Prechod hrebeňom Zoborských vrchov

1.12.2007

Trasa : Dražovce - kaplnka sv. Michala - Meškov vrch - Tri duby - sedlo pod Zoborom - Pyramída - Zobor - Trojchotár - sedlo pod Žibricou - Žibrica - Pod Dlhou skalou - Mechenice.
Parametre trasy : Dĺžka 15 km, prevýšenie 450 m, menej náročná túra.
Lokalita : Tribeč.
Popis: Na začiatku navštívime kaplnku sv. Michala z 11. storočia. Pri nej sa nachádza menšia jaskyňa. Zoborská lesostep je štátne prírodná rezervácie s výskytom chránených lesostepných rastlín a živočíchov. Zo Zobora sú krásne výhľady na Nitru, je tu i televízny vysielač. Žibrica je výrazný vápencový vrchol, pod ktorým sa nachádzajú cvičné horolezecké skaly a kameňolom s lanovkou.
Doprava : vlastným autobusom. Odchod o 7:00 od Supermarketu Šípok a o 7:10 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  80 Sk - jednotná cena pre všetkých.


     Predposlednou tohtoročnou akciou TK Horec bol takmer zimný prechod Zoborskými vrchmi. Tie sa vypínajú nad historickým mestom Nitra a ich dominantou je vrch Zobor. 40 horcov však v prvý decembrový deň nastúpilo na túru nie v starobylej Nitre, ale v obci Dražovce, nad ktorou drží stráž kaplnka sv. Michala. Kedysi sa tu vraj zabuchol kôň, Dražovčanov sa preto patrí pozdraviť zaerdžaním. Historickú stavbu z 11. storočia sme preskúmali zo všetkých strán, košom sme nedali ani dvom menším jaskyniam nachádzajúcim sa vo vápencových skalách blízko kaplnky. Pokračujúc cez Meškov vrch sa dostávame k Zoborskej lesostepi. Je to národná prírodná rezervácia s výskytom zriedkavej flóry a fauny. Samozrejme, že začiatkom decembra sme nemohli očakávať prebujnelú chránenú vegetáciu, ani nálet vzácnych modliviek, ság či roháčov. Namiesto toho sme po stepi kráčali tu v snehu, tu v mokrej tráve. V sedle pod Zoborom stretáme štyroch miestnych turistov, ktorí sa veru nevedeli vynačudovať, koľké desiatky vibrám to šliape po ich končinách. V lesoch pod vrcholom sme si mohli všimnúť zvyšky mohutného systému valov - pozostatkov starovekého hradiska. Najprv prichádzame k televíznemu vysielaču, ktorý sa nachádza na južnom predvrchole s názvom Pyramída. Korene tu zapustil i okrúhly pamätník z 1. svetovej vojny a zdevastovaná budova, kedysi slúžiaca ako horná stanica lanovky. Dnes je už všetko zničené a vydané napospas vandalom, stĺpy a kabínky lanovky zase zožiera hrdza. Všimli sme si, že na budove sa uhniezdili mobilní operátori so svojimi translátormi. Ani výhľad na Nitru a okolité pohoria nebol kvôli hmle vábivý a zďaleka nedosahoval parametre impozantnosti. Pár minút od vysielača sa nachádza vlastný vrchol Zobora. Víta nás altánok s lavičkami. Súc oddýchnutí na Pyramíde mu ďakujeme za ochotu - a jeho služby nevyužívame. Ponitrianskou magistrálou a zároveň náučným chodníkom pokračujeme až na vrch Žibrica. Tam na nás netrpezlivo čaká schránka s vrcholovou knihou. Po namáhavom výstupe si tu každý doprial trochu odpočinku, občerstvenia a zvečnenia svojho trojrozmerného tela do bajtov a pixlov fotoaparátov. Žibrica je známa - podobne ako Zobor - kamenným ochranným valom starého hradiska. Na severnom svahu sa nachádza Dlhá skala s cvičnými horolezeckými stenami a pod kopcom sa na lane hompáľajú kabínky priemyselnej lanovky smerujúce do kameňolomu. Strmá zablatená cesta z kopca nás nakoniec doviedla do dedinky Mechenice. Kilá blata na vibramách sme najprv odkopávali do diaľav, potom rozpúšťali v kalužiach, zoškrabovali konármi a napokon čistili i v miestnom prameni, ináč by nás ujo šofér nevpustil do čerstvo vyumývaného autobusu. To sa však ešte načakal, pretože i táto 15-kilometrová túra skončila pre horcov v krčmičke, kde sme nášmu vyprahnutému tráviacemu traktu dopriali chýbajúce prevádzkové kvapaliny.

 

Kaplnka sv. Michala
z 11. storočia
Horci pred kaplnkou  Turisti sú vonku,
kone vnútri
Skala nad Dražovcami

Kedysi sa tu vraj zabuchol kôň Útulok pre bezdomovcov
v menšej jaskyni
Pohľad z čiernej diery Pamätník na
1. svetovú vojnu

Raj mobilných operátorov Nefunkčná lanovka na Zobor Nitra ako na dlani Televízny vysielač
na predvrchole Pyramída

Pohľad na prejdenú trasu
zo Žibrice
Stála expozícia snehuliakov
v Mecheniciach
Ako také svine  :-) Bez umytých vibrám
je cesta späť nemožná