Prechod hrebeňom Kremnických vrchov

18.10.2008

Trasa :  Horný Harmanec - Harmanecká jaskyňa - Kotolnica - Vápenica - Ištvánka - Pod Tablou - Kordické sedlo - Vyhnátová - sedlo Tunel - chata Limba - Bystrické sedlo - chata nad Králikmi - parkovisko Králiky U Ruskov.
Parametre trasy : Dĺžka 19 km, prevýšenie 1000 m, stredne náročná túra.
Lokalita : Kremnické vrchy.
Popis : Na začiatku túry bola pôvodne naplánovaná návšteva Harmaneckej jaskyne, ale vzhľadom na vysoké vstupné (170 Sk) a teda predpokladaný malý záujem výbor túto návštevu zrušil. Kordícke sedlo je významný prechod z Kordík do Širokej doliny. Najvyšším vrcholom centrálnej časti hlavného hrebeňa Kremnických vrchov je Vyhnátová (1286 m), z ktorej je pekný výhľad na Veľkú Fatru, Starohorské vrchy a Nízke Tatry. Tunel (Gorgeyho tunel) je banícky tunel zo 16. storočia. Je tu križovatka turistických ciest a pamätná tabuľa SNP. Na Skalke možnosť občerstvenia v chate Limba.
Doprava : vlastným autobusom. Odchod o 5:15 od Supermarketu Šípok a o 5:30 od železničnej stanice Partizánske.
Cena : 170 Sk pre členov, 200 Sk pre nečlenov, 120 Sk pre študentov.


     Kým pred piatimi rokmi turisti z TK Horec prešli po Kremnických vrchoch vyše 30 kilometrov, tento rok bola naplánovaná o tretinu kratšia trasa. Takmer päťdesiatka účastníkov zažila v strede októbra peknú jesennú prechádzku. Z Horného Harmanca viedol k Harmaneckej jaskyni strmý lesný chodník, miestami zakrivený do serpentín. Chránený prírodný výtvor Harmanecká jaskyňa, kam sme sa vyštverali, má chodby dlhé 2100 metrov. Tie skrývajú snehobielu kvapľovú výzdobu, je tu viacero jazierok a rozsiahlych dómov. Jaskyňu však otvárali až o desiatej, navyše ani cena vstupu 170 korún nebola pre každého lákavá. Z vyhliadky sme si pofotili protiľahlý hrebeň Veľkej Fatry s vysielačom na vrchu Krížna, v diaľke sme zazreli aj nedávno zdolanú Prašivú. Cez menej výrazné kopce ako Kotolnica, Vápenica a Tabla sa dostávame na Vyhnátovú. Cestou oberáme černice, ochutnávame plody tisa. Na Vyhnátovej sa tlačí nejako veľa turistov. Nie sú to len naši. Aj KST Otlak z Nitrianskeho Rudna si na dnešný deň naplánoval túru v Kremnických vrchoch. Priateľski sme sa zvítali, porozprávali sa o svojich úspechoch a plánoch, vymenili si účastnícke listy a obdarovali sa zopár centilitrami liehovín.
     Ďalším míľnikom na našej trase bol Tunel - technická pamiatka zo 16. storočia.
Je to umelo vykopaný tunel v hlavnom hrebeni, ktorým viedla Zlatá cesta spájajúca Kremnicu s Banskou Bystricou. Tunel uľahčoval cestu baníkom, obchodníkom, ale i vojvodcom. Prešiel cezeň napríklad i rakúsky cisár Jozef II. Pri tuneli stretávame skupinku Maďarov. Snažili sa porozumieť vedľastojacej náučnej tabuli, nejako im to však nešlo. Nuž, kto odmieta učebnice so slovenskými zemepisnými názvami, nech sa potom nečuduje... Na západnej strane hrebeňa si všímame rozsiahly vyrúbaný a vyčistený svah. Buduje sa tu nová zjazdovka. To už pomaly prichádzame do rekreačného strediska Skalka. I tu sa ostošesť buduje, zľava nás vítajú rozostavané hotely, sprava stožiare pre nové vleky. Nad tým všetkým čnie do 300-metrovej výšky známy televízny vysielač. Tu na Skalke si dávame dlhý oddych. Zdolali sme 1000-metrové prevýšenie, doprajeme si teda na chate Limba poriadne občerstvenie. Kusom "žvanca" nepohrdla ani sučka Gina, ktorá dnes s nami nabehala hádam aj dvojnásobnú trasu. Tu pobehla dopredu, vrátila sa k svojej panej, tu čosi oňuchala, zase odbehla... Nebolo by od veci porozmýšľať nad udelením čestného členstva v klube. Zo Skalky pokračujeme smerom na Bystrické sedlo. Z neho si môžeme na zostup k Chate nad Králikmi vybrať buď strmý a šmykľavý lesný chodník alebo starý skokanský mostík. Jeho drevená zjazdovka bola samozrejme poškodená, ale kovové schody zub času zatiaľ ohlodať nestihol. Po nich pohodlne schádzame k chate a odtiaľ k parkovisku s naším pohyblivým príbytkom.
     Po ceste domov sa nespievalo. Zlaticu zatienili bratia Dvorskí, tak sa radšej výletu nezúčastnila. Avšak malú kultúrnu vložku nám osud predsa len doprial. Za benzínovou pumpou, kde sme mali cikpauzu, práve nastúpila do nočnej smeny atraktívna sociálna pracovníčka. Tí smelší turisti neváhali a vyzvedali, či dáva nejaké dôchodcovské alebo množstevné zľavy, či berie aj gastrolístky, prípadne kultúrne poukazy. Samé záporné odpovede nás od využitia jej bohatých služieb odradili. "Doma je len doma", povzdychlo si viacero menej solventných pánov. Kúsok ďalej stála na svojom stanovišti ďalšia službukonajúca utešiteľka. Tá však nemala ceny v ponukovom liste uvedené v eurách a navyše nevlastnila ani registračnú pokladnicu. Aj jej sme dali košom. Horci žiadnu čiernu prácu podporovať nebudú!
 

Prvý oddych
pred Harmaneckou jaskyňou
Pohľad na Veľkú Fatru Upravená vyhliadka pri jaskyni Bol krásny mesačný deň

Naša čestná členka Gina Rozlúčka s jaskyňou    

   

       

Technická pamiatka Tunel Výstavba novej zjazdovky Bližšie žiadny hostinec nie je? Spoločná fotka na Skalke

Známy 300-metrový vysielač Dobrovoľné priznanie   Starý skokanský mostík

Horci schádzajú
dole mostíkom
Veľká Fatra s Majerovou skalou Žeby chata nad Králikmi? Jesenná príroda