Výstup na Furkotský štít

6.8.2005

Trasa : Štrbské pleso - vodopád Skok - Bystré sedlo - Furkotský štít - Furkotská dolina - chata pod Soliskom - Štrbské pleso.
Parametre trasy : Dĺžka 17 km, prevýšenie 1200 m, náročná vysokohorská túra.
Lokalita : Vysoké Tatry.
Popis: Exponované úseky sú zabezpečené technickými pomôckami. Nádherný výhľad na vrchy Vysokých Tatier.
Menej zdatní turisti nemusia vystúpiť na Furkotský štít, počkajú v Bystrom sedle.
Doprava : vlastným autobusom. Odchod o 5:00 od Supermarketu Šípok a o 5:15 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  250 Sk pre členov, 270 Sk pre nečlenov, 200 Sk pre študentov.


    Panebože, zase vstávať o štvrť na päť, zase sa viezť vyše tri hodiny prepchatým autobusom, zase stúpať 1200 metrov do výšky a osem hodín sa napchávať len salámou a konzervami. Komu by sa to chcelo? A veru, chcelo sa to, a dokonca rovnej päťdesiatke turistov z TK Horec. Tí sa v prvú augustovú sobotu viezli na Štrbské pleso, aby si po menších kopcoch zdolaných v tomto roku vychutnali niečo aj z Vysokých Tatier.
    Zo Štrbského plesa sme Mlynickou dolinou pomaly stúpali k známemu vodopádu. Nie dážď, ale hmla si s nami zahrala zaujímavú hru. Raz pred nami utekala na druhú stranu hrebeňa, akoby sa nás bála, inokedy nám zas išla oproti alebo nás doháňala z doliny. Väčšinu dňa však bola kdesi schovaná, takže na nedostatok výhľadov sme sa sťažovať nemohli. Aj pri vodopáde Skok bolo slnečno a jasno, za čo boli vďačné hlavne fotoaparáty. Cestou sme minuli niekoľko z vyše dvesto tatranských plies. Názvoslovci si na tomto úseku požičali mená zo zoológie a tak sme mohli prechádzať okolo Volích pliesok alebo okolo Kozích plies. Nakoniec sme došli k ďalšiemu nepárnokopytníkovi - k Capiemu plesu. Odtiaľ už bol vidieť cieľ našej túry - Bystré sedlo a Furkotský štít. Do sedla viedol strmý chodník, niektoré jeho časti boli zabezpečené reťazami. Z výšky sme zbadali ešte posledné pleso v tejto doline - snehom a ľadom pokryté Okrúhle pleso. Asi tretina účastníkov vyšla z Bystrého sedla na najvyšší bod dnešnej trasy, na Furkotský štít vysoký 2403 metrov. Nasledoval oddych, rozplývanie sa nad prekrásnymi výhľadmi, pogratulovanie si navzájom k výstupu, prípadne potykanie si s turistami, ktorí boli s Horcom prvýkrát. Na východe sa týčil mohutný Gerlachovský štít, na západe zase Kriváň s maličkými hmýriacimi sa postavami. Po štvrť hodinke oddychu sme zišli Furkotskou dolinou a neskôr modrou značkou k chate pod Soliskom. Ani prehnané ceny neodradili tých hladnejších, aby sa nenakŕmili teplým jedlom a nenapojili šarišským pivom. Len pre zaujímavosť, vyprážaný syr s hranolkami ste mohli dostať za smiešnych 160 korún a pivo za rovnú päťdesiatku. Posledný úsek viedol strmo dole popri vleku k autobusu na Štrbskom plese. Kto si chcel šetriť kolenné kĺby, ten zase neušetril peniaze a za 130 korún sa zviezol lanovkou z chaty dole. Prechádzkou okolo plesa a nákupmi v stánkoch sa skončil zaujímavý deň vo Vysokých Tatrách plný pohybu, slnka a čerstvého tatranského vzduchu.
 

Stúpanie Mlynickou dolinou Vodopád Skok Jedno z dvestovky
tatranských plies
Zurčiaca voda z vodopádu

Capie pleso Bystré sedlo a Furkotský štít  Hlinská veža Satan

Oddych pod sedlom Capie pleso z výšky Okrúhle pleso pokryté snehom Veľké Solisko

Vrcholová fotka
na Furkotskom štíte
Štrbské pleso
z chaty pod Soliskom
Konečná stanica lanovky
na Solisko
Pri pive v chate pod Soliskom

Spomienky na
minuloročnú vírchicu
Štrbské pleso
a skokanský mostík