Výstup na Čierny vrch

13.1.2007

Trasa : Rudnianska Lehota - Tisovník - Kšinianska poľana - Čierny vrch - Veľká Homoľa - sedlo Rázdelie - Košútová skala - Rokoš - Veľká Čihoc - Dolné Vestenice.
Parametre trasy : Dĺžka 26 km, prevýšenie 1100 m, náročná túra.
Lokalita : Strážovské vrchy.
Popis: Z vrcholu Čierneho vrchu sú zaujímavé výhľady na hrebeň Nitrických vrchov, Maguru a Vtáčnik. Na Veľkej Homoli je prístrešok so sedením. Pod Košútovou skalou sa nachádza jaskyňa Čierny kotol, na Rokoši pamätník významným slovenským dejateľom.
Doprava :  Spoločný odchod vlakom z Partizánskeho do Novák o 5:32. Doprava naspäť autobusmi SAD.
Cena :  cca 100 Sk.


     Lákalo by sa napísať, že prvá tohtoročná túra zorganizovaná Horcom sa uskutočnila v sychravú jesennú sobotu... bol však stred januára. Neuveriteľne vysoké teploty spôsobili, že 18 turistov, ktorí sa ráno schádzali na vlakovej stanici, nevítala zasnežená krajina, ale daždivý a hmlistý deň. I napriek nelákavému počasiu sme okolo pol ôsmej začali stúpať z Rudnianskej Lehoty do sedla pod Čiernym vrchom. Cestou sme nestretli ani živej duše, či už zo zvieracej alebo ľudskej ríše. Jedine v chatke nad lyžiarskym vlekom patriacej KST Bánovce traja turisti obnovovali interiér. Vymenili sme si zopár slov a už sme zase stúpali strmým zablatených chodníkom na takmer tisícmetrový Čierny vrch. Hore nás čakala nová vrcholová kniha a bonus pre nášho najmladšieho turistu Filipka Turčeka - prsteň ležiaci v tráve. Šťastnému nálezcovi gratulujeme a menej šťastnému zábudlivcovi - ďakujeme. Okolité kopce, ktoré sme chceli z vrchu preskúmať pohľadom, boli zahalené v hmle. Zišli sme teda cez prerezávkou zdevastovaný les do sedla Rázdelie. Podľa pôvodného plánu mala akcia skončiť v Nitrianskom Rudne. Keď sme si však uvedomili, že kvôli neprítomnosti snehu išlo všetko oveľa rýchlejšie a už o dvanástej hodine by sme boli v cieli, väčšina sa rozhodla pokračovať ďalej. Hneď prvou dominantou druhej etapy túry bola Košútová skala. Keďže počasie sa vylepšovalo a teplota stúpla až na 13 stupňov, aj výhľady konečne stáli za to. Okrem Malej Magury, Vtáčnika a Tribeča sme na horizonte rozpoznali i zasnežené vrcholky Veľkej Fatry. Hm, aspoň niekde nekvitnú v januári sedmokrásky. Pod Košútovou skalou navštívime 10-metrovú jaskyňu Čierny kotol. Potom sa už prudko stúpajúcou cestičkou štveráme na ďalší známy vrch - 1010-metrový Rokoš, ktorý sa nachádza v rovnomennej prírodnej rezervácii. Tu sa ideme odfotiť k pamätníku venovanom dvom významným uhrovským rodákom - Ľudovítovi Štúrovi a Alexandrovi Dubčekovi. Nemajúc zaujímavejšej témy na rozhovor sa dohadujeme, či Dubček v šesťdesiatom ôsmom podpísal alebo nie... Z Rokoša sa poberáme smerom ku Kňažinovým lúkam, kde sme plánovali zásobiť sa chýbajúcou vodou a že hádam dôjdeme dolinou Hradištnica až do Hradišťa. Z časových dôvodov však štvrť hodinku pred lúkami odbáčame na juh a po novej žltej značke, ktorá ešte nie je ani na mapách, schádzame popri piatich senníkoch a krmelcoch do Dolných Vesteníc. Pôvodná túra sa nám takto predĺžila zo 16 na 26 kilometrov, čomu sa pri prevýšení 1100 metrov už naozaj nedá povedať stredne náročná. To cítili v kolenách a v členkoch aj viacerí účastníci. Osemhodinový pobyt v prírode im však priniesol uspokojenie a niektorým aj úbytok na váhe, ktorá cez vianočné sviatky nebezpečne vzrástla.


Malé vodopádiky
v Rudnianskej Lehote
Prvý menší oddych Predseda ordinuje
liek proti zime
Jeden z viacerých posedov

Brezový háj Stretnutie
s bánovskými turistami
Vysielač v sedle
pod Čiernym vrchom
A sme na vrchole

Chránená flóra Hrebeň Strážovských vrchov Ochrana prírody
lesnými robotníkmi
V blízkosti
Košútovej skaly

Smerová tabuľka k jaskyni Horci v jaskyni
Čierny kotol
Na vrchole Rokoša Nová informačná tabuľa

Pri pamätníku
významných Slovákov z Uhrovca
Pohľad na rudniansku priehradu,
v pozadí Malá Magura
Schádzanie do Dolných Vesteníc Hra slnečných lúčov