Výstup na Veľkú Raču

15.9.2007

Trasa : Oščadnica (Lalíkovci) - Magura - Kykula - Veľký Príslop - Úplaz - Veľká Rača - Skalné diery - sedlo pod Hladkou - Oščadnica.
Parametre trasy : Dĺžka 18 km, prevýšenie 850 m, stredne náročná túra.
Lokalita : Kysucké Beskydy.
Popis: Z Veľkej Rače, ktorá sa nachádza v CHKO Kysuce, je pekný kruhový výhľad. Veľká Rača je známa i ako špičkové lyžiarske stredisko. Nachádza sa tu najdlhšia slovenská zjazdovka a tretia najdlhšia bobová dráha v Európe. Zostupovať z vrcholu budeme popri Skalných dierach.
Doprava : vlastným autobusom. Odchod o 5:10 od Supermarketu Šípok a o 5:20 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  220 Sk pre členov, 250 Sk pre nečlenov, 170 Sk pre študentov.


     Po týždňovom oneskorení spôsobenom zlým počasím sa Výstup na Veľkú Raču predsa len uskutočnil. Presne v strede septembra, v sobotu počas štátneho sviatku začalo 39 turistov z TK Horec stúpať z Oščadnice najprv na vrch Kykula. I keď na zvyšku Slovenska vládlo slnečné počasie, nás hneď v úvode túry privítala hmla a drobný dážď, ktorý neskôr zosilnel. Ani rozbahnený terén, kaluže i potoky vody na nálade nikomu nepridali. Ešteže cestou sme mohli ochutnať černice a niektorí šťastlivci našli i obrovské zdravé dubáky, presnejšie hríby kráľovské. Prvý z nich objavil tesne pri turistickom chodníku pomocný patológ Ondrej. 38 ľudí prešlo popri onom hríbe a jedine on - idúc na konci stáda - ho objavil. Potom už zaostrili svoj zrak aj ďalší horci a začal sa jesenný zber lesných plodov. Po zdolaní tisícmetrovej Kykule vlnitým terénom pokračujeme k cieľu dnešnej túry. Na poľskej strane pohoria stretáme lesných robotníkov, ako na sťahovanie dreva využívajú dvoch pekných ťažných koňov. Ani po strmom výstupe na Veľkú Raču sa počasie neumúdrilo. Zmoknutí a uzimení sme radšej zaliezli do chaty, kde nás ohrieval teplý čaj, polievka a väčšie množstvo domácich pálených nápojov. V chate sme sa zoznámili s dvoma poľskými turistami, slovo dalo slovo, pohárik dal pohárik a po chvíli už náš predseda klubu i predseda cyklosekcie družne diskutovali s Poliakmi. Navzájom pospomínali turistické úspechy za posledné roky a pri ďalšej fľaši nadviazali úprimné družobné vzťahy. Pobyt na chate sme ukončili zanôtením si ľudových piesní. Keďže "To tu Heľpu" v Poľsku nemajú, priatelia spoza hraníc si známu pieseň simultánne prekladali do ich rodnej reči. Popoludní sa vyčasilo a naše prvé kroky z chaty viedli na 5-metrovú drevenú vyhliadkovú vežu, ktorá na Rači stojí len pár rokov. V opare v diaľke sa dala najlepšie rozoznať Malá Fatra. Už za slnečného počasia sme okolo Skalných dier došli k veľkému zimnému rekreačnému stredisku Dedovka s väčším množstvom lanoviek a vlekov. Nachádza sa tu i kovová bobová dráha - tretia najdlhšia v Európe. Niektorí odvážlivci neodolali a divokú jazdu na bobovej dráhe si aj vyskúšali. Veľká Rača je známa najdlhšou zjazdovkou na Slovensku, kam lyžiarov dopraví šesťsedadlová lanovka. Všimli sme si i cvičnú lezeckú stenu, požičovňu motokár, horských bicyklov, trampolínu, U-rampu a ďalšie atrakcie. My sme však turisti, a tak sme namiesto motokár znovu naštartovali svoje nohy a po modrej značke sme zišli k autobusu, ktorý nás čakal v osade Lalíkovci. Podvečer už bolo krásne slnečné počasie a najkrajší pohľad dnešného dňa bol na ožiarený Kľak, okolo ktorého sme pri ceste domov prechádzali.

 

Hneď ráno nás vítala
bedľa jedlá
Prvý zdolaný vrch Kykula Rozprávková muchotrávka Kone na poľskej strane
pomáhali sťahovať drevo

Drevená vyhliadka
na Veľkej Rači
Zohrievali a občerstvovali
sme sa na chate
Celkový pohľad na chatu Zatišie so Stanom

Horci na schodoch
vyhliadkovej veže
Horná stanica lanovky Lanovka na najdlhšiu
slovenskú zjazdovku
Rekreačná oblasť Dedovka

Paľo testuje bobovú dráhu Tretia najväčšia bobová dráha
v Európe
Kaplnka na zelenej značke Veľká Rača