Výstup na Javorový vrch

17.1.2004

Trasa : Skýcov – vyhliadková veža na Vápennom vrchu – Adamichová – Krásny vrch – Rakyta - Javorový vrch – Cibajky – Klátová Nová Ves.
Parametre trasy : Dĺžka 22 km, prevýšenie 365 m, stredne náročná.
Lokalita : Tribeč.
Popis: Nad Skýcovom navštívime 18-metrovú drevenú vyhliadkovú vežu, z ktorej za pekného počasia vidno Veľký a Malý Kriváň či Mochovskú atómovú elektráreň.
Doprava : autobusom SAD z Partizánskeho do Skýcova o 6:10, cesta späť autobusom SAD z Klátovej Novej Vsi o 16:32.



  17. januára sa 17 turistov TK Horec vybralo na prvú zo 17-tich akcií naplánovaných na tento rok. Bežný autobusový spoj nás za drahé peniaze doviezol do Skýcova, odkiaľ sme ešte za tmy vyliezli na zasnežený Vápenný vrch. Prilákala nás tam 18-metrová drevená vyhliadková veža. Náučná tabuľa informovala, že vyhliadka bola obnovená v roku 2002 a pôvodne stálo na okolitých kopcoch niekoľko takýchto veží slúžiacich protipožiarnej a strážnej službe. Za pekného počasia z nej vraj vidieť až Veľký a Malý Kriváň vo Fatre. My sme takého šťastie nemali, v diaľke sme však mohli spozorovať atómovú elektráreň Mochovce. Ďalšie tabule nám prezradili, že na Vápennom vrchu sa ťažil vápenec a spracovával sa v skýcovských hutiach. Jamy po vyťaženej hornine to plne potvrdzovali. Po rozlúčke s drevenou stavbou sme pokračovali náučným chodníkom hrebeňom pohoria Tribeč. Zaviedol nás na miesta, kde mali partizáni úkryt zbraní alebo kde sa schovávali pred besnejúcimi fašistami. Trochu života do prírody nachádzajúcej sa v zimnom spánku prinieslo stretnutie s laňami. Ich holé zadky nám pripomenuli, kam smeruje naša sociálna reforma.
  Slnko ešte nedosiahlo svoj najvyšší bod, a my sme už stáli na najvyššom bode dnešnej túry – na Javorovom vrchu. Zalistovali sme si v troch vrcholových knihách, prečítali zápisy spriatelených turistických kmeňov a po občerstvení a fotografovaní s vlajkou nasledovalo už len klesanie. Okolo lesníckej chaty sme sa dostali na Cibajky. Tu sa na nás škerila zrúcanina ďalšej vápennej pece, ktorá ešte v šesťdesiatych rokoch minulého storočia produkovala bielučké vápno pre keramický priemysel. Salaš Kostrín bol odtiaľ len na skok. Využili sme jeho pohostinnosť a halušky či baraní guláš zaplnili naše hladné útroby. V Klátovej Novej Vsi nás všetkých pohltil sadkársky autobus a v dobrej nálade sa niektorým jedincom podarilo rozospievať cestujúcich v prímestskom spoji.



Vyhliadková veža nad Skýcovom


Na Javorovom vrchu