Výstup na veľkofatranský Kľak

26.6.2004

Trasa : Sklabinské Podhradie – Košarisko - Kľak – Kliačik - sedlo Príslop - Magura – Nolčovo - Podhradie.
Parametre trasy : Dĺžka 23 km, prevýšenie 1050 m, náročná túra.
Lokalita : Veľká Fatra.
Doprava : autami z Partizánskeho, odchod o 5:30 od Supermarketu Šípok, o 5:45 od železničnej stanice.

Kľak je dominantný a často navštevovaný vrchol turčianskej vetvy Veľkej Fatry. Je z neho nádherný výhľad na zvyšok Veľkej Fatry, na Lúčanskú a Malú Fatru.


    Bolo nás jedenásť, už nás je len desať - spieva sa v clivej Lasicovej piesni. Jedenástim turistom z TK Horec však koncom júna vo Veľkej Fatre clivo nebolo. I keď nevľúdne počasie znovu odradilo viacerých potenciálnych záujemcov a autobus sa musel odvolať, výstup na veľkofatranský Kľak sa v komornejšom zložení predsa len uskutočnil.
    Z minidedinky Podhradie pri Sklabinskom hrade kráčame dolinou s netypickým názvom Hlavná až k maringotke lesných robotníkov. Z kotla pred búdkou vychádza vôňa cibule, v mysli už vidíme plné taniere gulášu. Ten však bude hotový až o niekoľko hodín. Pohostinní turčania nám ponúkajú aspoň pohár žinčice, my sa im oplácame pohárikom domácej –ice. Pokračujeme ďalej. Vo vlhkej tráve sa pasie množstvo slimákov a v kalužiach si vegetujú bahenné žaby. Dolina končí, vchádzame do lesa a prudkým zablateným svahom stúpame do sedla Košarisko. Chvíľu ideme po rovine a potom nasleduje ešte strmší stupák až na vrchol. Presne na poludnie vystupujeme po prekonaní 950-metrového prevýšenia na veľkofatranský Kľak – 1394 metrov. Kruhový výhľad na celú Malú a Lúčanskú Fatru trochu kazila hmla, ale aj tak sme mohli obdivovať napríklad Veľký Kriváň, Chleb, Rozsutec alebo dvojča kopca, na ktorom sme stáli – známy Kľak nad Fačkovským sedlom. Oddych na vrchole využila hlavne turistka Ľubka, ktorá si pred časom zlomila nohu a tá sa ohlasovala bolesťou. Po prípitku na dvoje meniny začíname schádzať dolu. Opäť treba prekonať stovky výškových metrov. Cestou prechádzame cez vrchol Kliačik, odkiaľ je výhľad na oravský Choč. Ten sme navštívili presne pred rokom. Ešte jedno klesanie a cesta ďalej vedie po hôľnatej časti s lúkami plnými kvetov a materinej dúšky. Prechádzame i okolo stáda kráv. Materiálu vyprodukovaného týmito prežúvavcami je tak veľa, že nemáme kam stúpiť. Aj vôňa lúčnych kvetov zrazu akosi zanikla. Po prekonaní tohto úseku nás čaká už len zostup do dediny Nolčovo a peši po ceste k autám. 23-kilometrová túra v chránenej krajinnej oblasti Veľká Fatra sa i napriek menšej účasti vydarila.