Prechod hrebeňom Zárub, Červený kameň

16.3.2002

Trasa : Smolenice – Čierna skala – Zelená studňa – hrad Ostrý kameň – Záruby – Čertov žľab – Smolenice.
Parametre trasy : Dĺžka 16 km, prevýšenie 840 m, stredne náročná.
Program pre deti : Hrad Červený kameň, Smolenický zámok.
Lokalita : Malé Karpaty.
Doprava : vlastným autobusom z Partizánskeho, odchod o 6:45 od Supermarketu Šípok, o 7:00 od železničnej stanice.
Cena : členovia 160 Sk, nečlenovia 180 Sk, deti 120 Sk.


     Vyše pol stovky – presne 53 - záujemcov sa vybralo navštíviť pohorie, kam doteraz cesty Horca neviedli – Malé Karpaty. Prvý tohtoročný autobusový zájazd bol určený nielen zdatnejším turistom, ktorí sa chystali zdolať najvyšší vrch Záruby, ale bol určený aj rodičom s deťmi. Tie sa mohli tešiť na zrekonštruovaný hrad Červený kameň a dedinku Smolenice so svojím zámočkom.
     Okolo deviatej hodiny vyštartovali turisti z rekreačného strediska Jahodník. Po zablatenej poľnej ceste a strmom 400-metrovom stúpaní sa ocitli na skalnom útvare Čierna skala. Tu mohli obdivovať a zvečniť si prírodný úkaz Skalné okno. Hmla, zamračené počasie a občasné mrholenie im však neumožnili nadchýňať sa pohľadom na malokarpatský hrebeň. Príroda im to vynahradila množstvom snežienok a poniklecov. Po zostupe dole a prechode okolo Zelenej studne ich čakal ďalší poriadny "stupák" na zrúcaninu hradu Ostrý kameň. Oddych, občerstvenie, fotografovanie starobylých múrov, potom ešte hodinová chôdza po hrebeni a ocitajú sa na Záruboch - najvyššom vrchu pohoria. Tu sa tradične zapisujú do vrcholovej knihy, zjedia posledné zásoby a cez roklinu Čertov žľab schádzajú – hoci nechtiac – opäť do Jahodníka. Dolina Hučiaky bude musieť na návštevu Horcov kvôli neobnoveným turistickým značkám a smerovníkom počkať.
Kým turisti zdolávali skalnaté hrebene Malých Karpát, vyše 10 rozšantených detí s pár dospelákmi odviezol autobus k hradu Červený kameň. Dvojhodinová prehliadka uchvátila deti aj dospelých. Okrem množstva obrazov, riadov, zbraní a keramiky v interiérovej časti boli zaujímavé najmä priestranné hradné pivnice a delová bašta. Po prehliadke hradu a okolia sa deťúrence presunuli do Smoleníc, kde sa prešli okolo Smolenického zámku.


 
Oddych na Čiernej skale

 
Prírodný úkaz Skalné okno

 
Hrad Ostrý kameň

 
Náš cieľ - Záruby