Deň s Horcom

19.4.2008

Trasa : Sekaniny - Lackov vrch - Veľká skala - Dvanásť apoštolov - Buchlov - Zadná lúka - Balatom - Rúbaný vrch - chata Medika.
Parametre trasy : Dĺžka 18 km, prevýšenie 1050 m, stredne náročná túra.
Lokalita : Vtáčnik.
Popis : Turisticko-poznávacia akcia pre členov a sympatizantov klubu. Túra začne v lokalite Sekaniny . Strmým stúpaním sa dostaneme na Lackov vrch a Veľkú skalu. Z hrany obrovskej steny sú krásne výhľady do Bystričianskej doliny a na centrálny masív Vtáčnika. Ostrým hrebeňom zdobeným bizarnými skalnými vežami Dvanásť apoštolov vystúpime na bralnatý vrchol Buchlova. Výhľady na hrebeň Vtáčnika, Nitrické vrchy, Považský Inovec a Tribeč sú fantastické. Po oddychu zostúpime skalnou štrbinou na Zadnú lúku. Odtiaľ budeme pokračovať smerom na Rúbaný vrch. Za skalnými útvarmi Balatom opustíme značený chodník a strmým svahom zostúpime k chate Medika.
Na chate - ako sa na Deň s Horcom patrí - bude pripravený guláš, nápoje a spoločenské posedenie. Možnosť zakúpenia si propagačných predmetov a tričiek so znakom turistického klubu.
Doprava : spojmi. Odchod z Partizánskeho do Zemianskych Kostolian vlakom o 5:32, odtiaľ do Kamenca pod Vtáčnikom autobusom SAD o 6:20.
Cyklisti majú spoločný odchod o 8:00 od Supermarketu na sídlisku Šípok.
Doprava späť : vlastným autobusom z chaty Medika. Cena cca 20 korún.


     Deň s Horcom - významná to akcia turistického klubu Horec - sa oproti pôvodnému plánu presunula o týždeň. Počasie sme však nevystihli. V nevľúdnej aprílovej sobote s prehánkami, hmlou a vetrom sa 36 turistov vydalo z Kamenca pod Vtáčnikom neznačkovanou trasou spoznávať pohorie Vtáčnik. Hneď na úvod sme vhupli do národnej prírodnej rezervácie Veľká skala. Tá je známa sopečnými bralami, vežovými útvarmi a početnými kamennými moriami. Počas výstupu na Lackov vrch a Veľkú skalu sme si mohli vychutnať množstvo bizarných skalných útvarov, suťové kužele a andezitové steny. Divoká príroda s reliktnou borovicou pôsobí nedotknuto a tajomne. Cez cestu nám prebehli tri srnky a jedna líška s krásnym chvostom. Dostávame sa až k rozsiahlemu skalnému mestu Dvanásť apoštolov. Kamenné bloky vidno aj zdola z Bystričianskej doliny, my ich však máme priamo pod nohami. Kúsok ďalej stretávame chránenú salamandru škvrnitú, ktorá sa pred našimi fotoaparátmi snažila skryť pod kameň. Cez veľký brezový háj, ba priam les sa dostávame do ďalšej prírodnej rezervácie a vystupujeme na jej centrálny vrch Buchlov. Tam na nás nečakane čakal oddychujúci poštový holub, i s krúžkom na pravej nôžke. Aj napriek silnému vetru si nenecháme ujsť kruhové výhľady zo skaly. Zapisujeme sa do vrcholovej knihy a úzkou puklinou medzi dvoma bralami schádzame na Zadnú lúku. Po oddychu sa delíme na skupinky a tá zdatnejšia sa štverá na ďalšiu vyhliadkovú skalu Balatom. Na Rúbanom vrchu, kde sa napájame na Ponitriansku magistrálu, vládne ešte sneh. Vo výške takmer 1100 metrov to koncom apríla nie je nič prekvapivé. Vrchol Vtáčnika býva obsypaný snehom ešte aj počas mája. Strmou neznačkovanou cestou sa púšťame k cieľu dnešnej 18-kilometrovej túry. Prechádzame zdevastovaným lesom, kde sa ťažba dreva vykonáva skutočne barbarským spôsobom. Rozrytá pôda, na zemi spúšť konárov, všade bahno zmiešané so štrkom, voľne pohodené časti lesných strojov... Rýchlo odtiaľ preč do príjemného prostredia chaty Medika, kde nás už čaká vykúrená jedáleň a výborný guláš z troch druhov mäsa. Tri tucty nás pešiakov sa na chate stretáva s ôsmimi cyklistami patriacimi do našej cyklosekcie, ktorí na kolesách prejazdili asi 50 kilometrov. Spolu s ďalšími horcami absolvujúcimi skrátený variant trasy sa pri jeleňom guláši zišlo celkom 57 turistov. Za pripravenú chatu a znamenitý guláš patrí veľká vďaka Janke Vargovej a jej partnerovi. Vydarenú akciu s množstvom prírodných krás nám trochu pokazilo iba počasie a pohľad na necitlivé ľudské zásahy do prírody.
 

          

Pod Lackovým vrchom Rezervácia Veľká skala    

Skalné mesto
Dvanásť apoštolov
  Čo vám to pripomína?  

Menší oddych Ospalá salamandra škvrnitá Rozsiahly brezový les Smerovník pod Buchlovom

Ubytovňa bez rezervácie Posledný mohykán Nedostatok poštárikov na túre
musel nahradiť poštový holub
Hlavná skupina pešiakov
na Buchlove

  Buchlov sme opúšťali
skalnou štrbinou
Na Zadnej lúke Horci na Balatome

Takýto jeleň skončil
aj v guláši
Na Rúbanom vrchu
ešte kraľoval sneh
Pustošivá ťažba dreva
nad dolinou Lômy
Príchod k chate Medika

Vymaľované chatky Pri guláši
z troch druhov mäsa
Naši cyklisti sa neboja
ani dažďa
Posedenie, plánovanie