Výstup na Drieňok

8.11.2008

Trasa :  Blatnica - Blatnická dolina - Juriašovo - Rakytovská dolina - sedlo pod Drieňkom - Drieňok - sedlo pod Drieňkom - Rožkova dolina - Žarnovická dolina - chata Cyklamen - chata Žarnovica - Čremošné.
Parametre trasy : Dĺžka 21 km, prevýšenie 900 m, stredne náročná túra.
Lokalita : Veľká Fatra.
Popis : Pred odbočkou do Juriašovej doliny sa nachádza zaujímavé skalné okno. Popri skalných vežiach strmo vystúpime na trávnatý svah Drieňka. Je to vápencovo-dolomitový vrch s pekným výhľadom na Veľkú a Lúčanskú Fatru.
Doprava : vlastným autobusom. Odchod o 6:00 od Supermarketu Šípok a o 6:10 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  150 Sk pre členov, 180 Sk pre nečlenov, 120 Sk pre študentov.


     Po minuloročnom výstupe na Lysec si horci v národnom parku Veľká Fatra tento rok vybrali výhľadový vrch Drieňok. Novembrová túra s presnou polstovkou účastníkov začala v obci Blatnica. Jej okolie je bohatým archeologickým náleziskom, pýšiť sa môže napríklad mohylou slovanského veľmoža z počiatku 9. storočia. Aj zrúcanina Blatnického hradu v Gaderskej doline svedčí o bohatej histórii tohto kraja. My sme sa však k nášmu cieľu vybrali inou dolinou - Blatnickou. Hovorí sa, že je jednou z najkrajších veľkofatranských dolín. Je hlboko zarezaná vo vápencových a dolomitových horninách, ovenčujú ju skalné bralá a bohatá vegetácia. Naše oči a fotoaparáty zaujalo hlavne skalné okno nachádzajúce sa v stene pri odbočke do Juriašova. Celou cestou nás sprevádza zurčanie priezračného Blatnického potoka. Míňame niekoľko senníkov a po prechode Rakytovskou dolinou odbočujeme doprava na žltú značku. Po predchádzajúcom daždi zostal chodník mierne zablatený a práve v tomto blate sme si všimli stopy menšieho medveďa. Pekne viditeľné boli aj vpichy po pazúroch. Ešte nás čaká skutočne extrémne strmý výstup do sedla pod Drieňkom a potom posledné výškové metre na vrchol. Nedotknutá príroda má miestami pralesovitý charakter. Konečne sme hore. Na hrebeň Veľkej Fatry sa dívame z výšky 1268 metrov. V diaľke dominuje najmä skalnatý kopec Ostrá, ktorý plánujeme navštíviť budúci rok. Milo nás prekvapuje stretnutie s tromi martinskými turistami. Spoznali sme sa pred pár mesiacmi pri prechode hrebeňa Prašivej. Z našej internetovej stránky si zistili, kam sa chystáme, druhou trasou vybehli na Drieňok a tu nás vyše hodiny čakali v nevľúdnom počasí. Apropo - počasie. Predpovede študovaných meteorológov opäť nevyšli, nepršalo nám, ale na vrchole začalo strašne fúkať. Víchrica ohýbala ihličnaté stromy, vetrisko svišťal ako divý, ľahším jedincom sa takmer nedalo kráčať. Poschovávali sme sa do závetria, ujedáme si z prinesených zásob a upíjame nápoja z liečivého horca.
     Cesta nadol bola nemenej zaujímavá ako tá nahor. Rožkova a Žarnovická dolina vytvárajú miestami tiesňavy s bohatými bralnatými útvarmi, stenami a vežami. Okolo chát Cyklamen a Žarnovica prichádzame do osady Čremošné. Po vyše dvadsiatich prejdených kilometroch nám dobre padne trochu sa osviežiť v miestnej krčmičke. Posledným prekvapením je, že tu čapujú - a teraz možno nebudete veriť - čučoriedkové pivo. Takmer celý rok sa napchávame čerstvými čučoriedkami v bobuľovitom tvare, ale že sa tieto chutné plody môžu použiť aj ako príchuť do piva, to nikoho z nás nenapadlo. Náš 14. tohtoročný autobusový zájazd sa teda vydaril - ako vysokou účasťou, tak i zaujímavými prírodnými úkazmi, s ktorými sme sa na výlete vo Veľkej Fatre stretli.
 

Pamätník v dedinke Blatnica Pamiatka na SNP Pochod Blatnickou dolinou Skalné bralá nad dolinou

Skalné okno pri odbočke
do Juriašovej doliny
Žeby varovný prst?    

Ostrá - náš budúcoročný
cieľ
Koniec Rakytovskej doliny Stopa menšieho medveďa A to je on - Drieňok

Prví cestujúci na Drieňku Fúkalo tam ako divé   Martinskí turisti
v rozhovore s naším predsedom
 

Sem s tým horcom ! Aktívna turistka Gina Všetci na vrchole
1268-metrového Drieňku
Skalné útvary
v Rožkovej doline

Cestička šuchotajúcim lístím   Domček na stračej nôžke V Čremošnom je stále živo,
z čučoriedok majú pivo.