Súľovské skaly

3.5.2008

Trasa :  Chata Súľov - lúka pri Kamennom hríbe - hrad Súľov - sedlo pod Bradou - vyhliadka pri Brade - Roháč Čiakov - hrad Hričov - Hričovské Podhradie.
Parametre trasy : Dĺžka 15 km, prevýšenie 470 m, menej náročná túra.
Lokalita : Súľovské vrchy.
Popis : Z parkoviska neďaleko chaty Súľov sa vydáme po červenej značke. Minieme skalný hríb Smrčok a dvojicu Sova a Sovička. Dostaneme sa na lúku pod hradom, odkiaľ je len na skok k Súľovskému hradu ukrytého v skalách. Ďalej minieme sedlo pod Bradou. Chodníkom kľučkujúcim pomedzi skalné útvary prídeme na rázcestie Roháč-Čiakov. Ďalším zaujímavým objektom na preskúmanie bude hrad Hričov. Štrbinou medzi bralami zostúpime na nádhernú lúku a napokon do Hričovského Podhradia.
Doprava : vlastným autobusom. Odchod o 6:15 od Supermarketu Šípok a o 6:30 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  160 Sk pre členov, 190 Sk pre nečlenov, 120 Sk pre študentov.


     Až 63 záujemcov sa zúčastnilo prvú májovú sobotu nádhernej jarnej túry Súľovské skaly. Turistický klub Horec sa do tejto prírodnej rezervácie vrátil po ôsmych rokoch, aby okrem množstva skalných veží, ihiel a homolí navštívil aj dve malebné zrúcaniny hradov. Väčšina turistov sa z dedinky Súľov vydala po červenej značke popri skalných útvaroch Smrčok, Sova a Sovička. Menšina putovala po zelenom náučnom chodníku, ktorý milovníkov prírody zaviedol ku Gotickej bráne. Je to jeden z najkrajších skalných výtvorov, ktorý má výšku 13 metrov. Červení i zelení pešiaci sa napokon stretli na zrúcanine hradu Súľov. Po 600 rokoch z neho nezostalo veľa - pár múrov a úzke okno, cez ktoré bolo treba vyliezť na horné poschodie. Z najvyššie položenej časti však bol prekrásny kruhový výhľad, ktorý sme si i vďaka slnečnému počasiu naozaj vychutnali. Chodník opradený zábradlím ďalej viedol na Indiánsku lúku a pokračoval popod viaceré skalné zoskupenia ako Brada, Mních, Jašterička či Trojzubec. Cestou si všímame odkvitnuté poniklece, prvosienku malú, množstvo fialiek a niektoré chránené druhy kvetov. Dostávame sa do sedla Roháč-Čiakov. Iba päť minút nižšie sa nachádza najväčší skalný otvor na Slovensku - Obrovská brána. Spolu s klenbou má výšku 30 metrov, takže človek si pri nej pripadá ako mravec. Po dôkladnom nafotení brány z jednej i z druhej strany sa už zberáme k poslednej zaujímavosti dnešnej túry - k Hričovskému hradu. Nádherné ruiny s množstvom otvorov, vysokých múrov, veží a oblúkov nás zamestnali takmer hodinu. Nebolo sa kam ponáhľať, pretože dnešná trasa s dĺžkou 15 kilometrov a neveľkým prevýšením sa dala prekonať za pár hodín. Niektorí rýchlejší horci si stihli navyše pozrieť aj 60-metrov dlhú Šarkaniu dieru a Hlbocký vodopád. Prechodom cez rozsiahlu lúku sme zišli do Hričovského Podhradia, kde pri oslave okrúhlych narodenín jednej našej členky zaujímavá a na prírodné krásy bohatá túra skončila.
 

Náučný chodník
Súľovskými skalami
Gotická brána... má výšku 13 metrov.  

Hradné bralo Dobrý deň,
mám tu miestenku
Súľovský hrad Jozef - strážca ruín

Poštári idú do neba Hlbiny hradu Rebrík do kurína  

Zlepenec zarastený kaškami Susedný hrebeň
Súľovských skál
Prvosienka malá  

Bez komentára Obrovská brána - najväčšie skalné okno na Slovensku.

Menší oddych Hrad Hričov   Skutočne malebná zrúcanina

Víťazný oblúk   Pohľad z hradu na diaľnicu