Výstup na Východnú Vysokú

28.7.2007

Trasa : Tatranská Polianka - Velický most - Sliezsky dom - Poľský hrebeň - Východná Vysoká - Poľský hrebeň - sedlo Prielom - Zbojnícka chata - Veľká Studená dolina - Rainerova chata - Hrebienok - Starý Smokovec.
Parametre trasy : Dĺžka 22 km, prevýšenie 1600 m, veľmi náročná vysokohorská túra.
Lokalita : Vysoké Tatry.
Popis: Prvý väčší odpočinok bude na Sliezskom dome s možnosťou občerstvenia. Za Velickým plesom vystúpime do skalného stupňa Večný dážď. Serpentíny nás dovedú na Poľský hrebeň. Výhľad z Východnej Vysokej je jedinečný - vidieť najmä mohutný hrebeň Gerlachovského štítu. Po namáhavom výstupe z Poľského hrebeňa do sedla Prielom strmo zostúpime k Zbojníckej chate, kde je možnosť ďalšieho občerstvenia. Veľkou Studenou dolinou zídeme k Rainerovej chate a cez Hrebienok do Starého Smokovca.
Ľahšia trasa : vhodná pre menej zdatných turistov. Výstup k horskému hotelu Sliezsky dom, resp. k útvaru Večný dážď a po magistrále prísť na Hrebienok. Ďalšou alternatívou je dôjsť z Hrebienka Veľkou Studenou dolinou na Zbojnícku chatu, občerstviť sa a zísť späť.
Doprava : vlastným autobusom. Odchod o 4:40 od Supermarketu Šípok a o 4:50 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  300 Sk pre členov, 330 Sk pre nečlenov, 250 Sk pre študentov.


     Po prechode Otrhancov v Západných Tatrách začiatkom júla sme sa koncom mesiaca vybrali opäť to Tatier, tentokrát do Vysokých. Už za svitania vyrazil autobus, obsadený 47 turistami, do Tatranskej Polianky, kde bol východiskový bod našej vysokohorskej túry. Menšia šesťčlenná skupinka sa vybrala na dámsku jazdu Veľkou Studenou dolinou k Zbojníckej chate. Keďže si zvolili ľahšiu trasu, mali dosť času vychutnať si krásnu tatranskú prírodu a oddýchnuť si pri chate či vodopádoch Studeného potoka. My ostatní sme vykročili Velickou dolinou k horskému hotelu Sliezsky dom. Tam sa k nám pridali ďalší štyria turisti, priatelia z KST Elán Rožňava. Po krátkom občerstvení sme sa všetci spoločne vydali na Poľský hrebeň. Po ľavej strane sa vypínal mohutný masív Gerlachu, ktorý nám robil spoločnosť celou cestou až do sedla. Výstup na 2429 metrov vysoký vrchol Východnej Vysokej bol strmý, ale výhľady z neho za trochu tej námahy naozaj stáli. Hneď oproti juhozápadným smerom sa týčil vrchol nášho najvyššieho tatranského štítu, trochu ďalej na západ Vysoká, Rysy, Gánok, a celkom vzadu hrebeň Červených vrchov, Svinica a Orla Perc v Poľských Tatrách, ktoré sme už viackrát navštívili. Výhľady na opačnú stranu boli nemenej krásne. Množstvo štítov, veží a vežičiek, že by tam človek sedel do večera a vyvaľoval oči na všetku tú nádheru.
     Ale bolo sa treba pobrať ďalej, čakal nás totiž náročný výstup do sedla Prielom, ktorý je zaistený reťazami. Zdolali sme ho celkom v pohode, podobne aj množstvo iných turistov z Maďarska a Poľska. Pripadali sme si tam ako na nejakom medzinárodnom podujatí. Nasledoval strmý zostup k Zbojníckej chate, oddych a občerstvenie, ktoré nám všetkým dobre padlo. Stretli sme tam tiež známych turistov z KST Otlak Nitrianske Rudno. Tí nás dosť vyľakali, keď nás na zostupe Veľkou Studenou dolinou v pokluse predbiehali, akoby im horelo za vibramami. Než sme sa spamätali, prehnali sa okolo nás ako stádo bizónov a už ich nebolo. Z Hrebienka sme mali na výber až tri možnosti, ako sa dostať dolu do Starého Smokovca. Klasicky po svojich, čo sa nám však už veľmi nechcelo, na kolobežkách, ktoré sa dali prenajať, tie sme však tiež zamietli z dôvodu nedostatočných skúseností s riadením tohto ekologického dopravného prostriedku, a zostala ešte posledná možnosť, doprava pozemnou lanovkou. Takto pohodlne sme prešli posledný úsek našej túry. Do Tatranskej Polianky sa s nami autobusom odviezli aj priatelia z Rožňavy, ktorí tam mali auto. Cestou padli návrhy na založenie určitej družby s ich oddielom, ktorá by otvorila nové možnosti pre uskutočnenie túr v ich kraji, kam sa pre vzdialenosť len tak ľahko nedostaneme, a naopak oni by mohli spoznávať pohoria v našom regióne. Nuž, zostáva len dúfať, že výbory našich oddielov dospejú k nejakej dohode a naplánujú v dohľadnej dobe prvú spoločnú akciu.
     V takejto príjemnej priateľskej atmosfére skončila ďalšia zo zaujímavých tohtoročných akcií nášho klubu a hoci sme prišli domov unavení a v nočných hodinách, z dobrých pocitov a zážitkov nám to neubralo.

 

Masív Gerlachu Z Polianky na Sliezsky dom Tatranská flóra Pri Sliezskom dome

Výstup na Východnú Vysokú Poľský hrebeň Štveranie sa po skalách Pohľad na Belianske Tatry

Pohľad do Veľkej Studenej
doliny na roztrúsené plesá
Na Východnej Vysokej Zaslúžený oddych

 Vysokú zvládol aj pán Haviar Oddychujúci podnikatelia Ako mravce Nad Zbojníckou chatou


Výstup do sedla Prielom Zbojnícka chata Potok vo Veľkej
Studenej doline
Požičovňa kolobežiek
na Hrebienku