Prosiecka a Kvačianska dolina

15.10.2005

Trasa : Prosiek - ústie Prosieckej doliny - Vráta - Vidová - Svorad - Prosečné - sedlo Ostruhy - dolina Borovianka - Kvačany
Parametre trasy : Dĺžka 18 km, prevýšenie 850 m, stredne náročná túra.
Lokalita : Chočské vrchy
Popis: Mierne namáhavý výstup na Prosečné. V dolnej a hornej časti Prosieckej doliny sa náročnejšie úseky prekonávajú pomocou rebríkov a lán.
Doprava : vlastným autobusom. Odchod o 5:45 od Supermarketu Šípok a o 6:00 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  220 Sk pre členov, 240 Sk pre nečlenov, 170 Sk pre deti a študentov.


             Po niekoľkoročnej prestávke sa horci znovu vybrali do Chočských vrchov. Tentoraz nebolo cieľom vystúpiť na známy vrch Veľký Choč, ale prejsť dve prekrásne rokliny, štátne prírodné rezervácie Prosiecku a Kvačiansku dolinu. Pomerne atraktívnej akcie sa zúčastnilo až 52 záujemcov. Z dedinky Prosiek sme sa po náučnom chodníku vydali hore nádherným kaňonom. Miestami sme museli preskakovať cez potok, miestami sme kráčali po vyschnutom koryte. Ťažšie úseky vo vápencových skalách boli zabezpečené mostíkmi, rebríkmi a lanami. Prechádzali sme okolo niekoľkých menších vodopádov a skalných jazierok. Napravo i naľavo sa vypínali strmé vápencové bralá. Prvá etapa lozenia skončila na lúke pri turistickej križovatke. V okolitej tráve sa skrývali (nie však dokonale) desiatky pravých rýdzikov. Po kratšej prestávke nasledovalo strmé stúpanie na vrch Prosečné. Zo skál pod vrcholom bol úchvatný výhľad do dvestometrovej rokliny. Jeseň tu už spravila svoje a listnaté stromy žiarili pestrými farbami. Z Prosečného sa klesaním dostávame k turistickému útulku, ktorého zachovalý stav nás príjemne prekvapil. Bol vybavený pieckou, drevom na kúrenie, zápalkami a sviečkou, ležadlami a dokonca tam nejaká dobrá duša zanechala neotvorenú bravčovú konzervu. Vandali z Partizánskeho, hor' sa porobiť poriadky do Chočských vrchov! Po zostupe lesnou cestou sme sa ocitli na hornom konci Kvačianskej doliny. V divokej úžine Ráztočianka nás opäť čaká niekoľko drevených rebríkov a 8-metrový vodopád. Na náučnej tabuli sa dočítame, že tu žije chránený fúzač alpský či medveď hnedý, rastie tu mliečivec alpínsky a prvosienka holá, ktorú sme teraz v strede októbra naozaj videli zakvitnutú. Z rokliny pomaly schádzame na kľudnejšie miesto do osady Oblazy. Nachádzajú sa tu funkčné vodné mlyny, ktoré boli postavené pred vyše sto rokmi a zachovali sa takmer nedotknuté. V osade nás nevíta nejaký správca s prednáškou o histórii mlynov či píly, ale biela koza, ktorá hneď pribehla k nám a drankala kúsok jedla. Rohatému prežúvavcovi by zrejme chlieb so slaninou a horčicou priveľmi nechutil, natrháme jej aspoň nejakú tu bylinu. Potom poobdivujeme točiace sa mlynské kolesá, kúpime si pohľadnice, prospekty a Kvačianskou dolinou prichádzame do cieľa dnešnej túry v Kvačanoch.


Potok v Prosieckej doline Ústie doliny Prvý drevený mostík Vodopád

Vápencové skaly Schody do neba Skalné jazierko Z kaluže do blata?

Výhľad z Prosečného Na vrchole Tie borovice sú vysoké sťa jedle Kvačianska dolina

Vodopád v Kvačianskej doline Drevený rebrík Kvačiansky potok Chlp z dlane nevytrhneš...

Vodný mlyn v osade Oblazy Výhľad z Kvačianskej doliny  Trochu umenia od Jura Jeseňou sfarbené stromy

Svojou účasťou nás poctili
aj Oraváčky (postava vpravo)
Predseda a krásy prírody Zástava nesmie chýbať,
aj keby chleba nebolo
 Dáš si slivovicu
 alebo radšej antabus?