Výstup na Radhošť

20.5.2006

Trasa : Dolní Bečva – Na Kamenném - socha Radegasta - Radhošť - Černá hora - pod chatou Mir - Rožnov pod Radhoštem.
Parametre trasy : Dĺžka 24 km, prevýšenie 750 m, menej náročná túra.
Lokalita : Moravsko-sliezske Beskydy.
Popis : Vrch Radhošť poskytuje prekrásne výhľady na masív Radhošťa a Vsetínske vrchy.
Doprava : vlastným autobusom. Odchod o 5:00 od Supermarketu Šípok a o 5:15 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  280 Sk pre členov, 300 Sk pre nečlenov, 230 Sk pre študentov.

Každý účastník musí mať so sebou preukaz poistenca a občiansky preukaz (prípadne cestovný pas).


     Kto sa neprihlásil dostatočne zavčasu, do autobusu sa nedostal. Veru, aj zopár urazených záujemcov vyprodukovala akcia Výstup na Radhošť, organizovaná druhú májovú sobotu turistickým klubom Horec. Tí, ktorí sa poponáhľali zaplatiť včas, mohli si vychutnať zájazd, na aký sa len tak ľahko nezabúda.
     Z Dolní Bečvy, kam sme sa bez problémov a bez zdržania na slovensko-českých hraniciach dostali, sme už o ôsmej hodine rannej vyštartovali do Moravsko-Sliezskych Beskýd. Popri lazoch a pekne upravených osadách pomaly stúpame ku križovatke Na kamenném. Husto osadené tabule na  náučnom chodníku textom i maľbami informujú o rastlinách a živočíchoch na okolí. Okrem niekoľkých osobných áut, ktorým sme sa museli vyhýbať a ktoré v chránenom území nemali čo hľadať, bola príroda takmer bez stôp civilizácie a papierov či fliaš sme nachádzali podstatne menej ako v slovenských horách. Prvou našou významnejšou zastávkou bola lúčka na hrebeni Beskýd so sochou Radegasta - staroslovanského boha pohostinnosti, plodnosti a úrody. Pôvodná socha vznikla v roku 1930, bola niekoľkokrát poškodená bleskom i vandalmi a teraz tu stojí jej kópia zo žuly. Putovný predavač - zaňuchajúc dobrý zárobok od niekoľko desiatok turistov - nám neúnavne ponúkal fotografie po 20 Kč, avšak ich nízka kvalita a vysoká cena mnohých odradila. Domorodí „turisti“ prichádzajúci z rekreačnej oblasti Pustevny nám skoro ani neverili, že 750-metrové prevýšenie sme prekonali vlastnými nohami. Nechápali, prečo sme nevyužili autobus alebo lanovku. Nuž, ako im to vysvetliť?
     Opúšťame sochu staroslovanského boha a po hrebeni sa pohodlnou cestou dostávame k chate nazvanej - ako inak – Radegast. Po natankovaní piva značky Radegast prekonávame posledné výškové metre a ocitáme sa na 1129-metrovom vrchu Radhošť. Nádherný kruhový výhľad je znásobený skutočne ďalekou viditeľnosťou. Takáto býva vždy po daždi, ktorý aj nás doobeda trochu postrašil. Na povesťami opradenom vrchu sa nachádza súsošie Cyrila a Metoda a drevená kaplnka s rozhľadňou. Celkový dojem kazil iba televízny vysielač, ktorý predsa len akosi nepatrí na toto historické miesto. Prezreli sme si nádherné vitráže na oknách kaplnky, obdivovali sme prírodu a netypicky tvarované oblaky z vtáčej perspektívy z okien kruhovej rozhľadne. Nebolo sa kam ponáhľať, pretože už nás čakal len zostup dole. Až keď sme sa nasýtili pohľadov na moravské i slovenské pohoria (Lysá hora, Javorníky, Lúčanská Fatra), pomaly sme sa pobrali cez Černú horu do Rožnova pod Radhoštem. V lese nám do kroku klopkal ďateľ a pri východe z hory sa s nami rozlúčila neštipľavá, asi meter dlhá užovka stromová.
     Po príchode do mesta nás privítal značný hluk, ktorý sa nedal prehliadnuť. Spôsobovali ho stovky motorkárov na nablýskaných Harleyoch. Práve dnes tu mali svoj zraz. V Rožnove bolo ešte vyše hodiny času na prechádzku po parku a návštevu Drevenej dediny. Tá patrí spolu s Valašským múzeom v prírode a Mlynskou dolinou k objektom rozsiahleho rožnovského skanzenu. Prehliadku Valašského múzea sme však neabsolvovali. Jednak by sme to do plánovaného odchodu autobusu nestihli a odradila nás aj obrovská murovaná budova slúžiaca ako vstupná hala, v ktorej nápoje predávali automaty a lístky zase počítače. Množstvo dlaždíc, mramorové schody a dvere na fotobunku pôsobili neprirodzene a akosi nepasovali k prírodnému múzeu, ktoré sa za budovou nachádzalo. Náš oravský alebo štiavnický skanzen je v tomto smere oveľa prirodzenejší. Dojmov a zážitkov bolo na dnes i tak dosť, rozlúčili sme sa teda s Moravou a poďho cez hraničný prechod zase späť do rodnej vlasti.
 

Chatky nad Dolní Bečvou Studnička Na sídle Bohato popisovaný
náučný chodník Radegast
Socha boha Radegasta

Náučná tabuľa pri soche Horci s Radegastom Zraz trojkolkárov Pustevny

Chata Radegast Televízny vysielač Drevená kaplnka a súsošie

Cyril a Metod v plnej kráse Strážcovia slovanskej zeme Vežička kaplnky

Nádherná farebná vitráž Celkový pohľad na kaplnku Tomuto sa hovorí
socialistický realizmus
Obloha nad Radhošťom

Užovka stromová X-jumping v Rožnove Vstupná budova do skanzenu
hýri prírodnými materiálmi
Adrenalínové preliezky