Prechod chodníkom Andreja Kmeťa, Starý zámok

20.4.2002

Trasa : Vyhne - sedlo Červená studňa – Paradajs – Tanád - resp. náučný chodník Žila Tereza – sedlo Krížna – Petrov vrch - Tatárska lúka – Sitno - Sitniansky hrad – Počúvadlo / Prenčov.
Parametre trasy : Dĺžka 25 / 35 km, prevýšenie 684 m, stredne náročná / náročná.
Stredne zdatní turisti zídu zo Sitna dole k jazeru Počúvadlo, najzdatnejší si môžu trasu predĺžiť o ďalších 10 kilometrov a dôjsť až do Prenčova.
Program pre deti : Nový zámok a Klopačka v Banskej Štiavnici, Banské múzeum v prírode, resp. kaštiel Antol.
Lokalita : Štiavnické vrchy.
Doprava : vlastným autobusom z Partizánskeho, odchod o 6:00 od železničnej stanice, o 6:15 od Supermarketu Šípok.
Cena : členovia 120 Sk, nečlenovia 140 Sk, deti 80 Sk.


     Neuveriteľných 62 turistov (z toho 46 z Horca) si v predposlednú aprílovú sobotu trošku privstalo, aby mohli vychutnať jarné prebúdzanie prírody. Takáto bohatá účasť bola spôsobená aj spoluprácou s TK Javor Bošany, ktorý okrem turistov zabezpečil aj výhodný autobus.
     Keďže počasie sľubovalo teplý a slnečný deň, len štyria účastníci autobusového zájazdu dali prednosť návšteve poľovníckeho múzea v kaštieli Antol, banského skanzenu a Starého zámku v Banskej Štiavnici. Všetci ostatní, vrátane dvoch približne 10-ročných dievčat – vyštartovali z dedinky Prenčov na Sitno. Sitniansky vysielač a vyhliadkovú vežu mali turisti stále pred sebou, takže cesta ubiehala celkom rýchlo. Okolo desiatej hodiny už väčšina skúmala ruiny Sitnianskeho hradu, ktorý je práve v rekonštrukcii. Z hradu je to na povesťami opradené Sitno už len kúsok. Tam sme si dali prvú dlhšiu prestávku. Kto chcel, zahasil si na vrchole smäd čapovaným pivom, kto chcel, vybehol po točitých schodoch do vyhliadkovej veže a nadchýňal sa ďalekým výhľadom. Poučná bola aj výstavka vypchatých zvierat žijúcich v blízkych lesoch či informácie o milovníkovi prírody Andrejovi Kmeťovi. Zopár menej unavených si "spravilo" aj tzv. Malý okruh Sitna, kde mali možnosť vidieť vysoké štíhle skaly s vyše stovkou zabezpečených horolezeckých trás. Po oddychu, občerstvení a tradičnom zápise do vrcholovej knihy sme sa pobrali cez Tatársku lúku na hlavný hrebeň. Počasie sa však začalo kaziť, zo zamračenej oblohy nás pozdravil dážď, neskôr aj búrka, slnko a zase dážď. Skoro ako v apríli. Keďže našim heslom je "Turistiku máme radi, počasie nás neodradí", kolobehu vody v prírode sme sa nezľakli a pokračovali sme ďalej. Cez vrchy Tanád a Paradajs s peknými vyhliadkami na Banskú Štiavnicu sme došli až do cieľa na Červenej studni. Najzdatnejší turisti si k tejto 25-kilometrovej trase pridali ešte 10 kilometrov a došli až do dediny Vyhne, známej svojim pivovarom Steiger. Tu v záhradnej reštaurácii (aký honosný názov pre krčmu, že?) sa obidve skupiny zišli a svoje zážitky dochucovali zlatým penivým mokom.
     Výbornú turistickú akciu s bohatou účasťou by sme mohli zakončiť takouto bodkou : Príroda pre nás nie je útekom, ale návratom.


Sitniansky hrad

 
Sitno – pri vyhliadkovej veži

 
Sitnience – cvičné
 horolezecké skaly

Oddych na Paradajse