Výročná členská schôdza

20.1.2006

Lokalita : Mestská knižnica Partizánske - knižničný klub.
Čas : 16:15 hod.
Oficiálny program : Zhodnotenie turistického roku 2005, finančný stav klubu, schvaľovanie plánu akcií na rok 2006, voľba členov výboru a predsedu, výber členského príspevku, odmeňovanie najaktívnejších členov, diskusia, uznesenie.
Spoločenský program : Prezeranie fotografií a kroniky, občerstvenie, darovanie propagačných predmetov.


     Celkom slušná účasť: 41 členov klubu, z toho 10 čerstvo prihlásených, a dvaja hostia. To je štatistika z Výročnej členskej schôdze Turistického klubu Horec, ktorá sa konala 20. januára v knižničnom klube Mestskej knižnice v Partizánskom. Program schôdze sa odvíjal v zaužívanom poradí - najprv oficiálna časť, potom spoločenské posedenie. V prvej časti si členovia vypočuli zhodnotenie uplynulého turistického roka, správu o činnosti výboru a o finančnom stave klubu, schválili plán akcií na rok 2006, zvolili si nový výbor i predsedu a odmenili najaktívnejších členov. Zo správy sa prítomní dozvedeli, že v minulom roku Horec zorganizoval 17 vlastných akcií, z toho 9 autobusových zájazdov. Spolu túry navštívilo 640 ľudí, ktorí prešli 330 kilometrov. Medzi najvydarenejšie akcie patril výstup na Kráľovu hoľu, na Ostrý Roháč a Plačlivé, výstup na Furkotský štít, Poludnicu, prechod Prosieckou a Kvačianskou dolinou, Súľovské vrchy s návštevou Lietavského hradu a prechod hrebeňom Malej Fatry. Okrem množstva Partizánčanov sa zájazdov zúčastňovali aj turisti z okolitých miest a dedín, od Topoľčian až po Prievidzu. Autobusy bývali naplnené do posledného miestečka, viackrát sa muselo sedieť v chodbičke na rybárskych stoličkách. Výbor preto upozornil záujemcov o zájazdy, aby sa prihlasovali čo najskôr. Turisti boli taktiež upozornení na navrhovanú zmenu zákona o horskej službe, kde sa ťažisko financovania záchranných akcií presunie na plecia človeka, ktorý bude pomoc potrebovať. V prípade odvozu zraneného helikoptérou to môže stáť i niekoľko desiatok tisíc korún. Malo by byť preto v záujme každého účastníka vysokohorskej túry, aby sa dal pre prípad úrazu pripoistiť.
     Minulý rok sa niesol aj v znamení osláv. TK Horec si 1. apríla pripomenul 5. výročie svojho vzniku. Po kratšej túre s výstupom na vrch Osečný sa päťdesiatka turistov zišla na lúke Štepy, kde ich čakal povestný guláš. Kapustnicu na Ľubianke zase mohli ochutnať účastníci tradičného Vianočného výstupu na Žarnov. Naši členovia okrem organizovaných akcií navštevovali hory aj individuálne. Dvom horcom sa podarilo vystúpiť na najvyšší vrch Európy Mont Blanc, desiatka ďalších si vyskúšala zaistené cesty v pohorí Rax Alpen a Schneeberg, štvorica navštívila Poľské Tatry s náročnou Orlou cestou a vrchom Svinica.
     Medzi najzaujímavejšie akcie, ktoré plénum schválilo na tento rok, patrí viacdňový pobyt v Rakúskych Alpách, prechod tiesňavami Slovenského raja, výstup na moravský vrch Radhošť, dlho očakávaná Babia hora, Bystrá v Západných Tatrách, Rysy, Veľká Javorina, Lúčanská Fatra, Ohnište v Nízkych Tatrách, Baske, Panská Javorina alebo Rakytov vo Veľkej Fatre. Výročná schôdza sa ďalej venovala voľbe výboru. Z dôvodu pracovnej zaneprázdnenosti sa práce vo výbore vzdal Ján Šútora, namiesto ktorého bol zvolený Jozef Bencze. Nový výbor má sedem členov. Predsedom klubu sa stal už po siedmykrát Peter Horváth. Dvaja najaktívnejší turisti z minulého roku (Dušan Borik a Ľubo Mazán) boli odmenení voľným lístkom na jeden autobusový zájazd. Osobitne bol vyzdvihnutý Prievidžanec pán Haviar, ktorý sa aj vo veku 75 rokov zúčastňuje tých najobtiažnejších akcií a problémy mu nerobil ani výstup na Ostrý Roháč. Prítomní sa ešte dozvedeli, že TK Horec má v súčasnosti 70 členov, že za peniaze poskytnuté mestským úradom sa zakúpili horolezecké pomôcky a Turistický atlas Slovenska obsahujúci mapy všetkých našich pohorí. Ďalšie peniaze boli použité na nákup 5-miestneho stanu, turistických sprievodcov a časopisu Treking. Všetok materiál je členom klubu k dispozícii a môžu si ho kedykoľvek požičať. Po schválení uznesenia sa oficiálna časť schôdze skončila.
     V druhej časti si účastníci povymieňali a doplnili chýbajúce fotografie, prelistovali si tri klubové kroniky a odoberané časopisy, gastronomické chúťky uspokojili pagáčikmi, slaným pečivom a pohárikom vínka. V rámci členského príspevku, ktorého výška je od vzniku klubu nezmenená a činí 100 korún, obdržal každý člen brožúrku s podrobným popisom naplánovaných akcií a farebnú samolepku so znakom klubu. Členovia taktiež dostali cédečko s fotografiami urobenými na spoločných túrach a s kompletnou internetovou stránkou klubu.
     Vedenie turistického klubu ďakuje turistom za bohatú účasť na jednotlivých akciách a verí, že aj tento rok si z ponúknutého zoznamu bude mať každý čo vybrať.


Plénum výročnej schôdze
počúva správu
o činnosti klubu v roku 2005 a o činnosti výboru.

Čísla, účty, financie,
Janko nám ich neprepije
Nespime tam vzadu  :-) Keď dočítam uznesenie,
vrhneme sa na jedenie
Nebojte sa, cédečko sa
ujde každému

Kamaráti z Orlej cesty Turisti pod 6 rokov
u nás členské platiť nemusia
Spomínanie nad kronikou Traja, čo zdolali
Mont Blanc

Družné rozhovory V objatí predsedu Janka a Janko Spoločné foto a ide sa
do kinobaru

Schôdza pokračuje diskusiou Financie "rukolapne" Po dobrej huspenine
dobrá nálada