8:00 – dospávanie po búrlivom večere, voľný program, likvidácia tábora, 12:00 – uzatvorenie zrazového priestoru.


     Druhý ročník Regionálneho zrazu turistov, tentoraz v Hradišti, zorganizovala regionálna rada KST, Obecný úrad v Hradišti, TK Horec, KST Bánovce a KST Topoľčany. Najžhavejší turisti už v piatok večer zapĺňali futbalový štadión v Hradišti, kosili trávu, stavali si stany a testovali topoľčianske pivo. Hlavná skupina turistov však prišla v sobotu ráno autobusom z Partizánskeho. TK Horec prispel až 41 účastníkmi, čím sa nemôže pochváliť žiaden iný klub.
V sobotu o 9:00 nastalo slávnostné otvorenie zrazu. Turistom sa okrem predsedov zúčastnených klubov prihovoril aj starosta obce Hradište. Privítal účastníkov, stručne ich oboznámil s históriou a súčasnosťou dedinky a na štafetovú tyč priviazal stuhu. Zároveň podaroval zástupcom klubov pár fliaš domácej malinovice. Potom sa už mohla začať turistická časť zrazu – rozchod na túry.
     Skupinka slabších turistov a rodičov s deťmi sa poprechádzala okolo Hradišťa a kameňolomu. Plánovaný kopec Chotoma tentoraz nenavštívili.
Na náročnejšiu túru k Medvedej jaskyni v Nitrických vrchoch sa vydalo 45 zdatnejších turistov. Stúpali dolinou Hradištnica a lesnou cestou k veľkej esovitej zátačke. Tu zbehli hlinenými a kamennými schodíkmi dole k jaskyni. Pohľad potešilo pekne upravené prostredie, kamenné terasy, drevená búdka a – pohľad zakalil zamknutý vchod do jaskyne. Jaskyniari napriek tomu, že o návšteve niekoľkých desiatok záujemcov vedeli, sa neunúvali prísť, a tak podzemný svet so svojimi stalakmitmi a inými stojacimi útvarmi zostal za železnou oponou. Túra po oddychu pokračovala na Kňažinové lúky. Krásny výhľad na Tribeč, Vtáčnik, Pohronský a Považský Inovec bol z Holého vrchu a potom už turisti zbehli neznačkovanou trasou, miestami cez husté porasty a diery v plote znovu do doliny Hradištnica a po hlavnej ceste do cieľa.
     Namáhavá 23-kilometrová túra v žiariacom slnku nemohla skončiť inde ako pri dobrom čapovanom pivku. Pivné súdky sme si neskôr rozhýbali na futbalovom ihrisku pri športových súťažiach : kopanie jedenástok a preťahovanie lanom. Horci tentoraz šťastie nemali a prvé miesto si nevybojovali. No a tu nastal čas na táborák, opekanie slaninky, premietanie diapozitívov s taliankymi sopkami, čomu všetkému vyhrávali členovia folkových skupín. Okolo polnoci začali učastníci zraz pomaly opúšťať. Len 20 najvytrvalejších zostalo spať v prírode - v stanoch alebo pod nepremokavou plachtou. O tom, že bola nepremokavá, sme sa mohli presvedčiť osobne, keď okolo jednej hodiny v noci prišla z čista jasna búrka a krupobitie. Zopár jedincov zaliezlo pred bleskami radšej do auta.
Ráno sme sa prebudili do zamračeného a vlhkého dňa. Rozfúkavať oheň by bola sizyfovská drina, preto sme zvyšnú slaninu zožuvali surovú. No a zraz sa blížil ku koncu. Ľudia sa postupne lúčili, sadali do áut a ponáhľali sa k zvyšku svojich rodín. Jediný, kto si teplo rodinného krbu nevychutná, bude malé opustené mačiatko, ktoré hladné a zmoknuté márne hľadalo svoju mamičku ...


Ďalšia stuha
na putovnom žezle

 
Štart !

Turisti pred zatvorenou
Medveďou jaskyňou

 
Cestou na Kňažinove lúky

Krátky oddych v tieni

Stanový tábor

Preťahovanie lanom

Posedenie pri táboráku