Nízkotatranské dvojtisícovky

9.8.2003

Trasa 1 : chata Trangoška – Halášova jama – chata gen. Štefánika – Krúpové sedlo – Ďumbier – Krúpová hoľa – Demänovské sedlo – Chopok – Dereše – sedlo Príslop – hotel Kosodrevina – hotel Srdiečko - Trangoška.
Parametre trasy : Dĺžka 19 km, prevýšenie 1110 m, náročná túra.
Trasa 2 : chata Trangoška – chata gen. Štefánika – Ďumbier – Chopok – Dereše – Poľana – Chabenec – chata pod Ďurkovou – Chochula – Prašivá – Hiadelské sedlo - Donovaly.
Parametre trasy : Dĺžka 50 km, prevýšenie 1700 m, náročná dvojdňová túra.
Lokalita : Nízke Tatry.
Doprava : vlastným autobusom z Partizánskeho, odchod o 5:00 od Supermarketu Šípok, o 5:15 od železničnej stanice.
Cena : členovia 200 Sk, nečlenovia 220 Sk, študenti 150 Sk.


 V sobotu sme všetci z autobusu (48 turistov) urobili za veľmi pekného počasia a vo výbornej nálade výstup na Ďumbier a Chopok. Od chaty Trangoška sme sa štverali strmo hore na chatu pod Ďumbierom a po oddychu nám už nič nebránilo vystúpiť na najvyšší vrch Nízkych Tatier. Všetkým sa to mimoriadne páčilo, boli z toho nadšení, mali sme pekné počasie a občas boli aj nejaké výhľady do diaľky, aj na Vysoké Tatry. Po občerstvení na Kamennej chate pod Chopkom sme pokračovali ďalej na Dereše. Tu sme sa spolu s ostatnými rozlúčili, lebo väčšina sa odtiaľ vracala k autobusu. Ďalej sme v hrebeňovke pokračovali len my traja nezmari. Vystúpili sme na Poľanu a Chabenec, odkiaľ sme smerovali do sedla Ďurkovej. Tu sa teraz nachádza turistická chata bez vody a elektriny, ktorá poskytuje občerstvenie a ubytovanie pre ľudí, čo sa potuľujú po hlavnom hrebeni Nízkych Tatier. Tak aj my sme sa ubytovali a keďže bolo ešte priskoro zaľahnúť na pelech, tak sme si doplnili pitný režim niekoľkými pivečkami a potom sme išli hajať.
 Ráno sme vstávali so svišťami o 5:15, urobili základné hygienické úkony, vyprázdnili plný mechúr, dali si nejaký prípitoček, vypálili červíka a pobrali sme sa smerom na Donovaly, čo bol cieľ nášho putovania. Vydali sme sa na 8-hodinovú šľapačku. Cesta nám ubiehala v pohode, bol pekný slnečný deň, akurát na hrebeni fučal pomerne silný severný vietor. Všetko sme zvládli bez problémov, akurát čo nebolo príjemné, bol zostup z Prašivej do Hiadeľského sedla. Ten úsek keby sa dal nejako vypustiť, tak je to prekrásny zážitok. Zostup bol nielen strmý, ale išlo sa po štrku, nepríjemných kameňoch a bolo to nekonečne dlhé. Stretali sme veľa ľudí, ktorí tadiaľ vystupovali hore a skutočne sme im ten výstup ani v najmenšom nezávideli. Konečne sme sa dotrepali až na Donovaly a tam sme si dali nejaké to topoľčianske pivečko. Prišlo pre nás auto a tak sme sa v pohode, ale unavení dostali domov.


Oddych na chate
pod Ďumbierom

Hlavný hrebeň Nízkych Tatier

Hôľnatá časť hrebeňa

Najvyšší vrchol Ďumbier

Rogalisti nad Chopkom

Kamenná chata pod Chopkom

 
Horci na Chopku

Dereše