Výstup na Giewont

18.8.2007

Trasa :  Zakopane - poľana Stražyska - vodopád Siklawica - sedlo Grzybowcu - sedlo pod Giewontom - Giewont - sedlo Kondracka - poľana Kondratowa - Kužnice.
Parametre trasy :  Dĺžka 18 km, prevýšenie 1000 m, náročnejšia vysokohorská túra.
Lokalita :  Poľské Tatry.
Popis :  Stražická dolina je považovaná za jednu z najkrajších dolín Západných Tatier. Dolinou sa dostaneme k bielym skalám s dolomitovými vežami. Z poľany so salašmi si odskočíme pozrieť dvojstupňový vodopád Siklawica. Serpentínami vystúpime do sedla a potom strmo na hrebeň Malého Giewontu. Posledný výstup na samotný Giewont je síce krátky, ale strmý. Je zaistený reťazami a kramľami. Výhľad z vrchola je vďaka jeho izolovanej polohe uchvacujúci.
Doprava :  vlastným autobusom. Odchod o 4:00 od Supermarketu Šípok a o 4:10 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  spoločná cena 200 Sk pre všetkých turistov.


     18. augusta sa plný autobus turistov plus jedno auto vybralo k našim severným susedom. Druhý tohtoročný zahraničný zájazd organizovaný Turistickým klubom Horec smeroval na národný vrch Poľska - 1894 metrov vysoký Giewont. Zo Zakopaného začalo stúpať v miernom daždi 51 horcov Stražyckou dolinou, ktorá sa nachádza v poľskom národnom parku Tatry. Cestou sme si odskočili pozrieť 30-metrový dvojstupňový vodopád Siklawica. Tu sme stretli ďalšiu výpravu zo Slovenska - konkrétne turistov z Dolných Vesteníc, ktorí náhodou zrovna dnes tiež mali naplánovanú návštevu Giewontu. Celé doobedie pršalo a pri výstupe do sedla Grzybowcu i ďalej na vrchol bolo treba byť na klzkých skalách opatrný. Aj po skončení dažďa vládla všade naokolo hustá hmla a viditeľnosť bola maximálne na 10 metrov. Z Giewontu, kam sme sa okolo poludnia dostali strmým výstupom po trase zabezpečenej reťazami, nebol absolútne žiadny výhľad. Bola to veľká škoda, pretože práve tento vrch je známy svojimi nádhernými panoramatickými výhľadmi. Až na vrchole sme zistili, že s vestenickými turistami sa zviezol i predseda KST Bánovce Maťo Chovanec. Keď si k tomu prirátame nášho Petra Horvátha a Ľuba Žatku - predsedu KST Ostratice - ktorý sa sporadicky zúčastňuje akcií organizovaných Horcom, v jednom okamihu sa na poľskom národnom vrchu nachádzali traja predsedovia slovenských turistických klubov a okolo stovky slovenských turistov. Samozrejme, že na vrcholovej fotografii nesmela chýbať naša klubová, ale ani slovenská zástava.
     Tí najvytrvalejší, ktorým sa tisícmetrové prevýšenie nezdalo dostačujúce, ešte navyše zdolali dvojtisícový vrch ležiaci na slovensko-poľskej hranici Kondratowu kopu. Cestou na ňu mohli pozorovať troch pasúcich sa kamzíkov. Potom sa už všetci zišli v chate na Kondratowej holi pri občerstvení. Ani relatívne vysoké ceny čaju a piva nikoho neodradili pred ochutnávkou nápojov v známej poľskej chate. Treba však povedať, že náš nosičský čaj, ktorý dostať na každej vysokohorskej chate vo Vysokých Tatrách, je vďaka bylinkám oveľa chutnejší. Po výdatnom oddychu sme už pohodlne zišli kamennou lesnou cestou do osady Kužnice, kde sa okrem veľkého kempu, parkoviska a umelej lyžiarskej dráhy so skokanskými mostíkmi nachádza i lanovka na Kasprow vrch. Tá bola práve v rekonštrukcii. Niektorí z nás však využili mikrobusy a k zaparkovanému autobusu sa za dva zlote dali odviezť. Iní zdolali posledné dva kilometre pekne po svojich a cestou, obdivujúc okolité kopce, už plánovali návrat do tohto zaujímavého vysokohorského prostredia. Peknou bodkou za dnešnou túrou bola tmavohnedá veverička, ktorá nášmu autobusu na rozlúčku zakývala svojím dlhým chvostíkom.
 

Skaly v doline Stražyska  Potok v doline Bufet pre pocestných Vodopád Siklawica

Horci pod vodopádom Prilbica modrá  Jeden z mála výhľadov
počas výstupu
Cestička do sedla Grzybowcu

V hmle na Giewonte Giewont je známy
kovovým krížom
Kamzíky práve obedujú Zohrievajúci sa horci
na Kondratowej kope

Kondratowa kopa - jediná
dnešná dvojtisícovka
Chata na Kondratowej holi Oddychujúce horčice a horci MHD v Kužnici