Výstup na Baske

25.11.2006

Trasa : Krásna Ves - Bukovinská skala - Uhlisko - Baske - Zrazový vrch - sedlo Trtavka - Čierna Lehota - Šípkov.
Parametre trasy : Dĺžka 17 km, prevýšenie 675 m, menej náročná túra.
Lokalita : Strážovské vrchy.
Popis: Prvá časť túry prechádza prírodnou rezerváciou Žrebíky s vápencovými svahmi. Na vrchu Baske, odkiaľ je čiastočný výhľad na Strážovské vrchy, sa nachádza chata KST s možnosťou občerstvenia.
Doprava : spojmi SAD. Odchod autobusom z autobusovej stanice Partizánske do Bánoviec nad Bebravou o 6:50, prípadne autami.
Cena :  cca 100 Sk.


     Cieľom predposlednej tohtoročnej akcie turistického klubu Horec bol vrch Baske nachádzajúci sa v severnej časti Strážovských vrchov. Náhoda chcela, že v Bánovciach, kde malo našich šesť áut pri ceste k východziemu bodu menšiu prestávku, sme stretli a spoznali dvoch ďalších turistov z Ostratíc, ktorí mali tiež namierené na Baske. A tak sme všetci spoločne začali kráčať z dedinky Krásna Ves po zablatenom náučnom chodníku. Pochmúrna novembrová sobota bez jediného slnečného lúča k nám bola zhovievavá aspoň tým, že nepršalo. Po trištvrte hodinke stúpania v prírodnej rezervácii Žrebíky sa dostávame na Bukovinskú skalu. Stojac na vrchole strmých vápencových brál máme celkom dobrý výhľad na hlavný hrebeň Nitrických vrchov s ich dominantami Suchým a Čiernym vrchom. V rezervácii, ktorou potom ešte ďalšiu hodinu prechádzame, sa v skalách nachádza väčšie množstvo jaskýň a žijú tu viaceré druhy chránených lesostepných rastlín. Prichádzame na najvyšší bod dnešnej túry - 955 metrové Baske. Víta nás otvorená turistická chata s rozohriatou pieckou a horúcim čajom. Po dlhšom oddychu a orazení si účastníckych listov pečiatkou z chaty pokračujeme smerom na Zrazový vrch. V priateľskom rozhovore sa dozvedáme, že jeden z našich hostí - Ľubo Žatko - je bývalý predseda KST v Ostraticiach a zakladajúci člen tamojšieho turistického klubu. Všímame si, že i napriek svojim stotridsiatim kilám (ako nám sám prezradil) sa po lese pohybuje bez zjavných ťažkostí. Keby si tak od neho zobrali príklad aj iní Slováci! Míňame niekoľko posedov (z nich sa dobre vraždí nič netušiaca pasúca zver) a dostávame sa na rozľahlé lúky. Vo vlhkej tráve niektorí z nás nachádzajú jedlú hubu pôvabnicu fialovú. Ešte pár desiatok metrov a ocitáme sa v sedle s írečitým názvom - Trtavka. Netušíme, čo sa na tomto mieste v dávnych dobách dialo, my sa tu iba vo všetkej počestnosti odfotíme a zostupujeme do podhorskej obce Čierna Lehota. Vyše 600-ročná dedinka je známa archeologickými nálezmi z obdobia neolitu a stredovekým hrádkom s kamenným opevnením. Posledná časť asi 17-kilometrovej trasy viedla po ceste do susednej obce Šípkov, kde nás okrem nelichotivého pohľadu na smetiská pri ceste a zápachu z potoka plného výkalov privítala aj vôňa čerstvých bravčových výrobkov. Na jednom dvore práve zúrila zabíjačka. Nik nás nevolal, nik nás neponúkal, a tak sme svoje putovanie skončili v sympatickej krčmičke pri našom rodnom pivku.


Štartovací bod
v Krásnej Vsi
V prírodnej rezervácii Žrebíky Na Bukovinskej skale Chata KST na vrchu Baske

  Oddych a občerstvenie
v chate
Spoločná fotka pred chatou Príroda v Strážovských vrchoch

Jeden z mnohých posedov Prestávka v sedle Trtavka Ak by niekto neveril... Zostup do dediny
Čierna Lehota

Na lúke sme našli
pôvabnicu fialovú
Skromný príbytok
v dedine Šípkov