Výstup na Vápennú

5.4.2003

Trasa : Plavecké Podhradie - Vápenná – Mesačná lúka - sedlo Uhliská - Amonova lúka - Plavecký hrad – Plavecké Podhradie.
Parametre trasy : Dĺžka 17 km, prevýšenie 550 m, stredne náročná.
Lokalita : Malé Karpaty.
Doprava : vlastným autobusom z Partizánskeho, odchod o 6:00 od Supermarketu Šípok, o 6:15 od železničnej stanice.
Cena : členovia 150 Sk, nečlenovia 170 Sk, študenti a deti 100 Sk.

Akcia je vhodná aj pre rodiny s menšími deťmi, ktoré si môžu prezrieť malebnú zrúcaninu Plaveckého hradu.


 Od skorého rána bolo takmer päťdesiatke turistov jasné, že slnka si tentoraz priveľmi neužijú. Už pri stúpaní z Plaveckého Podhradia po lesnej ceste nás sprevádzalo nevľúdne aprílové počasie – studený vietor, zatiahnutá obloha a mrholenie. Cestou nám kývali biele hlávky snežienok, ktoré nesmelo vytŕčali spod niekoľko centimetrovej vrstvy snehu. 500-metrové prevýšenie sme bez väčších problémov zvládli a okolo desiatej sme už stáli na treťom najvyššom vrchu Malých Karpát – na Vápennej. Nachádza sa v prírodnej rezervácii Roštún. Prvý kratší oddych a fotografovanie s klubovou vlajkou nám znepríjemňoval silný vetrisko, tak sme sa radšej pobrali dole. Za sedlom Uhliská sme natrafili na niekoľko typických krasových útvarov - vápencových závrtov, škrapov a jám. Z jednej sa na nás škerila tmavá jaskyňa. Množstvo lúčnych kvetov zdobilo ďalší vyhliadkový bod – vrch Klokoč. Po zápise do vrcholovej knihy sme pokračovali cez Amonovu lúku územím Plaveckého krasu. Hladnejší z nás sa mohli napásť medvedieho cesnaku, ktorý hojne rástol popri ceste. Náučný chodník nás doviedol až na rozsiahlu zrúcaninu Plaveckého hradu. Tu sme sa zvítali s Alou a Peťom – turistami, ktorí si zvolili inú trasu a z dediny vystúpili priamo na hrad. Malebná zrúcanina s množstvom polkruhových "brán", rozpadávajúcich sa múrov a jednou zachovalou miestnosťou nám poskytla ďalšie miesto na oddych a občerstvenie. Do dediny to potom bolo už len na skok. Cesta viedla okolo veľkého štvorcového kaštieľa a skončila – ako vždy – v reštaurácii. Poslednou pastvou pre oči boli farebné fotografie miestneho speleologického klubu so zábermi z Plaveckej jaskyne. Bežným smrteľníkom síce neprístupné, ale rozsiahle a bohato zdobené jaskynné priestory nás uchvátili aspoň takto prostredníctvom obrázkov na nástenke.
 Počasie sa síce veľmi nevydarilo, ale celkovo možno povedať, že turisticko-poznávacia akcia za vápencovými vrchmi, prírodnými rezerváciami, krasovými útvarmi, jaskyňami a zrúcaninou Plaveckého hradu bola celkom úspešná.


Fotka s klubovou vlajkou

 
Na Vápennej

Vchod do Plaveckého hradu

 
Múry hradné sú moc zradné