Prechod hrebeňom Otrhancov

7.7.2007

Trasa : Ústie Račkovej doliny - rázcestie - Nižná Magura - Jakubiná - Hrubý vrch - Račkovo sedlo - rázcestie pod Klinom - Račkova dolina - ústie.
Parametre trasy : Dĺžka 20 km, prevýšenie 1550 m, veľmi náročná vysokohorská túra.
Lokalita : Západné Tatry.
Popis: Po strmých serpentínach vystúpime z rázcestia Račkovej a Jamníckej doliny na hornú hranicu lesa a cez kosodrevinu a skalnú morénu sa dostaneme na druhý najvyšší vrch Západných Tatier Jakubinú. Po skalnatom hrebeni potom dôjdeme na Hrubý vrch, kde sa napojíme na štátnu hranicu s Poľskom. Cez Račkove sedlo zostúpime k Račkovym plesám a okolo vodopádov prídeme k rázcestiu pod Klinom. Napokon Račkovou dolinou zídeme späť k autobusu.
Ľahšia trasa : vhodná pre menej zdatných turistov. Podľa vlastného výberu buď Račkovou dolinou k Račkovym plesám alebo Jamníckou dolinou k Jamníckym plesám.
Doprava : vlastným autobusom. Odchod o 5:00 od Supermarketu Šípok a o 5:10 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  270 Sk pre členov, 300 Sk pre nečlenov, 220 Sk pre študentov.


     Po daždivom týždni sa druhú júlovú sobotu konečne vyčasilo, takže 51 horcov malo na svojom náročnom vysokohorskom prechode slnečné, i keď veterné počasie. Otrhance s najvyšším vrchom Jakubiná sa nachádzajú v bočnom hrebeni Západných Tatier, ktorý sa k hlavnému pripája na Hrubom vrchu. Úzkou dolinou sme sa všetci spolu presunuli k rázcestiu pri Račkovej doline, odkiaľ už pokračovali dve nezávislé skupiny. Päťčlenný čisto ženský kolektív s pracovným názvom 5P (päť pekných príjemných priateľských pešiačok) vyšiel Račkovou dolinou popri turistickej útulni až do Račkovho sedla. Všetci ostatní sa vydali strmo hore po zelenej značke, aby po prekonaní niekoľkých dvojtisícok a zdolaní 1500-metrového prevýšenia došli na Jakubinú, druhý najvyšší vrchol v Západných Tatrách. Trasa viedla najprv ihličnatým lesom, potom pásmom kosodreviny a napokon po skalách. Silný vietor, ba možno až víchor trochu znepríjemňoval turistom chôdzu, dôležité však bolo, že nepršalo a na skalách sa nešmýkalo. Najprv sme zdolali Nižnú Maguru, potom Ostredok, Otrhance, Vyšnú Maguru, až sme zakotvili na 2194-metrovej Jakubinej. Výhľad bol skutočne výborný. Na západnej strane sa do výšky týčili všetky hlavné vrcholy Roháčov, t.j. Ostrý Roháč, Plačlivé, Hrubá kopa a Baníkov, na susedných hrebeňoch sa vypínali Baranec a Bystrá, na juhu sa rozprestieral celý hrebeň Nízkych Tatier aj s Kráľovou hoľou, no a východnej strane zase kraľoval Kriváň. V diaľke sa dali rozoznať i Červené vrchy, Kasprov vrch a Swinica patriace do Poľských Tatier. Po oddychu a načerpaní síl sme pokračovali až k Hrubému vrchu, ktorý už leží na hlavnom hrebeni Západných Tatier a jeho časť sa nachádza v Poľsku. Po štátnej hranici sme zostúpili do Račkovho sedla. Tí najzdatnejší sa ešte rozhodli zdolať ďalší dvojtisícový vrchol Klin, dnes vlastne už piaty. Väčšina však malebnou Račkovou dolinou zišla späť k rázcestiu a do kempingu k čakajúcemu autobusu. Račkova dolina vytvára v hornej časti široký kotol a viaceré plesá pripomínajú niekdajšiu prítomnosť ľadovca. Zurčiaci potok sa v určitých úsekoch mení na menšie vodopádiky. Z divej zveri sme stretli opaľujúcu sa vretenicu a krúžiace dravce, z divých bylín sme mohli obdivovať horec bodkovaný, ochutnať z čučoriedok a šťastlivci ponachádzali i dubáky.
     V kempingu v Račkovej doline nás očakávaná reštaurácia dosť sklamala; malý výber jedál a nulový výber čapovaných nápojov smädných horcov veru nepotešil. Šošovicová polievka typu 7x4 (obsahujúca 28 zrniečok šošovice) priviedla bývalú vedúcu školskej jedálne takmer do amoku. Posedávali sme na lavičkách, podaktorí sa hojdali na drevených koníkoch a trpezlivo sme čakali zvyšok horcov, ktorí možno trošku precenili svoje schopnosti a kvôli bolestiam kĺbov museli zostupovať veľmi pomaly. Problémy s kostičkami a ich spojmi však nemali najmladší účastníci akcie - 9-ročná Deniska Krajčovičová a 12-ročný Filip Turček; obaja veľmi náročnú vysokohorskú trasu v pohode zvládli. Priazeň počasia, krásna príroda a dobrá nálada medzi turistami premenili bežnú júlovú sobotu na deň, na ktorý sa tak ľahko nezabúda.
 

Múr prehradzujúci potok
v Úzkej doline
 Na začiatku Račkovej doliny V pásme kosodreviny Krásne rozkvitnutá
skalná ruža

I takéto pohľady
sa nám naskytli
Roháče ako na dlani V pozadí Nízke Tatry Najmladšia účastníčka Deniska

Horec bodkovaný -
náš čestný člen
Stúpanie na Ostredok
a Vyšnú Maguru
Plačlivé, Ostrý Roháč a Volovec Račkove plesá

Bystrá a Kriváň  Vrcholová fotografia
na Jakubinej
Oddych na dvojtisícovke Tu sa kedysi
nachádzal ľadovec

Tri a pol turistu
v závetrí pod Jakubinou
Náš predseda váha,
či má emigrovať do Poľska
Pohľad na plesá
z protiľahlej strany
Roháče s Jamníckym plesom

Jakubiná a Hrubý vrch Červená čiapočka sa ponáhľa
nakŕmiť babičku
Členky spolku 5P
pred útulňou pod Klinom
Malý vodopádik

Mostík cez potok
v Račkovej doline
Tak toto dubák asi nebude Mladé delikventky porušujú
zákon o ochrane prírody
V kempingu sa dalo pohybovať
aj koňmo