Prechod hraničným hrebeňom Beskýd

2.5.2009

Trasa :  Bumbálka - Masarykova chata - Smutníky - chata Kmínek - Hluchánka - Bobek - Klokočov - Konečná - Doroťanka - Súľov - Klokočov - Biely kríž - Vrchpredmier.
Parametre trasy : Dĺžka 25 km, prevýšenie 550 m, stredne náročná túra.
Lokalita : Moravsko-Sliezske Beskydy.
Popis :  Z hotela Bumbálka sa vydáme popri Masarykovej chate k chate Kmínek. Chodníkom vedúcim po štátnej hranici sa dostaneme na výhľadový kopec Bobek. Dôjdeme k chate pod Konečnou. Tu však naša trasa zďaleka nekončí. Tu križujeme hraničný prechod Klokočov - Bílá. Opäť dôjdeme k chate, tentoraz to bude Doroťanka. Po výstupe na vrch Súľov zídeme popri rekreačnej oblasti Biely kríž do cieľa - do osady Vrchpredmier.
Doprava :  vlastným autobusom. Odchod o 5:00 od Supermarketu Šípok a o 5:10 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  9 eur (270 Sk) pre členov, 10 eur (300 Sk) pre nečlenov, 8 eur (240 Sk) pre študentov.


Osem hodín v Beskydách

     2. mája sa plný autobus horcov vybral po prvýkrát do Moravsko-Sliezskych Beskýd. 25-kilometrová trasa začínala pri chate Bumbálka. Toto centrum turistického ruchu na rozhraní troch pohorí je známe svojimi lyžiarskymi svahmi. Po slovensko-českej hranici kráčame širokou vychodenou lesnou cestou. Tá prechádza popri viacerých chatách, cez malebné lazy a kopanice. Prvý oddych sme si dopriali na chate Kmínek. Ubytovaní hostia práve raňajkujú, dostať sa na rad pri výčapnom pulte trvá celú večnosť. Koho ranné mrholenie schladilo, mohol sa tu trošku zohriať. Červená turistická značka sa kľukatí po štátnej hranici, takže často ani nevieme, či sa nachádzame na Slovensku alebo v Čechách. Výhľad z 900-metrového vrchu Bobek máme hlavne na severnú stranu, kde dominuje Lysá hora s do neba sa týčiacim vysielačom. Spomíname si, ako sme ju zdolali presne pred dvoma rokmi. Prechádzajúc popri lazoch si všímame, že niektoré domčeky so záhradkami sú skutočne krásne upravené a spolu s okolitou prírodou poskytujú malebný pohľad. Križujeme obec a hraničný prechod Klokočov-Bílá. Striedame smrekové lesy, pasienky, políčka a horské lúky. Raz nám príroda ponúka množstvo fialiek, inokedy zase sýto žlté záružlie močiarne. Priamo na chodníku ležal aj chvostík zo slepúcha. Pustenie chvosta je často jediným záchranným manévrom, aby sa menšie jaštery neocitli v kúpeli zo žalúdočných kyselín niektorého dravca. Oddychujúc pri jednom domčeku vybehli z dvora tri čínske prasiatka, ktoré nepohrdli našimi pečivárskymi výrobkami. Na chate Doroťanka ochutnáme výbornú kapustovú či gulášovú polievku, teplý obed zapijeme pivkom. Steny sú skrášlené dobovými lyžami - možno vytiahnutými spod lavíny spolu s nedisciplinovanými turistami. Ešte nás čaká výstup na vrch Súľov a posledný oddych na chate pri Bielom kríži. Názov lokality pochádza od dreveného kríža natretého na bielo. Tejto rekreačnej oblasti s viacerými ubytovacími zariadeniami a s možnosťou zjazdového lyžovania dominuje na českej strane hotel Súľov a na slovenskej strane hotel Baron. Po minutí všetkých zásob tuhej a kvapalnej konzistencie a po zbavení sa prebytočných prevádzkových kvapalín schádzame do cieľa dnešnej stredne náročnej túry - do osady Vrchpredmier.
 

Predseda informuje,
pokladník kasíruje
Pred chatou Kmínek Prvé občerstvenie Srdce alebo nejaký
iný orgán?

  Zelená ratolesť    

    Na kopci Bobek  

    Hraničná obec Klokočov Svine človek stretne
naozaj všade

 Obrovský brest Chata Doroťanka   Malebné zákutie

Rozkvitnutá čerešňa Stopy po kysuckom UFO Neušlo sa im šrotovné

Skočiť? Neskočiť? Záružlie nás sprevádzalo
na každom kroku
Chata Kysuca
na Bielom kríži

 Prírodné kúpalisko   Kaplnka s bielym krížom Príchod do osady Vrchpredmier