Prechod hrebeňom Javorníkov

21.5.2005

Trasa : Sedlo Javorník - pod Čemerkou - sedlo Čierna voda - Veľký Javorník - Stratenec - Malý Javorník - Stolečný - Horná Maríková - lazy Urgošovci.
Parametre trasy : Dĺžka 27 km, prevýšenie 400 m, stredne náročná.
Lokalita : Javorníky.
Popis: Stredne náročná celodenná túra, scenericky veľmi zaujímavá. Z hlavného hrebeňa sú krásne výhľady na Moravsko-Sliezske Beskydy.
Doprava : vlastným autobusom. Odchod o 5:20 od Supermarketu Šípok a o 5:30 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  200 Sk pre členov, 220 Sk pre nečlenov, 150 Sk pre študentov.


    Prvý tohtoročný autobusový zájazd na sever Slovenska sa nám skutočne vydaril. Túry, ktorá začala pri chate u Melocika, sa zúčastnilo až 47 turistov. Počas nádherného slnečného májového dňa sme prekonali po hrebeni Javorníkov 27 kilometrov, prechádzali sme dvoma Chránenými krajinnými oblasťami - Kysuce a Beskydy - a vystúpili sme na niekoľko výhľadových vrcholov. Najvyšším bol 1071-metrový Veľký Javorník, nachádzajúci sa v rovnomennej štátnej prírodnej rezervácii, odkiaľ sme mali možnosť vidieť na severnej strane vrchy Beskydov a na južnej strane celú Lúčanskú Fatru s Kľakom a Krivánsku Fatru s Veľkým i Malým Rozsutcom. Ďalšími vrcholmi, na ktoré sme počas dňa vystúpili, boli Čemerka, Stratenec, Malý Javorník a Stolečný. Celý hlavný hrebeň bol zarastený čučoriedkami a brusnicami. Škoda, že ešte neboli zrelé. Časť trasy viedla po slovensko-českej hranici, takže pri chôdzi sa jedna noha nachádzala na Slovensku a druhá v Česku. Túru sme ukončili v horskom hoteli Portáš pri českom pive, odkiaľ sme zbehli k autobusu do osady Stolečné. Menšou kuriozitou bol zabudnutý fotoaparát, ktorý si jedna účastníčka položila na zem pri nevyhnutnej návšteve kríčkov a po "obrade" už foťák akosi nepotrebovala. Vracala sa preň niekoľko kilometrov, našťastie nie zbytočne. Ďalšími príjemnými zážitkami boli mladé jašteričky šuchotajúce v tráve, sladký spev slávikov a veľa druhov chránených kvetov rastúcich po celej trase. Negatívnym javom bolo množstvo cyklistov, ktorí sa premávali po prírodnej rezervácii a často sme museli pred ich rýchlymi strojmi uskakovať.
    Ináč celá akcia nemala chybu. Naplnený autobus, dobrá nálada, zaujímavý výhľady, p
o dlhšom čase sa podarilo predať aj dve výšivky so znakom nášho klubu, ktoré sú ešte stále k dispozícii. Bola to skutočne nádherná túra v prekrásnej slovenskej prírode.
 

Osada v pohorí Javorníky Príroda na hrebeni Pani lekárnička s VUDr. Jenisom Hra prírody

Oddych v sedle "Rovná ako jedľa" Vlajka - symbol klubu Spoločná vrcholová fotografia na Veľkom Javorníku

  Mladé jedle Po túre sa usmievať nebudete Chránený kvet V pozadí Beskydy

Dávame aj na stravné lístky 'HOREC' Horský hotel Portáš Keď chýba slnečník A už sme dole