Prechod hrebeňom Kremnických vrchov

31.5.2003

Trasa : Sedlo Malý Šturec - sedlo Turecká cesta – Svrčinník – sedlo Flochovej – Tabla – Kordícke sedlo – Vyhnátová – Tunel - Skalka - Bystrické sedlo – Králické sedlo – sedlo Tri kríže – chata Hostinec - Kremnica.
Parametre trasy : Dĺžka 30 km, prevýšenie 690 m, náročná celodenná túra.
Lokalita : Kremnické vrchy.
Doprava : vlastným autobusom z Partizánskeho, odchod o 5:30 od Supermarketu Šípok, o 5:45 od železničnej stanice.
Cena : členovia 180 Sk, nečlenovia 200 Sk, deti do 15 rokov 100 Sk.


 Turistov, ktorí sa v poslednú májovú sobotu skoro ráno schádzali pri autobuse, vítali slnečné lúče polovičnej intenzity. Drzý Mesiac sa totiž rozhodol zatieniť našu najbližšiu hviezdu, a tak si účastníci výletu do Kremnických vrchov mohli pozrieť čiastočné zatmenie Slnka. Dnes nás čakala dlhá 30-kilometrová túra zo sedla Malý Šturec do Kremnice. I napriek náročnosti trasy sa zišlo až 42 milovníkov diaľkových pochodov, svojou vzácnou prítomnosťou nás poctil aj najvyšší predstaviteľ mesta Janko Podmanický a naša najvyššia turistka Janka.
 Hneď na úvod nám príroda postavila do cesty príkry breh, po ktorom sme sa štverali na Priečny vrch. V namáhavom teréne si málokto uvedomoval, že v zemi pod nami sa nachádza najdlhší železničný tunel na Slovensku s dĺžkou 6 km. Po Tureckej ceste (podľa množstva čučoriedok by sa skôr mala volať Čučoriedková) sme vystúpili až na Svrčinník. Druhý najvyšší bod Kremnických vrchov nám poskytol úchvatné výhľady na Veľkú Fatru, Poľanu, ale i dole na metropolu stredného Slovenska Banskú Bystricu. Pokračovali sme cez Kordícke sedlo a Vyhnátovú k historickej pamiatke Tunel. Je to umelo vykopaný tunel v skalách, ktorým pred 500 rokmi viedla Zlatá cesta spájajúca Kremnicu s Banskou Bystricou. Okrem iných významných osobností šiel Tunelom aj cisár od susedov Jozef II. K chatám v známom lyžiarkom stredisku Skalka to bolo už len na skok a tu sme si mohli vychutnať po zdolanej polovici trasy čapované pivko či kofolu. Po oddychu bola možnosť využiť na zostup do cieľa skrátený variant, všetci však dali prednosť dlhšej trase. Blatistá cesta spôsobila vyššie spomínanému Jankovi menšie problémy, pošmykol sa a skončil v bahne. Bol to jeho nominatív. Dúfajme, že to nie je nejaké podobenstvo... Cez kopec Zlatá studňa sme došli k Trom krížom. Očakávaný trojramenný dubový kríž nám, žiaľ, nebolo dopriate uvidieť. Neodolal výčinom vandalov, ktorí ho odpílili a spálili v ohni. Obhorené zvyšky tejto historickej pamiatky z 19. storočia znovu pripomenuli, že na Slovensku si nevieme vážiť ani minulosť, ani prítomnosť. Sedlo Tri kríže bolo aj našou poslednou zastávkou. Úzkym kaňonom a prírodnou rezerváciou Vejmutovský porast s výskytom vzácnej borovice vejmutovky sme došli až do Kremnice.
 Ďakujeme počasiu, že nás obdarilo slnečnými lúčmi a ďakujeme prírode, že nám poskytla stretnutie s bociamni, množstvo prekrásnych výhľadov, tri prírodné rezervácie a zacítili sme i závan baníckej histórie.


 
Prvý oddych na Svrčinníku

 
Tunel – cesta spájajúca
Banskú Bystricu s Kremnicou

 
Obed na Skalke

 
Sedlo Tri kríže
so zničeným krížom