Hlavný hrebeň Malej Fatry

12.7.2008

Trasa :  Turčianske Kľačany - chata na Kľačianskej Magure - Suchý - sedlo Priehyb - Malý Kriváň - Veľký Kriváň - Snílovské sedlo - chata pod Chlebom - Zajacová - Trusalová.
Parametre trasy : Dĺžka 24 km, prevýšenie 1600 m, náročná túra.
Lokalita : Malá Fatra.
Popis : V chate pod Kľačianskou Magurou nás čaká prvý dlhší oddych a občerstvenie. Po výstupe na Suchý sa bizarným vápencovým reliéfom dostaneme do sedla Priehyb. Z Malého a Veľkého Kriváňa sú nádherné kruhové výhľady. Ďalšie občerstvenie bude v chate pod Chlebom a potom už zídeme popri lyžiarskom vleku do Trusalovej.
Doprava : vlastným autobusom. Odchod o 5:00 od Supermarketu Šípok a o 5:10 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  160 Sk pre členov, 190 Sk pre nečlenov, 120 Sk pre študentov.


     Opäť nás bolo 48, teda plný autobus. Tentoraz sme zavítali do národného parku Malá Fatra, kde sme sa orientovali na jej hlavný hrebeň. Na ten sa však bolo treba nejako dostať. Lanovky a iné výdobytky civilizácie sú určené pre sviatočných turistov, horcom by nejaké 1600-metrové prevýšenie nemalo robiť väčšie problémy. Vyšľapali sme hneď zrána popri vleku na chatu pod Kľačianskou Magurou. Po ceste sme sa napchávali veľkými čučoriedkami, čím sme uchránili medvede pred prežieraním sa. Na chate viacerí zaliali lesné plody pivom, nasledovalo zoznámenie sa s chatárom a so štvornohým hnuteľným majetkom. Po nakŕmení mačky klobásou, šunkou, ale i napolitánkami s dvojitou náplňou sa poberáme na Kľačiansku Maguru a odtiaľ na Suchý. Prvý výhľadový bod nám ponúka zaujímavé kruhové pohľady na fatranský hrebeň končiaci Malým Kriváňom, v diaľke na obzore spoznávame Martinské hole, Babiu horu alebo Pilsko - hraničný kopec naplánovaný na tohtoročnú jeseň.  Vo vzduchu sa vznášalo niekoľko sokolov, neustále sledovali pohyb v tráve. Kým my, ľudia, sme sa nadžgávali chlebom so zabudovanou salámou, dravcov čakal teplý obed. Vrch Suchý už leží na červenej značke, ktorá vedie celým hlavným hrebeňom Malej Fatry. Kľukato a vlnito prechádzame cez Biele skaly, Stratenec a niekoľko sediel, až sa strmým stúpaním dostávame na Malý Kriváň. Počas slnečnej a teplej júlovej soboty by sa určite išlo ťažšie, keby nás neovieval čerstvý, miestami nárazový vietor. Torzo akéhosi pomníka na Kriváni nám poslúžilo ako bod, okolo ktorého sme sa zhromaždili pri robení vrcholovej fotografie. Potešili sme sa pohľadmi na Rozsutce, Stoh a Chleb. Ešte nás čakal hodinový výstup cez Pekelník na najvyšší vrch Malej Fatry, 1709-metrov vysoký Veľký Kriváň. Keďže i tu dosť fúkalo, poschovávali sme sa kde-kade do závetrí a pozorovali premávajúcu novú lanovku, ktorá z Vrátnej doliny vyvážala ľudí do Snílovského sedla. Ďalší dlhší oddych s občerstvením nám poskytla chata pod Chlebom. Prekvapilo nás, že v bufete čapovali naše rodné topoľčianske pivo a ani ceny nápojov či jedál neboli nejako prehnané. Nakoniec popri vleku schádzame strmo dole do rekreačnej oblasti Trusalová. Ako by to bolo, aby v národnom parku chýbali motorkári? V snahe vyhnúť sa drzým turistom, čo zabrali celú šírku chodníka, obiehali nás priamo cez čučoriedkové pole. Krásna, ale náročná túra a návšteva niekoľkých rezervácií poskytli päťdesiatke horcov nevšedný aktívny odpočinok, aký by v preľudnenom meste nenašli.

 

Hneď na začiatku túry
dačo pod zub
Chata pod Kľačianskou Magurou Najdôležitejšia miestnosť - bufet Chatár s horcami

Hnuteľný majetok chaty Kráčame
na Kľačiansku Maguru
Menší oddych Beh cez prekážky

Krásna fatranská príroda V Sedle pod Suchým Toto je ešte pred nami Na Suchom

Útvar Biele skaly Partizáni sa pominuli,
aj pomník sa pominie
"Priatelia, vychutnajte si tie
impozantné výhľady!"
Pohľad na Rozsutce, Stoh,
Veľký Kriváň a Chleb

Na Malom Kriváni Vyššie sa už ísť nedá 1709-metrový
Veľký Kriváň
Snílovské sedlo,
vľavo nová lanovka

Určite chránené,
len ako sa volajú?
Chleb náš každodenný... Na chate pod Chlebom
nás vítali topoľčianskym pivom
Akoby to bolo, aby
v rezervácii chýbali motorkári?