Výstup na Kľak

5.9.2009

Trasa :  Čičmianske rázcestie - sedlo Malého Kľaku - Kľak - Vrícke sedlo - Skalky - sedlo pod Úplazom - gejzír - chatová osada Žiar.
Parametre trasy : Dĺžka 20 km, prevýšenie 1100 m, náročnejšia túra.
Lokalita : Lúčanská Fatra.
Popis :  Kľak je výrazný skalnatý vrchol Lúčanskej Fatry nachádzajúci sa nad Fačkovským sedlom. Je z neho nádherný výhľad na Strážovské vrchy a Malú Fatru. Z Kľaku prídeme na ďalší zaujímavý vrch Skalky. Napokon okolo gejzíru dôjdeme do chatovej osady Žiar, kde sa nachádza gejzír. V Rajeckej Lesnej si pozrieme vyrezávaný 10-metrový betlehem s pohyblivými figúrkami.
Doprava :  vlastným autobusom. Odchod o 5:45 od Supermarketu Šípok a o 6:00 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  5 eur (150 Sk) pre členov, 6 eur (180 Sk) pre nečlenov, 4 eurá (120 Sk) pre študentov.


Hmla aj slnko v Lúčanskej Fatre

     Pre menší záujem (25 prihlásených a ešte menej platiacich) musel turistický klub Horec nahradiť plánovanú dvojdňovku v Čechách inou akciou. Výbor vybral náročnejšiu túru v Lúčanskej Fatre - výstup na Kľak a Skalky. Uskutočnila sa 5. septembra, avšak kvôli nepriaznivému počasiu sa jej zúčastnilo len 21 turistov. V daždi, v hmle a v zle značkovanom teréne stúpame z Čičmianskeho rázcestia po zarastenom mokrom chodníku k nevýraznému vrcholu Malého Kľaku. Tu rastie veľké množstvo fialovkastých jesienok. Zostupujeme do sedla a pokračujeme na vrchol hlavného Kľaku. Je to hôľnato-skalnatý vrch charakteristického tvaru, nachádza sa vo výške 1352 metrov. Vápencová skala je popretkávaná viacerými puklinami a jaskynkami. Človek by čakal, že z jednej z nich vyskočí dáky hôrny chlapec a bude rozdávať dukáty. Ale žiadneho nablízku nebolo. Kvôli ochrane prírody, najmä vzácnej vápnomilnej vegetácie, patrí Kľak do národnej prírodnej rezervácie s rovnomenným názvom.
     Ani teraz sa počasie neumúdrilo. Zo
zahmleného vrcholu nebolo absolútne nič vidieť, navyše sa k pľuhavému počasiu pridal aj studený vietor. Kopec poskytujúci jeden z najlepších výhľadov na Slovensku nám dnes nedoprial ani štipku radosti. Stretávame tu skupinu českých turistov, zapisujeme sa do knihy a odchádzame. Trošku lepší výhľad bol z Ostrej skaly, tá sa už nachádza na červenej magistrále, ktorá prechádza celou Fatrou. Pri roztrhanej hmle sme hlboko pod nami zazreli i niekoľko dediniek, napríklad Rajec. Strmý zostup do Vríckeho sedla po rozbahnenej lesnej ceste mnohým z nás spôsoboval šmyky a nedobrovoľné váľanie sa v blate. Vrícke sedlo - známa križovatka turistických ciest - bolo tiež naplnené českými turistami. Po oddychu väčšina horcov došla skrátenou trasou do chatovej osady Žiar nachádzajúcej sa blízko Rajeckej Lesnej. Tam si pozreli známy vyrezávaný betlehem s pohyblivými figúrkami a v stánkoch pokúpili zopár suvenírov. Tretina horcov išla pôvodne naplánovanou trasou, ktorá ich priviedla na výhľadový vrch Skalky. Tu sa príroda umúdrila, hmla úplne ustúpila a objavilo sa slnko. Dnes sa vskutku vystriedali všetky druhy počasia okrem snehu. Turisti si konečne mohli vychutnať nádherný kruhový výhľad. V diaľke vytŕčal vysielač na Skalke, vidieť bol aj náš Vtáčnik, Tribeč a Strážovské vrchy. Poslednou zaujímavosťou, ktorú si horci mohli obhliadnuť, bol gejzír v Rajeckolesnianskej doline. Studená voda z umelého vrtu tryskala do výšky viac než 10 metrov. Okrem vody z gejzíru nám príroda na osvieženie poskytla aj zopár čučoriedok, lesných jahôd, trniek, bedlí a mladých prašiviek zjedených za surova. Keby neboli jedlé, túto správu by ste asi nečítali...
 

Tri kozmonautky
pripravené na štart
Celé doobedie nás sprevádzal
dážď a hmla
Klope, klope dáždik Na vrchole Kľaku

Desiata vo vetre a hmle Vetrom ošľahané bodliaky Na Ostrej skale Vidno, že sme sa pohybovali
v rezervácii

Vrícke sedlo Kľak z diaľky Skalky - konečne sa
vyjasnilo
a otvoril sa kruhový výhľad

Tento je neošľahaný Gejzír pri Rajeckej Lesnej -  - umelý vrt na zistenie výdatnosti
zdroja podzemnej vody
Čudná rastlina