Prechod hrebeňom Malej Magury

8.3.2008

Trasa :  Temeš - Temešská skala - Malá Magura - Nad Veľkou lúkou - Magura - Boškovie laz - Šútovské sedlo - Bojnice.
Parametre trasy : Dĺžka 20 km, prevýšenie 750 m, stredne náročná túra.
Lokalita : Malá Magura.
Popis : Z dedinky Temeš vystúpime prudkým chodníkom na Temešskú skalu. Okrem výhľadov na Rudniansku kotlinu a Strážovské vrchy si môžeme pozrieť aj niekoľko menších jaskýň. Na hlavnom hrebeni Malej Magury sa napojíme na červenú značku, ktorá nás dovedie na najvyšší bod túry - na Maguru. Na vrchole je menší prístrešok. Po prestávke zostúpime mierne zvlneným terénom na rázcestie Boškovie laz a ďalej do Šútovského sedla. Napokon dôjdeme k zoologickej záhrade v Bojniciach.
Doprava : vlastným autobusom. Odchod o 7:30 od Supermarketu Šípok a o 7:40 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  80 Sk pre členov, 100 Sk pre nečlenov, 80 Sk pre študentov.


     Presne na Deň žien si turisti z TK Horec naplánovali prechod hrebeňom Malej Magury. Keďže pesimistická predpoveď počasia ako obyčajne nevyšla, mohlo sa 44 účastníkov tešiť zo slnečnej marcovej soboty. (Za čo sú tie televízne rosničky vôbec platené?) Z osady Temeš sme sa prudkým chodníkom takmer bez prestávky vyšplhali na Temešskú skalu. Tá sa nachádza v prírodnej rezervácii s ochranou vzácnych druhov rastlín a živočíchov. Kto si chcel po zime oprášiť svoje lezecké schopnosti, nešiel po značkovanom chodníku, ale dal prednosť lezeniu po menšej skalnej stene. Zvládli to nielen vytrénovaní horskí vlci, ale aj niekoľko žien a detí. Z Temešskej skaly je zaujímavý polkruhový výhľad na celú rudniansku dolinu, vidieť priehradu, novácke komíny a samozrejme Rokoš, Čierny vrch a Homôlku. Na druhej strane sme zazreli zakrivený Kľak. Škoda len, že príroda začiatkom marca ešte spala, takže žiadne zakvitnuté stráne neboli v dosahu. Okrem jedného krkavca sa nám tentoraz nepredviedli ani žiadne zvery. Ešteže sa túry zúčastnila so svojou majiteľkou Hankou aj fenka Džina, ktorá dôstojne reprezentovala zvieraciu ríšu. Za svoj turistický výkon bola podchvíľou odmeňovaná voňavými údenárskymi výrobkami. Jedine brokolicu, čo jej ponúkol akýsi vegetarián, mäsožravá "Gina" taktne odmietla a vrhla sa na ďalší kus salámy. Vo vápencových skalách sa nachádzalo niekoľko menších jaskýň, do tej väčšej sme i nahliadli. Najvyšší funkcionár klubu Peter zablahoželal turistkám k ich sviatku a každú obdaroval drobnou sladkosťou.
     Stúpajúc na hlavný hrebeň Malej Magury stretávame prvé snehové fľaky, ktoré sa postupne menia na rozsiahle snehové polia. Jedno z nich pokrývalo i najvyšší bod pohoria - 1141-metrový vrchol s názvom Magura. Naň sme sa dostali na pravé poludnie. Okrem vrcholovej knihy si všímame i prístrešok, ktorý iste poskytol strechu nad hlavou nejednému trampovi. Niektoré ženy cítili na chodidlách od snehu nepríjemný chlad, na vrchole sme sa preto zdržali o dosť kratšie ako na Temešskej skale. Zvlneným terénom pokračujeme na Boškovie laz a cez rozľahlý brezový háj klesáme do Šútovského sedla. Odbočky od červeno značenej trasy vedú buď do Nitrianskeho Rudna, na Kanianku alebo k lyžiarskemu stredisku v Porube. Nám však dnes vyhovuje červená, ktorá nás paradoxne zaviedla ku kaplnke svätého Vendelína. V slovenskej histórii sa totiž červená sakrálnym stavbám vždy vyhýbala. Od kaplnky obkolesenej kmeňmi vypílených stromov to už nie je ďaleko na bojnický salaš Vígľaš, ktorý nás pohostil dobrými jedlami. A tak sa pre horcov dnešná 20-kilometrová túra skončila pri dobrej pikantnej kapustici a baraňom guláši.
 

Lúky nad Temešom V pozadí Temešská skala Časť zo 45 účastníkov Príroda v rezervácii

Vápencový raj Peťo práve prekonal
menšiu skalnú stenu
Ďalších to ešte len čaká Slnečné počasie
presne podľa predpovede

Prvá temešská jaskynka -
menšia a plytšia
Druhá jaskynka -
hlboká a vlhká
Oddych na skale Osada Temeš
z vtáčej perspektívy

Odtiaľto bol výhľad
na celú rudniansku dolinu
Hrebeň Malej Magury Vo výške nad 1000 metrov
ešte kraľoval sneh
Ochutnávka domácej pálenky
na Magure

Na vrchol vystúpila
aj nemá tvár s názvom Gina
Brezový háj Po ceste sme preskakovali
drobné konáriky
Kaplnka sv. Vendelína
nad Bojnicami

Cestou sme videli
niekoľko posedov
Kľud v prírode kazili
burácajúce motokáry
Vysoká divá bučina A ešte pohľad
na malebný Bojnický zámok