Výstup na Rovnú hoľu

22.8.2009

Trasa :  Čertovica - Rovienky - Kumštovo sedlo - rázcestie Králička - chata gen. Štefánika - Bocianske sedlo - Rovná hoľa - sedlo Črchľa - Nižná Boca.
Parametre trasy :
Dĺžka 18 km, prevýšenie 1100 m, náročnejšia túra.
Lokalita : Nízke Tatry.
Popis :  Rovná hoľa je mohutný rozložitý masív s kruhovým výhľadom. Na vrchole sú krásne alpínske lúky, nižšie rastú husté zátarasy kosodreviny. V úbočiach stopy po intenzívnej baníckej činnosti.
Sedlo Čertovica rozdeľuje Nízke Tatry na dve časti: Kráľovohoľskú a Ďumbiersku. Významný horský cestný prechod z Horehronia na Považie. Rekreačné stredisko, lyžiarske stredisko, motorest, ubytovanie, parkovisko.
Doprava :  vlastným autobusom. Odchod o 5:00 od Supermarketu Šípok a o 5:10 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  9 eur pre členov, 10 eur pre nečlenov, 8 eur pre študentov.


Upršaná Rovná hoľa

     Koncom augusta sa 43 záujemcov z radov turistického klubu Horec vybralo do Nízkych Tatier. V rámci stredne náročnej túry mali na pláne vystúpiť na výhľadový vrch v bočnom hrebeni Rovnú hoľu. Trasa viedla zo známeho sedla Čertovica, ktoré rozdeľuje Nízke Tatry na Kráľovohoľskú a Ďumbiersku časť. Po červenej značke kráčame cez Rovienky na vrch Lajštroch. Počasie v dopoludňajších hodinách bolo i napriek predpovedi celkom vľúdne, sem-tam sa ukázalo aj slniečko, i keď väčšinu času bolo zamračené. Opar na obzore neumožňoval príliš ďaleký výhľad, iba na chvíľku sme zazreli napríklad Kráľovu hoľu. V polovici túry oddychujeme na Štefánikovej chate. Tá za minulého režimu niesla názov Chata hrdinov SNP kvôli partizánskym bojom v jej okolí. Okrem rôznych polievok tu bolo možné ochutnať aj guláš a ďalšie dobroty. Keď sme už tak blízko, 13 turistov sa vybralo na najvyšší vrch Nízkych Tatier - dvojtisícovku Ďumbier. Ostatní odbočili na križovatke Králička z hlavného hrebeňa a pohodlnou chôdzou pokračovali k plánovanému vrcholu. Kríčky popri chodníku boli obsypané veľkými čučoriedkami, brusnicami a malinami. To však už začali padať prvé dažďové kvapky a onedlho sa na nás valil poriadny studený lejak. Ľudia povyťahovali špeciálne vetrovky, pršiplášte, ba aj dáždniky. Iba niektorí, čo odmietajú takéto výdobytky civilizácie, pokračovali ďalej v krátkych rukávoch. Veď ako naprší, tak aj uschne. Na Rovnej holi sa všetci čakáme, zahrievame nejakým tým destilovaným nápojom a robíme vrcholové fotografie. Posledný úsek tvoril strmý zostup do Nižnej Boce. Cestička bola síce riadne zablatená, ale zato obohatená o náučné tabule s podrobným popisom a fotografiami fauny a flóry okolitých lesov. V Nižnej Boci - baníckej obci, kde sa kedysi ťažilo zlato, striebro a meď - sa s Nizkými Tatrami lúčime pri čučoriedkovom pive.
 

  Prvý oddych
na Rovienkach
Hlavný hrebeň Nízkych Tatier  

Na Lajštrochu Štefánikova chata
 pod Ďumbierom -
zdroj piva a gulášu.  Nízkotatranská príroda

  Na Rovnej holi Ideme, ideme,
cestičku nevieme
Domčeky v Nižnej Boci

 Časť skupiny, ktorá
vystúpila na Ďumbier