Vianočný výstup na Žarnov

27.12.2003

Trasa : Oslany – Ľubianka – Žarnov – Ľubianka - Oslany.
Parametre trasy : Dĺžka 19 km, prevýšenie 606 m, stredne náročná.
Lokalita : Vtáčnik.
Doprava : z Partizánskeho do Oslian vlakom o 8:16.

Tradičný zimný výstup na Žarnov, po ňom posedenie pri kapustnici, zákuskoch a vodke s horcom. Prezeranie kroniky, fotografií, premietanie filmov z našich akcií. Možno príde aj tombola.


 Tak ako tomu bolo po iné roky, aj záver tohto roku, presnejšie jeho poslednú sobotu, venovali turisti z TK Horec ale i zo spriatelených turistických klubov vychádzke do prírody - tradičnému výstupu na Žarnov. Počasie nám prialo, železnice neštrajkovali, tak sme sa celkom v pohode dopravili vlakom do Oslian. Ráno bolo síce mrazivé, no krv sa hneď rozprúdila po krátkej zastávke na chalupe v Ľubianke a potom aj pri prvom stúpaní do kopca. Jasná obloha veštila pekný deň, a aj keď pod nohami nevŕzgal sneh, bolo čo obdivovať. I šuchotajúce lístie vytváralo príjemnú atmosféru a ani sme sa nenazdali, stáli sme na vrchole. Ani neviem, ako sme sa tam všetci zmestili, veď sa nás tam zišlo okolo deväťdesiat, čo sme odhadli podľa počtu rozdaných účastníckych listov. Chvíľe na vrchole Žarnova sme strávili vychnutnávaním krásnych výhľadov do okolitej, slnkom vysvietenej krajiny, ale aj fotením a rozhovormi s priateľmi. Nechýbali ani prvé zápisy do novučičkej vrcholovej knihy, založenej naším oddielom. Dúfam, že ju tam nájdeme nepoškodenú aj o rok.
 Zostup už nebol až tak organizovaný, rozvetvujúce sa chodníčky zvádzali k objavovaniu nových zostupových ciest, čo poniektorí aj využili a nakoniec sa divili, že predsa len trafili do cieľa, útulného pohostinstva na Ľubianke s rozvoniavajúcou kapustnicou. Vyhladovaní sme sa vrhli na svoje porcie, tí najhladnejší si dopriali aj štyrikrát. Velikánsky hrniec sýtej polievky čoskoro zíval prázdnotou. Po „kapustnicovej show" nasledovala tradičná vianočná tombola, výmena fotografií a listovanie v kronike. Tí odolnejší ešte pokračovali v dozvukoch na chalupe nášho kamaráta Janka, kde nám svoje zážitky z Himalájí rozprával vysokohorský vlk Brčo.
 Takto sme ukončili poslednú tohtoročnú sobotu, príjemne prekvapení zistením, koľko ľudí dalo prednosť pobytu na čerstvom vzduchu pred ležaním pri televízore. Aj zimná príroda bez snehu má svoje čaro, len treba mať chuť ho objaviť.


 
Vrcholová fotografia

 
Skupinka spokojných turistov

 
V objatí prírody