Súľovské vrchy

12.11.2005

Trasa : Zbyňov - Pod Kamenným dielom - Žibrid - sedlo Palúch - Kečka - Roháčske sedlo - Podhorie - Lietavský hrad - Lietavská Svinná
Parametre trasy : Dĺžka 20 km, prevýšenie 820 m, náročnejšia túra.
Lokalita : Súľovské vrchy
Popis: Mierne namáhavý výstup na vrch Žibrid. Krásne výhľady na Malú Fatru a Javorníky. Túru ukončíme na druhom najväčšom hrade na Slovensku - Lietava.
Doprava : vlastným autobusom. Odchod o 5:45 od Supermarketu Šípok a o 6:00 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  130 Sk pre členov, 150 Sk pre nečlenov, 70 Sk pre deti a študentov.


    Tohtoročná jeseň praje všetkým turistom a milovníkom prírody. Počasie je ešte stále také ustálené, že by bolo hriechom sedieť doma a pozerať sa na to všetko cez okno. Preto sa opäť zavčasu ráno stretli turisti TK Horec v počte 45, aby využili možno už posledné slnečné dni tejto jesene a v sobotu 12.11. ešte za šera vyrazili do obce Zbyňov neďaleko Rajca, odkiaľ bol naplánovaný začiatok prechodu nádherným skalnatým hrebeňom Súľovských vrchov.
   Z autobusu sme vystúpili rovno do hustej hmly, no už po prvých výškových metroch hmla zostala pod nami a pomedzi stromy sa na nás usmievalo slniečko. Jeho hrejivé lúče spolu s farebným lístím, šuchotajúcim pod nohami, nám hneď pozdvihlo náladu. Strmší výstup po náučnom chodníku na 867 metrov vysoký Žibrid sme zvládli v pohode a dobrej nálade. Potom nasledoval prekrásny skalnatý hrebeň zložený zo zlepencových skalných brál a ihiel, ktoré sme preliezali a obchádzali, podľa toho, kadiaľ viedol chodník. No takmer zovšadiaľ sa nám naskytli čarokrásne výhľady do okolia, na bližšiu Manínsku vrchovinu i vzdialenejšie Javorníky. Inverzia spôsobila, že údolia boli ponorené do hustej hmly, z ktorej vytŕčali len najvyššie hrebene, pôsobiace ako ostrovy v mliečnom mori a nám bolo dopriate tešiť sa z týchto výhľadov na skalnatých vrcholoch, zaliatych hrejivými slnečnými lúčmi.
   Po čase však hmla stúpla vyššie a zostup do Roháčskeho sedla sme absolvovali za viditeľnosti dosahujúcej maximálne vrcholy batohov kamarátov kráčajúcich pred nami. Na nálade nám to však v žiadnom prípade neubralo. Počas zostupu do dedinky Podhorie sme sa venovali debatám s témami od prírody, turistiky, varenia, až po kvantovú fyziku, prebrali sme krásu žien, pálenie destilátov a rôzne iné zaujímavosti. Po dosť zdĺhavom pochode sme konečne zastali pred bránou Lietavského hradu. Okrem tabuľky "Vstup len na vlastné nebezpečie" a nápisu od neznámeho amatérskeho sprejera na hradnom múre "Ľúbim ťa divoška... tvoj závislák", nikde ani len malá informácia o mieste, kde sa nachádzame. Pritom by stačila nejaká informačná tabuľa so stručnou históriou hradu, ktorý je naozaj krásny a navštevovaný mnohými turistami aj z neďalekých Čiech. Práve tých sme v hojnom počte stretli medzi múrmi tohto druhého najrozsiahlejšieho hradu na Slovensku.
   Po prehliadke ruín a po občerstvení nasledoval už len krátky zostup do Lietavskej Svinnej, zhodnotenie dnešnej 20-kilometrovej túry v miestnej útulnej krčmičke s veľmi príjemnou, krásnou a hlavne rýchlou obsluhou. Cestou domov autobus viackrát pre poruchu poskakoval, zastavoval, no nakoniec sa vždy nejako rozbehol a bezpečne nás dopravil do Partizánskeho.


Ponorenie sa do
farbami hýriaceho lesa
Zlepencové skaly Inverzia ako na dlani Na polievku či s vajcom?

Na náučnom chodníku
k vrchu Žibrid
Odfotení fotografi Najvyšší bod túry Žibrid Nevyhnutné turistické pomôcky

Klasická vrcholová fotografia I sme si zajedli, i sme si vypili  Z jedného kopca na druhý Abyže sme nezablúdili

Osamelá borovica Na vrchu Kečka Sedia oni, sedia,
slovka nepovedia
Prechádzali sme aj
strašidelným lesom

Oddych v Roháčskom sedle Klubová zástava nesmie chýbať Vstup do Lietavského hradu  Dnes máme otvorené

Stopy po rekonštrukcii Lavičky v strede hradného nádvoria Ruiny hradu, medzi nimi náš Laco Láska kvitla aj v stredoveku