Vysoké Tatry

11.7.-13.7.2003

Túry : Jahňací štít, Východná Vysoká, Rysy.
Parametre trasy : Dĺžka 60 km, prevýšenie 3000 m, náročné celodenné túry.
Lokalita : Vysoké Tatry.
Doprava : Osobnými autami do Tatranskej Lomnice.
Popis : Trojdňový pobyt vo Vysokých Tatrách, denne jedna náročná vysokohorská túra s výstupom na dvojtisícový vrchol.
Ubytovanie : Penzión "Jarka" v Tatranskej Lomnici alebo vo vlastných stanoch. Cena za noc v penzióne je 200 Sk.


 Už vo štvrtok poobede vyrazili štyri autá so 16 turistami z Partizánskeho do Tatranskej Lomnice, aby sa v penzióne Jarka mohli ubytovať a pripraviť na nasledujúce dni.
 V piatok 11.7. skoro ráno sa začal prvý z troch dní vysokohorskej turistiky. Z Bielej vody vyrazili horci dolinou na Brnčalovu chatu s malebným Zeleným plesom. Po oddychu vystúpili na Jahňací štít, kde mali pekný výhľad na pleso, chatu a tatranské hrebene. Po zostupe ich čakal náročný výstup po serpentínach na Veľkú Svišťovku a z nej na Skalnaté pleso. Cestu k ubytovni si skrátili lanovkou.
  V sobotu na turistov čakala najnáročnejšia trasa. Z Hrebienka sa vydali na Téryho chatu a cez Priečne sedlo zabezpečené reťazami sa dostali na Zbojnícku chatu. Menej zdatní účastníci sa po oddychy vrátili Veľkou studenou dolinou na Hrebienok, kým tí zdatnejší pokračovali cez sedlo Prielom a Poľský hrebeň na Východnú Vysokú. Cestou stretli druhú skupinu 8 horcov, ktorá prišla autami len na túto jednu túru. Ďalšia dvetisícovka bola zdolaná. Potom už zbehli okolo Velického plesa na Sliezsky dom a dole do Starého Smokovca.
  Nedeľa patrila výstupu na Rysy. Z Popradského plesa sa horci vydali známou cestou smerom k Rysom. Počasie sa začalo kaziť a okrem dažďa sa objavil aj sneh a fujavica. Na chate pod Rysmi sa preto rozhodli, že úplne na vrchol tentoraz nepôjdu a po oddychu zišli rovnakou cestou späť. Poslednú plánovanú dvojtisícovkú sa teda nepodarilo pokoriť.
  Nevadí. Dobrá atmosféra, pobyt medzi kamarátmi a vysokohorská príroda stáli za to. Koncom augusta sa na Vysoké Tatry pozrieme ešte z poľskej strany.


 
Na Jahňacom štíte

Veľká Svišťovka

 
Pod Slavkovským štítom

Poľský hrebeň

Pohľad na Gerlach

 
Na vrchole Východnej Vysokej