Manínska a Kostolecká tiesňava

12.5.2007

Trasa : Autokemping Manín - Manínska tiesňava - Záskalie - Kostolecká tiesňava - Kostolec - sedlo pod Bosmanmi - skalný hrebeň Bosmany - Veľký Manín - autokemping.
Parametre trasy : Dĺžka 20 km, prevýšenie 800 m, stredne náročná túra.
Lokalita : Súľovské vrchy.
Popis: Prírodná rezervácia Manínska tiesňava je známa skalnými stenami vysokými až 400 metrov. Zo skalného hrebeňa Bosmany je fantastický výhľad. Najvyšším bodom túry bude Veľký Manín s výškou 890 m.
Doprava : vlastným autobusom. Odchod o 6:45 od Supermarketu Šípok a o 7:00 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  150 Sk pre členov, 180 Sk pre nečlenov, 100 Sk pre študentov.


     Z dôvodu nepriaznivého počasia a problémom s autobusom sa túra do Manínskej a Kostoleckej tiesňavy preložila o týždeň neskôr na druhú májovú sobotu. I keď sa zopár ľudí z akcie odhlásilo, 39 turistov takmer naplnilo autobus. Ten nás za slnečného víkendového dňa, ktorý nasledoval po strašnej piatkovej búrke, doviezol do autokempingu Manín. Odtiaľ sme sa už pešo vybrali do Národnej prírodnej rezervácie Manínska tiesňava, ktorá patrí do CHKO Súľovské vrchy a je známa skalnými stenami vysokými až 400 metrov. Teraz ňou preteká potok v jurských vápencoch, ale kedysi sa tu rozprestieralo more, čoho dôkazom sú aj nájdené fosílie vyhynutých morských živočíchov. Tiesňavou prechádza cesta spájajúca obce Manín a Záskalie, kvôli ktorej sa museli skaly v jednom úseku rozširovať dynamitom. V najužšom mieste sú bralá od seba vzdialené len 3,7 metra. Pod cvičnými lezeckými skalami sme objavili menší symbolický cintorín s tabuľkami tragicky zahynutých horolezcov. Náučným chodníkom s množstvom vynovených tabúľ prechádzame druhou prírodnou rezerváciou Kostolecká tiesňava, kde nás ohuruje pohľad na veľkú jaskyňu nachádzajúcu sa vysoko v jednom brale. Všade okolo nás strmé skalné steny, previsy, na skalách borovice a nad tým všetkým lieta niekoľko druhov dravcov. Po príchode do dediny Kostolec nás predseda klubu upozornil na zrekonštruovanú budovu školy, v ktorej kedysi učil známy spisovateľ Peter Jilemnický. Popri pasienkoch s dobytkom a koňami pokračujeme zablateným chodníkom k prírodnej pamiatke Bosmany. Je to vápencový skalný hrebeň skladajúci sa z troch veží zoradených do jednej línie. Sú odtiaľ fantastické výhľady na obe prejdené tiesňavy a na masív Manínu, ktorý na nás ešte len čakal. Na ceste v obci Drieňovka sme si všimli zrazeného salamandra škvrnitého, na lúke sme vyplašili skokana hnedého. Na Veľký Manín - najvyšší bod túry -  bolo treba vystúpiť po strmom lesnom chodníku a veru niekoľkí unavení účastníci radšej zostali čakať v sedle pod vrcholom. Nevadí, väčšina na vrchol vyšla a spravila si zaujímavú vrcholovú fotografiu. Posledným úsekom boli serpentíny, bez ktorých by zostup o 600 výškových metrov bol skutočne veľmi namáhavý. I tak sa u niektorých turistov ozvali klasicky či laparoskopicky operované kolenné kĺby. Odmenou za tento náročný zostup bolo občerstvenie v manínskom autokempingu, kde 20-kilometrová, na prírodné i ženské krásy bohatá túra pre horcov skončila. Dojem z celého dňa nám pokazilo len stretnutie so šiestimi motorkármi, ktorí na rachotiacich strojoch rozorávali lesné chodníky v chránenom území.

 

Náučná tabuľa pri vstupe
do Manínskej tiesňavy
Skalné bralá Vchádzame do tiesňavy Pod 400-metrovými bralami

      Symbolický cintorín
venovaný padlým horolezcom

    Záver Manínskej tiesňavy Jaskyňa
v Kostoleckej tiesňave

Škola, v ktorej učil
spisovateľ Peter Jilemnický
Prírodná pamiatka Bosmany Oddych na lúke
pod prírodnou pamiatkou
Celkový pohľad na
Manínsku a Kostoleckú tiesňavu


Na skalách Bosmanov Flóra v Súľovských vrchoch   Hrebeň Veľkého Manínu

Skalné ihly    Skokan hnedý Vrcholová fotografia
na Veľkom Maníne