Deň s Horcom

18.4.2009

Trasa : Veľké Uherce (hájovňa) - bufet pri priehrade - Drahožická dolina - Drahožická huta - Veľká Ostrá - Brezová - Dobrolínske skaly - Trstená dolina - bufet pri priehrade.
Parametre trasy : Dĺžka 18 km, prevýšenie 600 m, menej náročná túra.
Lokalita : Tribeč.
Popis : Turisticko-poznávacia akcia pre členov a sympatizantov klubu. Túra začne pri hájovni nad uhereckou priehradou. Na konci Drahožickej doliny si oddýchneme pri horárni. Potom strmo vystúpime na Veľkú Ostrú - vrch s obmedzenými výhľadmi. Z neho zostúpime na rozľahlé lúky Brezová. Prezrieme si prírodnú rezerváciu Dobrolínske skaly. Napokon zídeme cez Trstenú dolinu k priehrade.
V bufete pri priehrade - ako sa na Deň s Horcom patrí - bude pripravený guláš, nápoje a spoločenské posedenie. Možnosť zakúpenia si propagačných predmetov.
Doprava : autobusom SAD. Odchod z Partizánskeho do Veľkých Uheriec (hájovňa) o 6:10.
Cyklisti majú spoločný odchod o 8:00 od Supermarketu na sídlisku Šípok.
Doprava späť : autobusom SAD, peši, na bicykli, autom.


SÚŤAŽ :

Vo vedomostnej súťaži o eurominciach si najlepšie počínala Renáta Boriková. Blahoželáme.
Pre zaujímavosť, kvet horec je zobrazený na rakúskej jednocentovej minci.



Deň s Horcom skončil pri guláši

     Po upršanom piatku prišla slnečná aprílová sobota. Pred siedmou hodinou sa turisti z turistického klubu Horec postupne schádzali v bufete pri uhereckej priehrade, kde bol východzí bod 18-kilometrovej trasy. Ako je už dobrým zvykom, i tohtoročný Deň s Horcom pozostával okrem menej náročnej turistiky aj zo spoločenského posedenia, opekačky, ochutnávky gulášu a dobrých nápojov. I dnes sa teda niekoľko hôrnych chlapcov a lesných žienok muselo vzdať túry, aby mohli pre priateľov pripraviť vychýrený guláš. Kotol zabezpečili Borikovci a šéfkuchárom bol ako obyčajne Jožko Gahér.
     Akcia začala uvítacou rečou nášho predsedu Petra Horvátha. Potom sa už tridsať párov nedočkavých vibrám vybralo hore Drahožickou dolinou. Pri potoku nádherne žiarilo záružlie močiarne, z lúky vzlietol žabacími stehienkami nasýtený čierny bocian. Na konci doliny nás víta pár domčekov a malé jazierko. Sme v Drahožickej hute. V prvej polovici minulého storočia tu skutočne bola sklárska huta s výrobou tabuľového skla. Zopár jedincov si trasu zmenilo a pred dlhočiznou dolinou dalo prednosť Oselnej skale a Hrubému vrchu s vytŕčajúcim vykrývačom. Výstup na Veľkú Ostrú - hlavný cieľ dnešnej túry - dal viacerým účastníkom zabrať. Strmá neznačkovaná cesta, kamenné podložie, balvany a skaly, nedotknutá divoká príroda s povyvracanými stromami. Pomaly ale isto prichádzame na 745-metrový vrchol. Zaslúžený odpočinok, niečo tuhé do žalúdka, zopár megabajtov fotiek do pamäťovej karty a ide sa ďalej. Pod kopcom aj v sobotu zúri ťažba dreva
; traktor vrčí, píly zavýjajú a zarezávajú sa do kmeňov. To už stretávame zelenú turistickú značku, ktorá nás vedie na rozľahlé lúky Brezová. Na chodníku div že nepristúpime vyhrievajúceho sa slepúcha. Odvážnejšie účastníčky nielenže nevrieskajú od strachu, ale ho aj berú do ruky. Kráča s nami aj okresný značkár Milan Lomnický. Rozhovory s ním sa týkajú problematiky značkovania turistických chodníkov. Klub Horec bol totiž Regionálnou radou KST v Prievidzi poverený obnoviť, resp. dokončiť turistické značenie v okolí Partizánskeho. Prievidzskému značkárovi ďakujeme aj za zaujímavý dar - knihu od Augustína Machatu "Turistika na hornej Nitre do roku 2003".
    Z Brezovej, odkiaľ je po piatkovom daždi ďaleký nezahmlený výhľad na Strážov a Kľak, odbiehame do prírodnej rezervácie Dobrolínske skaly. Množstvo odkvitnutých poniklecov napovedá, že je tu skutočne čo chrániť. I neďalekú jaskyňu by sa patrilo navštíviť, ale zrovna tá najodvážnejšia, ktorá bez mihnutia oka pohladkala slepúcha, sa vraj bojí netopierov. 27-metrovú jaskyňu už aj tak skoro všetci poznáme, schádzame preto po hrebeni dole a okolo jednej hodiny prichádzame k bufetu pri priehrade. Tam už rozvoniava štyridsať litrov gulášu. Pochutnáva si na ňom i zo desať cyklistov, ktorí dnes dali pred vibramami prednosť dvom kolesám. Ochutnávka nápoja s horcom, predaj klubových tričiek, diskusia o výprave našich členov do Himalájí, účastnícke listy, fotografie, hladoši skok po druhú i tretiu dávku...
     Všetko však má svoj koniec, a tak sa okolo tretej hodiny začal 50-členný dav pomaly rozchádzať. Cyklisti na svojich tátošoch, väčšina prejedených nastúpila do áut, no zopár neúnavných si dnešných 18 kilometrov predĺžilo ešte o ďalších desať, keď cez Kolačno a popod Šípok prišli peši až do rodného mesta. Krásny deň, zaujímavá príroda a príjemné posedenie s gastronomickými hodami - to bola ďalšia vydarená akcia turistického klubu Horec.
 

          

Kotol je pripravený,
guláš bude
Prívítanie turistov
naším predsedom
Záružlie močiarne
pri Drahožickom potoku
Nedávno asi trošku pršalo

Drahožická huta   Oddych pri jazierku Náš cieľ - Veľká Ostrá

  Šplhanie sa na vrchol Nedotknutá príroda Ešte pár metrov

A sme tu   Desiata na Ostrej Vrcholová fotografia

Fialôčka Ťažba dreva sa nezastavila
ani v sobotu
Výhľad na Veľký vrch Rozsiahle lúky Brezová

Po piatkovom daždi
boli krásne výhľady
Oddych v rezervácii
Dobrolínske skaly
  Oproti sa čnela
Oselná skala

Cyklisti na Cerovej v Drahožickej hute na Penhýbli a v cieli

Takmer sme sa potkli
o slepúcha
V bufete pri guláši Prišla nás pozrieť
aj novopečená babička
Kaplnka cestou do Kolačna