Prechod hrebeňom Lúčanskej Fatry

2.9.2006

Trasa : Bystrička (Lázky) - Príslopská dolina - Vrchstudienka - Vidlica - Veľká lúka - Krížava - Minčol - Vrútky (Piatrová).
Parametre trasy : Dĺžka 18 km, prevýšenie 1100 m, náročnejšia celodenná túra.
Lokalita : Lúčanská Fatra.
Popis: Na vrchu Krížava je známy televízny vysielač. Na Minčole sa nachádza múzeum vojenskej techniky z poslednej vojny. Z celého hrebeňa je krásny výhľad na obidve strany pohoria.
Doprava : vlastným autobusom. Odchod o 5:20 od Supermarketu Šípok a o 5:30 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  pre členov, nečlenov aj deti jednotná cena 100 Sk.


      2. septembra sa 32 turistov zúčastnilo Prechodu hrebeňom Lúčanskej Fatry, časť Martinské hole. Hneď zrána sme ako rozcvičku museli prekonať 1000-metrové prevýšenie. Z osady Bystrička pri Martine stúpame strmým kopcom k lesníckemu domčeku Vrchstudienka a odtiaľ po kratšej prestávke na prvý výhľadový vrch Vidlicu. Inverzia spôsobila, že pod sebou sme nevideli očakávané turčianske dedinky, ale len oblaky, spod ktorých na jednom mieste vytŕčal kúsok komína. Na horizonte sme v hmle rozoznali aspoň Kľak, ktorý sa z tejto strany nápadne podobal na Kriváň. Cestu po hrebeni nám spríjemňovalo obrovské množstvo lahodných čučoriedok a brusníc. Štyria "profesionálni zberači" lesných plodov, ktorých stretáme s česacími hrebeňmi v rukách, doslova rabovali tohtoročnú úrodu. Kým my sme si naoberali za hrsť sladkých bobuliek a vložili ich do úst, oni mali vo vedre ďalší liter. A potom že medvede, ktoré sa vyskytujú i v tejto časti Malej Fatry, sú čoraz drzejšie, schádzajú nižšie do dolín, hrabú sa v kontajneroch a dovolia si napadnúť aj človeka. Pri rozhovoroch o týchto dravcoch sme zistili, že prinajmenšom dvaja horci už zažili priame stretnutie s medveďom a jeden náš turista dokonca skončil na strome, aby sa zachránil pred pazúrmi a zubami našej najväčšej šelmy. Odniesol si to len roztrhaný batoh. V družnom rozhovore prichádzame na Veľkú lúku, najvyšší vrch Lúčanskej Fatry. Tu stretávame motorizovaných rádioamatérov, ktorí práve skončili inštaláciu antén na súťaž v počte nadviazaných rádiových spojení. Popri známom vysielači na Krížave sme prišli na výhľadový vrch Minčol. Po zápise do vrcholovej knihy sa rozhliadame okolo. Obloha sa konečne vyčistila. Na jednej strane vidieť hlboko v doline Martin, na druhej Žilinu. Kúsok nižšie sa nachádzajú kanóny z druhej svetovej vojny. Oba mieria na Žilinu. Jej primátor by bol určite radšej, keby sa tento neutešený stav čo najskôr zmenil a hlavne zbraní by smerovali na úplne inú svetovú stranu... Zostupová trasa viedla najprv lúkami doslova zarastenými modrým horcom, neskôr sa zmenila na strmú a zablatenú lesnú cestu, po ktorej sme sa napokon dostali do cieľa v rekreačnej oblasti Piatrová.
 

Skromný príbytok v osade
Bystrička - Lázky
Pozor, jed !   Juro a Laco na Vidlici

Rozvetvená rodina Benczeovcov,
v pozadáí Kľak
Hrebeň Martinských holí Prechádzka pomedzi čučoriedky Príroda v Lúčanskej Fatre

Vysielač na Krížave Vrcholová fotografia
na Veľkej lúke
Slotove impérium Na Minčole

Lúky posiate horcom Pozostatky z poslednej vojny Zo starého vyrastá nové Sedí na konári
a je jej dobre