Výstup na Slavkovský štít

2.8.2008

Trasa I :  Starý Smokovec - Slavkovská vyhliadka - Slavkovský štít - Slavkovská vyhliadka - Starý Smokovec.
Trasa II :  Starý Smokovec - Hrebienok - vodopády - Malá Studená dolina - Téryho chata - Priečne sedlo - Zbojnícka chata - Veľká Studená dolina - Hrebienok - Starý Smokovec.
Parametre trasy I : Dĺžka 15 km, prevýšenie 1440 m, náročná vysokohorská túra.
Parametre trasy II : Dĺžka 21 km, prevýšenie 1340 m, veľmi náročná vysokohorská túra.
Lokalita : Vysoké Tatry.
Popis : Zo Slavkovskej vyhliadky je nádherný výhľad do Malej a Veľkej Studenej doliny. Slavkovský štít nám poskytne fantastický výhľad na všetky svetové strany. V 17. storočí sa z vrcholovej kopy zrútili mohutné skalné bloky do Veľkej Studenej doliny.
Doprava : vlastným autobusom. Odchod o 5:00 od Supermarketu Šípok a o 5:10 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  300 Sk pre členov, 330 Sk pre nečlenov, 250 Sk pre študentov.

Trasa II je určená iba pre zdatných turistov, ktorí už podobne náročné úseky absolvovali  (napr. Ostrý Roháč, Orlia cesta, Priečne sedlo...).


     Deň po zatmení Slnka bolo nad slnko jasnejšie, že túra horcov vo Vysokých Tatrách bude v znamení krásneho počasia. Už ráno pred piatou nás vítalo jasné nebo a teplota 22 stupňov. A k tomu ešte poznatok, že tretíkrát po sebe ide na zájazd 48 ľudí. V Starom Smokovci nás trochu zdržal štart cyklistických pretekov okolo Tatier, ktorý si vyžiadal dočasné uzavretie cesty, ale potom sme sa už rozbehli v ústrety kopcom, plesám a vodopádom. Väčšina účastníkov sa vydala po modrej značke na Slavkovský štít. Asi v strede trasy sa nachádza Slavkovská vyhliadka. Je to bod, odkiaľ je výhľad do Malej a Veľkej Studenej doliny. Pôvodný názov vyhliadky bol Maximiliánka po Maximiliánovi Weiszovi, zakladateľovi turistického chodníka na Slavkovský štít. Po tri a pol hodinovom šľapaní sa horci pomaly dostávali na 2452-metrový Slavkovský štít. Jednotvárne stúpanie im trochu rozptýlilo stretnutie s tromi kamzíkmi. Počasie na vrchole umožnilo panoramatický výhľad na hlavné vrcholy Vysokých Tatier. Druhá skupina po návšteve vodopádov nad Hrebienkom vyšla Malou Studenou dolinou na Téryho chatu. Okolo nej sa vlnila hladina piatich Spišských plies. Po menšom oddychu a vypití bylinkového nosičského čaju pokračovali tri ženy a traja muži na Priečne sedlo. Cestou taktiež stretli kamzíka, ktorý sa v teplom letnom dni schladzoval vyvaľovaním v snehovom poli. Pomocou reťazí sa horci vyštverali do úzkeho skalnatého sedla. Tam sa im odkryl výhľad na Slavkovský štít, kde sa práve nachádzala hlavná skupina turistov z Partizánskeho. Kratší pobyt v sedle, fotografie na pamiatku a o hodinku už lepili samolepku klubu na Zbojníckej chate. Napokon sa Veľkou Studenou dolinou popri Dlhom a Vareškovom plese dostali späť na Hrebienok. Niekto využil pre návrat do Smokovca lanovku, niekto kolobežku, našli sa i pešiaci.
     Dobrá nálada vládla aj počas cesty domov, kedy v autobuse znelo z hrdiel turistov množstvo známych piesní. Terčom hnevu i posmechu sa stal šofér autobusu, ktorý sťa ropný magnát vyhľadával najlacnejšiu naftu a vozil nás po viacerých benzínových pumpách. Keď navyše musel vymieňať pokazené stierače a na jednej pumpe sa pustil do umývania okien saponátom, nevychádzali sme z údivu a radšej ani z autobusu.

 

Žeby Jurova cyklosekcia?     Pozemná lanovka
na Hrebienok

Slavkovská vyhliadka   Ondrej s priateľkou Ten najvyšší je on

Nekonečné stúpanie Pamätná tabuľa Pohľad do
 Veľkej Studenej doliny
 Vrcholová fotografia

Vodopády Studeného potoka   Obrovský vodopád

Vodopád vytekajúci
zo Spišského plesa
Téryho chata  Horská koza známa aj pod názvom kamzík

Priečne sedlo zdolali aj naše tri turistky  

Pohľad na Lomnický štít Príchod k Zbojníckej chate Dlhé pleso
 vo Veľkej Studenej doline
 Víta nás Starý Smokovec