Prechod hrebeňom Západných Tatier - Roháče

13.7.2002

Trasa 1 : Horáreň pod Bielou skalou – Biela skala – Sivý vrch – sedlo Pálenica - Brestová – Predný Salatín – Spálený žľab – chata Zverovka - parkovisko.
Parametre trasy : Dĺžka 17 km, prevýšenie 1315 m, náročná.

Trasa 2 : Horáreň pod Bielou skalou – Biela skala – Sivý vrch – sedlo Pálenica - Brestová – Salatín – Skriniarky - Spálená – Pachoľa – Baníkovské sedlo – Spálená dolina – Roháčsky vodopád - parkovisko.
Parametre trasy : Dĺžka 24 km, prevýšenie 1845 m, veľmi náročná.

Trasa 3 : Roháčska dolina parkovisko – Adamcuľa - Roháčsky vodopád - Roháčske plesá – Smutná dolina - Tatliakova chata – parkovisko (náučný chodník Roháčske plesá).
Parametre trasy : Dĺžka 13 km, prevýšenie 620 m, stredne náročná (pre rodičov s menšími deťmi).

Lokalita : Západné Tatry - Roháče.
Doprava : vlastným autobusom z Partizánskeho, odchod o 5:00 od Supermarketu Šípok, o 5:15 od železničnej stanice.
Cena : členovia 250 Sk, nečlenovia 270 Sk, študenti 200 Sk, deti 150 Sk.


Zavčas rána sa 47 turistov natlačilo do autobusu, ktorý ich odviezol k horárni Biela skala kúsok od oravskej dedinky Zuberec. O pol deviatej sme za slnečného počasia začali stúpať strmou lesnou cestou k Bielej skale a potom nádherným vápencovým skalným mestom až na Sivý vrch. Náročnejšie úseky boli zabezpečené reťazami. Po výdatnom oddychu sme pokračovali na Brestovú, kde sa okrem občerstvenia a fotografovania museli turisti rozhodnúť, kade ďalej. Väčšina si vybrala skrátený variant a cez Predný Salatín zišla strmo dole k chate Zverovka. Túto trasu zvládol aj najmladší účastník – sedemročný Filipko Turček a najstarší sedemdesiatročný pán Bruška.
Zdatnejší účastníci pokračovali po roháčskom hrebeni ďalej a vystúpili na prvú dvojtisícovku – Salatín. Potom ich čakal náročný prechod skalným útvarom Skriniarky, kde taktiež niektoré nebezpečné úseky boli zaistené umelými pomôckami. Stúpanie na Spálenú a Pachoľu dalo zabrať aj skúseným horským vlkom. Začala sa hlásiť únava. Traja najzdatnejší Horci však stihli vystúpiť aj na Baníkov, čím si k trom dvojtisícovým vrcholom pripočítali štvrtý. Predpovedané prehánky a búrky nedali na seba dlho čakať a zvyšok dňa nám znepríjemňovali pochod vysokohorským terénom. Našťastie už nás čakal len zostup cez Baníkovské sedlo okolo Roháčskeho vodopádu až k chate Zverovka, kde si každý doplnil vypotené tekutiny a vysušil si zmoknutý odev.
Túra nebola náročná ani tak svojou dĺžkou, veď 24 kilometrov nie je pre bežného turistu mimoriadne veľa. Avšak prevýšenie 1845 metrov zdolané za osem hodín, najprv v slnečnej páľave a potom v nepríjemnom daždi, to bol výkon, ktorý si zaslúži uznanie. Večerná sobotňajšia búrka a prudký lejak znepríjemňovali cestu aj vodičovi autobusu, a tak sme sa domov vrátili v neskorých nočných hodinách.


 
Prvý roháčsky vrchol –
Sivý vrch

 
Oddych na Brestovej

 
Ďalšia skupina na Brestovej

Občerstvenie na Zverovke