Diery, Boboty, Sokolie

29.9.2007

Trasa : Biely Potok - Dolné diery - Nové diery - sedlo Vrchpodžiar - Boboty - Tiesňavy - Malé nocľahy - Sokolie - sedlo Príslop - Starý dvor.
Parametre trasy : Dĺžka 18 km, prevýšenie 1200 m, náročnejšia túra.
Lokalita : Malá Fatra.
Popis: Dolné a Nové diery sú nádherné tiesňavy na severe Malej Fatry. Miestami sú široké len 1-2 metre. Navštívime vodopády tvorené Bielym potokom a cez kaňony budeme prechádzať lavičkami a rebríkmi. V druhej často vystúpime strmo hore na hrebeň Bobôt, kde sú skalné vyhliadky s výhľadom na hlavný hrebeň Malej Fatry. V závere tejto časti zostúpime strmo dole - použijúc reťaze - k mostíku v Tiesňavách. Treťou časťou túry bude výstup popri bizarných vápencových skalách ako napr. ťava či modliaci sa mních na Malé nocľahy a Sokolie. Zo sedla Príslop zídeme k chate v rekreačnej oblasti Starý dvor, kde pri teplom jedle a studenom pive (alebo naopak?) ukončíme túto krásnu túru.
Ľahšia trasa : Kto by mal problém prejsť celú trasu, môže druhý alebo tretí úsek vynechať.
Doprava : vlastným autobusom. Odchod o 5:10 od Supermarketu Šípok a o 5:20 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  spoločná cena 150 Sk pre všetkých turistov. Časť finančných prostriedkov na dopravu je hradená z dotácie od mesta Partizánske.


     Za krásneho slnečného počasia sa 48 turistov vybralo koncom septembra navštíviť severnú časť Malej Fatry. I keď jesenná túra organizovaná Turistickým klubom Horec neprechádzala hlavným hrebeňom s dominantným Rozsutcom alebo Kriváňom, navštívené rokliny a bizarné skalné útvary stáli za to. Začíname pri hoteli Diery v osade Biely Potok. Žiadne dlhé nástupy, po pár minútach šľapania sa už vnárame do šera prvej rokliny Dolné diery. Na niekoľkých úsekoch bolo treba studený horský potok prekonať chôdzou cez lavičky a mostíky. Náučný chodník nás vedie úzkym kaňonom, v ktorom potok vytvára pereje a vodopády. Asi v polovici odbočujeme doľava a vchádzame do Nových dier. Novými sú nazvané preto, že boli sprístupnené ako posledné. Po kovových rebríkoch, miestami s veľmi úzkymi prechodmi popri skalách, sa dostávame vyššie a vyššie. Z vyhliadok zabezpečených zábradlím sledujeme fascinujúcu hru prírody - mohutné vápencové bralá obrastené borovicami. Napokon sa dostávame do sedla Vrchpodžiar, kde sa pri zavretom bufete občerstvíme aspoň vlastnými zásobami. V druhej časti túry strmo stúpame na bočný hrebeň Boboty, ktorý uzatvára Vrátnu dolinu od severu. Táto časť Fatry je zalesnená, výhľady sú preto obmedzené. Z miest, kde nám to stromy dovolia, si však môžeme vychutnať rozprávkový výhľad na Veľký a Malý Rozsutec, i na ďalšie známe vrcholy hlavného hrebeňa. Bolo že to roboty vystúpať na Boboty! Až po prekonaní vyše 550 výškových metrov na relatívne krátkom úseku sme sa mohli odfotiť na nevýraznom vrchole. Stretáme tu skupinky Čechov a Poliakov. Na zostupovej trase sú niektoré skalnaté úseky zabezpečené reťazami. Okrem zážitku zo "zlaňovania" nás veľmi potešila i bohatá úroda húb. Naše batohy a sieťovky sa naplnili stovkami rýdzikov, masliakov a jedným obrovským dubákom, ktorý mal priemer takmer 25 centimetrov a váhu vyše jedného kilogramu. Obťažkaní lesnými plodmi sme klesli až na cestu vedúcu od Terchovej do Vrátnej doliny. Tu pri turistickom smerovníku začínala najkrajšia etapa dnešnej túry - prechod Tiesňavami a výstup na Sokolie. Prírodná rezervácia Tiesňavy je známa skalnými objektmi ako modliaci sa mních alebo ťava. Najmä tá ťava na pozadí s nádhernou modrou oblohou nedala mnohým fotoaparátom spať. Prechádzame i okolo niekoľkých menších jaskyniek, prekonávame sedlo Malé nocľahy a popoludní vystupujeme na najvyšší bod túry - 1180 metrové Sokolie. I odtiaľto sú výhľady výnimočne pekné a čisté, zrejme tomu pomohol piatkový výdatný dážď. Oproti nám sa nachádza Snílovské sedlo s lanovkou, Chleb a Poludňový grúň. Zo Sokolia už nebol problém zostúpiť popri zvislých skalných stenách do sedla Príslop. 18-kilometrovú túru náročnú hlavne na prevýšenie sme ukončili v rekreačnej oblasti Starý dvor pri teplej polievke a studenom pivku.

 

Štart pri hoteli Diery Vstup do tmavej rokliny
Dolné diery
Kovové mostíky pomáhali
prekonávať potok
 

Rebrík a potok
v Nových dierach
Umelecká fotografia od Gabiky Schody do neba Borovice si rastú,
kde ich napadne

Menší oddych na vyhliadke
nad Novými dierami
Predseda fotí turistov,
turisti fotia predsedu
Svojský relax
v sedle Vrchpodžiar
 Malebné zátišie so salašom

Fototermín pred stúpaním
na Boboty
Pohľad z Bobôt
na Veľký Rozsutec
Jesenná príroda Skalné okno


Vápencovo-dolomitové steny Obrovský dubák
v rukách nálezkyne Renáty
Bralo pri zostupe z Bobôt Známy skalný útvar ťava

 Prírodná rezervácia Tiesňavy Pohľad na cestu do
Vrátnej doliny
 

Menšia jaskynka Na vrchole Sokolia   Veľký a malý brat Pri zaslúženom pivku

Druhá skupina vystúpila
na Veľký Rozsutec
 Dvojičky