Slovenský raj

21.6.2008

Trasa :  Podlesok - Suchá Belá - Pod Vtáčím hrbom - Malý Kyseľ - Kláštorisko - Prielom Hornádu - Hrdlo Hornádu - Podlesok.
Parametre trasy : Dĺžka 15 km, prevýšenie 500 m, stredne náročná túra.
Lokalita : Slovenský raj.
Popis : Z Podlesku sa zelenou značkou vydáme do rokliny Suchá Belá. Rebríkmi a skobami budeme prekonávať miesta ako Miskové vodopády, Okienkový vodopád, Korýtkový vodopád, Bočný vodopád a Kaskády. Cestou na Kláštorisko navštívime ešte tiesňavu Malý Kyseľ. Na Kláštorisku je možnosť občerstvenia. Po obzretí si historickej pamiatky - kartuziánskeho kláštora - zostúpime do Prielomu Hornádu k lanovej lávke. Po modrej značke budeme prekonávať stupadlá Nad Lanovou lávkou a Večným dažďom. Po reťazovom moste sa dostaneme na druhý breh Hornádu. Ešte prekonáme stupadlá Pri mníchovej jaskyni a Pod zelenou horou sa dostaneme k Hrdlu Hornádu na Podlesku.
Doprava : vlastným autobusom. Odchod o 5:00 od Supermarketu Šípok a o 5:10 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  330 Sk pre členov, 360 Sk pre nečlenov, 280 Sk pre študentov.
Vstupné do rokliny :  dospelí 40 Sk, deti od 6 do 15 rokov 20 Sk, menšie deti bezplatne.



     Presne v deň letného slnovratu sa 48 horcov po prvýkrát vybralo do Slovenského raja. Za krásneho letného počasia začali svoje potulky po národnom parku jednou z najkrajších tiesňav Suchá Belá. Z turistického centra Podlesok sa vydali po zelenej značke najprv suchou časťou rokliny. Potok sa tu stráca v ponore, po povrchu tečie až v zadnej časti. Tam na uľahčenie chôdze treba použiť vodorovné drevené rebríky. Tiesňava zrazu končí skalou a bez pomôcok by bola neprechodná. Ďalej sa dá ísť iba po zvislých kovových rebríkoch, mostíkoch a lavičkách. Pocit istoty a bezpečia ešte zvyšujú skoby a laná. Obdivujeme miskový vodopád s nádhernými krútňavovými hrncami vymletými vodou, 15-metrový okienkový vodopád, korýtkový a bočný vodopád. Prechádzame pralesovitými úsekmi s popadanými brvnami a vyvrátenými koreňmi. Posledným rebríkom sa dostávame nad vodopád Kaskády a potom už len po potoku kráčame hornou časťou rokliny ku križovatke turistických ciest. Ďalšou tiesňavou, ktorú sme si nemohli nechať ujsť, bol Malý Kyseľ. Je to jediná sprístupnená časť z kedysi vyhoreného Kyseľa. Rozsiahly požiar premenil vápenec na pálené vápno a dážď zase na hasené. Táto prírodná katastrofa spôsobila, že celé desiatky rokov je roklina Kyseľ uzatvorená a absolvovať sa dá len jeden menší okruh. Pri prekonávaní hrdzavých stupačiek v skale nad potokom niektorým turistkám veru nebolo všetko jedno. Iným sa kaňon zase tak páčil, že si ho prešli dvakrát po sebe. Vytúžený oddych a občerstvenie si horci dopriali na Kláštorisku. Po prezretí si zrúcaniny kartuziánskeho kláštora z 13. storočia sme zišli k riečke Hornád a absolvovali sme atraktívnu trasu Prielom Hornádu. Prechádzame niekoľkými lanovými mostíkmi a lávkami, balansujeme na stupačkách a skobách nahnutí nad vodným tokom. Po 15 kilometroch v roklinách a tiesňavach sa vraciame späť na Podlesok. Zaslúžené občerstvenie a veselá nálada v autobuse pri starších českých pesničkách ukončili túto atraktívnu a scenericky veľmi peknú akciu.
 

Vchádzame do
Suchej Belej
Prvý kovový rebrík Laco pri Miskovom vodopáde To je on

A to je miska Suchá Belá - to sú samé
rebríky a mostíky
 Ďalšia miska Ako v pralese

       

Počasie nám skutočne prialo Tak toto je raj Rebrík
k okienkovému vodopádu
Vodopád Kaskády

Stupačky
v Malom Kyseli
Jožo a Stano
v Malom Kyseli
Mostík nad priepasťou Pre kaňoning ako stvorené

Tak za toto platíme
tým vydieračom?
Malokyseľský vodopád    

Chata na Kláštorisku Zrúcaniny
kartuziánskeho kláštora
Lanová lávka
v Prielome Hornádu
Hornád - mierne zakalený
a mierne zapáchajúci

Jaskynky popri Hornáde   Stupadlá pod Zelenou horou Hrdlo Hornádu