Prechod hrebeňom Žiaru

4.11.2006

Trasa : Vyšehradské sedlo - Vyšehrad - Žiare - Pod stĺpom - Štyri chotáre - Havranovo - Chrenove lazy - Sklenianske lúky - Bralová skala - Remata.
Parametre trasy : Dĺžka 24 km, prevýšenie 570 m, stredne náročná túra.
Lokalita : Žiar.
Popis: Skalnatý vrch Vyšehrad je významná archeologická lokalita. Z Bralovej skaly je dobrý výhľad na masív Vtáčnika a na Malú i Veľkú Fatru.
Doprava : vlastným autobusom. Odchod o 6:00 od Supermarketu Šípok a o 6:10 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  100 Sk pre členov, 130 Sk pre nečlenov, 80 Sk pre deti a študentov.


      Vo svojej novodobej histórii toho Horci pochodili už hodne, nikdy však nenavštívili malé, ale zato zaujímavé pohorie Žiar. Začiatkom novembra prišiel rad aj na túto časť Slovenska. Takmer 40 účastníkov vítala vo východiskovom bode vo Vyšehradskom sedle zasnežená príroda. Prechádzajúc národnou prírodnou rezerváciou Vyšehrad s ochranárskym, prírodovedným a archeologickým zameraním nám pod nohami vržďalo 10 centimetrov čerstvého sypkého snehu. Po polhodinke stúpania v slnečnom, ale chladnom počasí sa dostávame na 829-metrový vápencový vrch Vyšehrad. Z tlačoviny, ktorú pre každú túru pripravuje náš predseda, sa dozvedáme, že rezervácia je významná archeologická lokalita s nálezmi patriacimi až do doby bronzovej a železnej. Nachádzalo sa tu aj staré slovanské hradisko a drevený hrad. Náučný chodník, turistické značky i smerové tabule sú vynovené, nevedno prečo však po celej trase chýbajú náučné panely s popisom prírodných zaujímavostí. Najvyšší bod nám poskytol pekný výhľad na Vtáčnik, Strážovské vrchy, Maguru a Sitno. Ostatné pohoria sa nachádzali v oblakoch.
      Po oddychu pokračujeme po červeno značenej Ceste hrdinov SNP južným smerom. Prechádzame Štyrmi chotármi, Havranovom a Chrenovskými lazmi s pekne upravenými chatkami. Na mierne zvlnenej hrebeňovke nás vyruší lesný traktor pri sťahovaní dreva a stará vetrieska, ktorá toto drevo zváža dole. Napokon sa po prejdení 20 kilometrov dostávame na križovatku pod Sklenianskymi lúkami. Asi polovica turistov má dnešnej chôdze po snehu akurát dosť a najkratšou cestou schádza do rekreačného strediska na Remate. Zvyšok horcov ešte vystupuje na Bralovú skalu, aby si z 826-metrovej výšky pozreli kremnické a fatranské vrcholy. Zaujímavosťou je, že priamo pod skalou vedie trojkilometrový železničný tunel trate Handlová - Horná Štubňa. Hore nás však privítala snehová fujavica, ktorá nám nedopriala vychutnať si výhľady z výšin. Strmým zľadovatelým chodníkom sme nakoniec zostúpili k horskému hotelu na Remate a svoju púť definitívne končíme pri horúcom čaji a káve na chate Mladosť, kde na nás zo stien vytŕčali parohy jelenej a kly diviačej zveri.
 

Treba sa pripraviť
na najhoršie
Vysielač na Vyšehradskom sedle Pohľad na Strážovské vrchy Vchádzame do
prírodnej rezervácie

Stúpanie na vrchol Príchod na Vyšehrad Vzorne značené
turistické trasy
V pozadí Veľká Fatra
v oblakoch

Horci na Vyšehrade Výčapný pult Pohľad na vrch z juhu Cikpauza

Malá Magura  Proti slnku sa vraj
nemá fotiť
Ťažba dreva v pohorí Žiar Koliba na Chrenových lazoch

Lavičky pod smrekovcami Jeden z viacerých posedov Vysielač nad Rematou Na Bralovej skale

Na skale sme zažili
snehovú fujavicu
Remata z 350-metrovej výšky Rekreačné stredisko
pri horskom hoteli
Divá zver
v reštaurácii Mladosť