Zimný výstup na Inovec

2.2.2008

Trasa :  Mníchova Lehota - chata pod Inovcom - Inovec - Palúch - chata pod Inovcom - Urbárska hora - Trenčianske Jastrabie.
Parametre trasy : Dĺžka 20 km, prevýšenie 750 m, stredne náročná túra.
Lokalita : Považský Inovec.
Popis : Túru začneme pri motoreste Radar. Traverzom Jastrabského vrchu sa postupne dostaneme k chate pod Inovcom, kde si doprajeme dlhšiu prestávku. V ponuke majú aj bošácku slivovicu. Okolo lyžiarskych vlekov vystúpime na vrchol Inovca. Výhľad však budeme mať až z predvrchola s názvom Palúch. Cestou dole navštívime prírodnú pamiatku Pustovníkova skala.
Doprava : vlastným autobusom. Odchod o 7:30 od Supermarketu Šípok a o 7:40 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  80 Sk pre členov, 100 Sk pre nečlenov, 80 Sk pre študentov.


     Ani pesimistická predpoveď počasia neodradila štyridsaťštyri optimisticky naladených horcov od prvého tohtoročného autobusového zájazdu, ktorého cieľom bol neďaleký Považský Inovec. Túru sme začali v Mníchovej Lehote, pokračujúc miernym stúpaním lesom po červenej značke. Počasie bolo celkom príjemné a žiadny avizovaný dážď nás zatiaľ neobťažoval. Veď aj tak vraj neexistuje zlé počasie, iba zle oblečený turista. Postupným naberaním výšky sa nám síce žiadne impozantné výhľady nenaskytli, ale príjemné posedenie ponúkla Chata pod Inovcom. Od nej sme pokračovali popod opustené lyžiarske vleky na 1042 metrov vysoký vrchol skrývajúci sa v hustej hmle. Po dosiahnutí cieľa sme si oddýchli, vytiahli jedlo, nápoje všetkých možných chutí a tiež sme zagratulovali našim dvom oslávencom. Deň predtým mala meniny Tatiana a polstoročné narodeniny oslávil náš kamarát a sponzor pri premietaniach a schôdzach Marián Habaj. Niet sa preto čo diviť, že všeobecná nálada stúpala geometrickým radom a ešte ju umocnilo druhé zastavenie na chate cestou naspäť. To sa už ale začala napĺňať predpoveď počasia - najskôr padal hustý sneh a ten  postupne prešiel do dažďa. Aj v takomto nečase sme si neďaleko chodníka pozreli senník a kŕmidlá výborne zásobené všetkým, čo zvieratá v zime potrebujú, ale široko ďaleko sme žiadnu zver nevideli. Bol to však možno len dočasný stav spôsobený hlasitým prednesom ľudových piesní našej záverečnej skupinky tzv. "rozveseľovačov", ako ich nazvala jedna z okoloidúcich turistiek z Trenčína. Vraj sme boli veľmi podarení. Najpopulárnejšia pieseň amatérskej vokálnej skupiny bola "Na tú svätú Katarínu..." a hoci sa išlo dolu lesom, chlapci rozveseľovači  nôtili aj "Chodíme chodíme hore po dedine..." Vidno, že relativita platí nielen vo fyzike, ale aj na túrach.
    
Do cieľa našej túry v Trenčianskom Jastrabí sme však prišli všetci v poriadku a načas. Takisto autobus nás všetkých bezpečne a bez poruchy dopravil do Partizánskeho. Obdobie tohtoročných autobusových podujatí sme teda zahájili v celkovej pohode a dobrej nálade, preto sa už teraz tešíme na tie ďalšie, nemenej zaujímavé.
 

 Bieloznačený chodník Chata pod Inovcom Nová smernica EÚ,
tentoraz nečakane inteligentná
Čo sú to za hmotné statky?
Totality pozostatky.

Neplavci v bazéne Slobodomurári to dnes zabalili Prvolezci na vrchole ... a tí ostatní

 Žiadne výhľady z vyhliadky Zrýchlený presun Výtvory pani Zimy Reklamná prestávka

 Vrcholovka Congratulations Vodca v zajatí turistiek Vývarovňa pre zvieratá