Výstup na Rysy

5.8.2006

Trasa : Štrbské pleso – Popradské pleso – Nad žabím potokom – chata pod Rysmi – sedlo Váha – Rysy – chata – Popradské pleso – Štrbské pleso.
Parametre trasy : Dĺžka 22 km, prevýšenie 1150 m, náročná vysokohorská túra. Je možný aj ľahší variant.
Lokalita : Vysoké Tatry.
Popis: Z povestného vysokotatranského vrchu, zdolaného aj večne živým Vladimírom Iľjičom Leninom, je panoramatický výhľad, predovšetkým na poľskú stranu.
Doprava : vlastným autobusom. Odchod o 5:00 od Supermarketu Šípok a o 5:10 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  270 Sk pre členov, 300 Sk pre nečlenov, 220 Sk pre študentov.


     TK Horec sa od nepamäti vyhýba masovým výstupom na známe tatranské končiare ako sú Kriváň alebo Rysy a vyhýba sa aj účasti na celoslovenských zrazoch turistov. Nevidíme v tom totiž žiadne potešenie ani pôžitok, keď musíme každú chvíľu čakať v rade, aby sme sa mohli pohnúť o tri metre dopredu. 47 záujemcov, ktorí sa rozhodli vystúpiť na Rysy, si preto vybralo na tento počin prvú augustovú sobotu, kedy v Tatrách nehrozila žiadna invázia stáda sviatočných turistov.
     I keď ráno pri schádzaní sa pri autobuse ešte pršalo a obavy o úspešnosť túry boli vcelku opodstatnené, počas cesty sa vyjasnilo a Štrbské Pleso nás už privítalo jasným nebom. Červeno značeným chodníkom Tatranskej magistrály s náučnými tabuľami sme za slabú hodinku prišli k Popradskému plesu. Chata pri plese bola v rekonštrukcii, takže počas prvého oddychu sme sa mohli osviežiť jedine tak prinesenými požívatinami. Na Slovensku je to tak: v čase najhustejšieho výskytu turistov nie je nič dôležitejšie ako rekonštrukcia objektov, ktoré si na seba budú zarábať zrejme počas uzáveru tatranských chodníkov. Pri turistickom smerovníku ležia vrecká s uhlím, dosky a minerálky, ktoré čakajú na dobrovoľníkov, čo majú síl navyše a odnesú náklad hore na chatu. Za smiešnu odmenu jeden čaj sa však nikomu z nás nechce naťahovať s desaťkilovým nákladom, tým skôr, že nás čaká ešte niekoľko neľahkých úsekov. Z rázcestia odbáčame do Mengusovskej doliny, ktorou prichádzame k mostíku ponad Žabí potok. Míňame Veľké Žabie pleso a po serpentínach a reťaziach sa dostávame k štylizovanej bráne a erbu. Ten oznamuje, že vchádzame do Kráľovstva pod Rysmi. Dominantou tohto skalnatého kráľovstva je najvyššie položená chata na Slovensku. Horci v nej nepohrdli 50-korunovým pivom, kapustovou polievkou alebo chutným nosičským čajom. Po výdatnom oddychu bolo treba prekonať ešte snehové pole k sedlu Váha a potom sa už vyštverať po skalách až na samotné Rysy. Tam nás víta tabuľa v poľštine - hlavný vrchol totiž leží na poľskom území. Naša námaha a prekonanie takmer 1200-metrového prevýšenia neboli ani dnes (podobne ako pred mesiacom na Bystrej) odmenené očakávanými impozantnými výhľadmi na okolité vrchy. Všetko prekazila zlomyseľná hmla. Iba pri zostupe sa na chvíľu rozplynula a ukázala nám dve Žabie plesá.
     Cesta nadol bola totožná s výstupovou trasou, opäť so zastávkou v chate pod Rysmi. Do cieľa na Štrbskom Plese prichádzali naši turisti postupne v takmer dvojhodinovom intervale podľa toho, kto ako vládal a koľko sa zdržal oddychovaním. Pri náročnejších akciách je to však pochopiteľné. Pred siedmou hodinou večer sa aj autobus vydal na svoju túru, síce deväťkrát dlhšiu, ale určite nie takú peknú, akú zažili horci v Tatranskom národnom parku.


Prvé kroky
zo Štrbského Plesa
A toto je pleso s malým p    

  Odpočívadlo na
Tatranskej magistrále
 Križovatka pri
Popradskom plese

Mengusovský Volovec  Mostík nad Žabím potokom

 Začínajú "ferraty" Erb Kráľovstva Rysy Najvyššie položená chata
vo Vysokých Tatrách

Horci pred chatou Tak toto je už naozaj vrchol Rysy - 2499 m Jeden na Slovensku,
druhý v Poľsku

Vtáčik živiaci sa lišajníkmi
a ohorkami
Žabie plesá   Keď hmla na chvíľu ustúpila

Na chate pri
nealkoholických nápojoch
Matka hrdinka, jej dcéra
a kolektív
Potok v Mengusovskej doline Drobné stavebné úpravy
na Štrbskom Plese