Výročná členská schôdza

17.1.2008

Lokalita : Mestská knižnica Partizánske - knižničný klub.
Čas : 16:20 hod.
Oficiálny program : Zhodnotenie turistického roku 2007, finančný stav klubu, schvaľovanie plánu akcií na rok 2008, voľba členov výboru a predsedu, výber členského príspevku, odmeňovanie najaktívnejších členov, diskusia, uznesenie.
Spoločenský program : Prezeranie fotografií a kroniky, občerstvenie, darovanie propagačných predmetov.


Štvrtok od štvrtej sa knižničný klub mestskej knižnice začal pomaly zapĺňať. Na 17. januára si totiž turisti z Horca naplánovali svoju výročnú schôdzu. Tentoraz sa ich zišlo až 61 a jeden hosť. Predseda TK Peter Horváth privítal prítomných, otvoril schôdzu a oboznámil účastníkov s jej programom. Ľubo Mazán predniesol správu o činnosti klubu za uplynulý rok. Dozvedeli sme sa, že turistom sa podarilo zorganizovať všetkých 17 naplánovaných akcií, z toho až 13 autobusových zájazdov. K ďalším činnostiam patrila príprava Čertovho kotla na Ceste rozprávkovým lesom, decembrové premietanie fotografií a účasť na viacerých prezentáciách organizovaných inými klubmi (Aconcagua, Deň Medzihoria, Hory objektívom, Turistická zábava). V roku 2007 prešli horci vyše 300 kilometrov a na akciách sa zúčastnilo rekordných 827 milovníkov prírody. K najvydarenejším túram patril prechod Manínskou a Kostoleckou tiesňavou, prechod hrebeňom Otrhancov, výstup na Východnú Vysokú a návšteva poľského národného vrchu Giewontu. Scenericky najkrajšou túrou bol prechod Dierami a Tiesňavami v Malej Fatre. Jesenné počasie turistom neprialo a väčšina akcií prebiehala v hmle a daždi, čo znemožňovalo očakávané výhľady napríklad z Veľkej Rače alebo z Kubínskej hole. Autobus býval už niekoľko týždňov pred akciou vypredaný, čo je poučenie pre záujemcov aj na tento rok – jednoducho kto prv príde, ten prv melie. Počet členov dosiahol ku dňu výročnej schôdze hodnotu 95. Priamo na schôdzi sa do klubu prihlásilo ďalších 13 turistov a jedna členka odhlásila, takže v súčasnosti má TK Horec rekordných 107 členov.

Zhodnotenie činnosti cyklosekcie a plán na tento rok prečítal predseda cyklooddielu Juraj Jenis. Prvá z ôsmich cyklotúr s názvom Jarné prebúdzanie sa uskutoční – ak to počasie dovolí – 15. marca. Po správe o hospodárení s financiami a stave majetku predniesol predseda klubu návrh plánu na rok 2008. Naplánovaných je 20 akcií, z toho 15 zájazdov. Turisti bez pripomienok plán schválili. Čaká nás teda Medvedia jaskyňa, Považský Inovec, Kňaží stôl, Malá Magura, Výstup na Bradlo, Súľovské skaly s dvoma hradmi, kurz zlaňovania, atraktívna vysokohorská turistika v Rakúsku – výstup na Schneeberg, Slovenský raj, hlavný hrebeň Malej Fatry, Slavkovský štít, Kozí chrbát a Prašivá, dvojdňový zájazd s výstupom na Bobrovec a Pilsko, vysoká divá Poľana, Kremnické vrchy s Harmaneckou jaskyňou, veľkofatranský Drieňok a hrady pohoria Tríbeč. Do výboru boli schválení tí istí členovia ako pred rokom a za predsedu si plénum zvolilo už po deviaty raz Petra Horvátha.

V rámci odmenenia najaktívnejších turistov dostala voľný poukaz na zájazd Gabriela Janíková, ktorá v minulom roku vynechala iba jedinú akciu. Poukaz získali aj Matúš Borik a Jana Turčeková za úspešné riešenie internetovej súťaže Fotohádanka. Každý člen – ako je v klube zvykom – obdržal v rámci členského príspevku cédečko s fotografiami z akcií v roku 2007. Po skončení oficiálnej časti si turisti mohli prezrieť fotkami bohato zásobené kroniky, kúpiť si chýbajúce fotografie a posedieť pri oškvarkových pagáčikoch.

            Všetkých členov i nečlenov pozývame na naše tohtoročné akcie. Je ich skutočne dosť, takže každý si určite niečo zaujímavé vyberie.