Prechod Ponitrianskou magistrálou

26.2.2005

Trasa : Skýcov (Stožisko) - hrad Hrušov - Javor - Skýcovský mlyn - Hlboká dolina - lazy - Müller - Cerová.
Parametre trasy : Dĺžka 23 km, prevýšenie 460 m, stredne náročná zimná túra.
Lokalita : Tribeč.
Popis : Prezrieme si malebnú zrúcaninu hradu Hrušov a Skýcovský mlyn.
Doprava : autobusom SAD o 6:10 z Partizánskeho alebo z Malých Uheriec do Skýcova (Stožisko).
Doprava späť : spojmi SAD z Cerovej.


    Tretiu tohtoročnú túru sme naplánovali vo východnej časti pohoria Tribeč. Červená značka, ktorá sa stala našou sprievodkyňou, vedie z Nitry až do Handlovej a nazýva sa Ponitrianska magistrála. Náhoda chcela, že tak ako pri prvých dvoch akciách, aj teraz do tretice sa nazbieralo opäť 14 záujemcov, čo sa neboja mrazu, hlbšieho snehu a ôsmych hodín chôdze.
   
Už cestou autobusom do Skýcova nás pozdravila menšia srnka hľadajúca v poli pod Šípkom nejaké raňajky. Samotná túra začala výstupom na malebnú zrúcaninu hradu Hrušov. Zrúcanina sa nachádza na kremennom vrchu Skalka medzi Skýcovom a Topoľčiankami. Vlastníkom hradu v 14. storočí bol známy panovník Matúš Čák Trenčiansky a funkciou hradu bolo strážiť obchodnú cestu. Po oddychu medzi zasneženými ruinami sme sa vybrali magistrálou ďalej. Väčšina turistov v hlbšom snehu využila bežky alebo snežnice, niektoré aj vlastnej výroby. Po presune slnkom zaliatymi pláňami sa vnárame do lesa, kde nás čaká prekvapenie dňa. Medzi stromami zazrieme nejaké tmavé zvery. Bolo to päť obrovských rohatých muflónov, ktoré žijú v tomto pohorí. Počas fotenia sa vynorili ďalšie, takže nakoniec sme mohli obdivovať asi 20-členné muflónie stádo.
    Z lesa sa dostávame k Skýcovskému mlynu, kde nás očakával uvítací výbor – desať hladných mačiek rôzneho veku, pohlavia a sfarbenia. Tu sme sa tiež rozhodli, že nepôjdeme pôvodne plánovanou trasou do Jedľových Kostolian, ale k cieľu dôjdeme Hlbokou dolinou. Kráčajúc takmer po rovine sme si na snehu všimli nejaký čierny predmet. Bol to nehybný krtko. Krutý osud mu nedovolil dožiť sa dôchodkového veku a smrť ho objala svojou doslova ľadovou náručou. Nad cestou sa vznášalo osem myšiakov hôrnych, malého tvora si však nevšimli. Míňali sme lesnícke budovy i poľovnícke chaty, neskôr – po odbočení do lesa – i dva rozľahlé senníky. Nakoniec chodník vyústil na štátnu cestu nad osadou M
üller, v blízkosti ktorej sa nachádza 50-metrov dlhá neprístupná jaskyňa. Po asfalte sme dopochodovali do Cerovej a pohľadom sme sa potešili na tri tmavé koníky pobehujúce v ohrade. 23-kilometrový výlet sme ukončili v horskej ubytovni pri horúcom čaji. Ako sme s prekvapením zistili, v susednej miestnosti nacvičovali partizánski divadelníci svoju novú hru. Čo to bude za kus, to neprezradíme, kam budú smerovať najbližšie kroky horcov, to však povedať môžeme: koncom marca sa stretneme na Rokoši a Uhrovskom hrade.
 
     

  Hrad Hrušov   Prvý návštevník hradu Na bežkách i snežniciach Hradné múry

"Ledva to unesiem"    Stádo muflónov Uvítací výbor pri Skýcovskom mlyne  Chata v Hlbokej doline

Lesný chodník  Stajne na Cerovej    Malebné jazierko Fresky v turistickej ubytovni