Výstup na Veľký a Malý Rozsutec

27.6.2009

Trasa :  Lučivná - Strungový príslop - Osnica - pod Rozsutcom - sedlo Medziholie - Veľký Rozsutec - sedlo Medzirozsutce - sedlo Zákres - Malý Rozsutec - Podrozsutec - Terchová (Biely Potok).
Alternatívne trasy : 
Výstup na Veľký Rozsutec sa dá vynechať, z Medziholia sa do Medzirozsutcov dá dostať traverzom. Ďalšou alternatívou je nevystúpiť na Malý Rozsutec, ale Hornými a Dolnými dierami zísť do Bieleho Potoku.
Parametre trasy :
Dĺžka 18 km, prevýšenie 1500 m, náročná túra.
Lokalita : Malá Fatra.
Popis :  Veľký Rozsutec má typický dolomitový reliéf pozostávajúci z najrozmanitejších skalných foriem. Patrí k najbohatším botanickým lokalitám u nás s mnohými endemitmi. Dominuje celému okoliu. Je z neho krásny kruhový výhľad na celú Malú Fatru. Výstupová trasa je zaistená niekoľkými techickými pomôckami.
Malý Rozsutec je výrazný skalnatý vrchol zaujímavý mohutnosťou skalných stien. Časť výstupovej trasy je zabezpečený reťazami. Pekný výhľad.
Doprava :  vlastným autobusom. Odchod o 5:00 od Supermarketu Šípok a o 5:10 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  7 eur (210 Sk) pre členov, 8 eur (240 Sk) pre nečlenov, 6 eur (180 Sk) pre študentov.


Rozsutce napokon zdolané

     Kým v pôvodnom termíne sa turistickému klubu Horec návšteva Malej Fatry kvôli nepriaznivému počasiu nevydarila, o týždeň neskôr sa už autobus s turistami vydal do Lučivnej. Tu, v známom lyžiarskom stredisku, bol štartovací bod našej náročnej túry, ktorej celkové prevýšenie presahovalo 1500 metrov. Po prvom prudkom stúpaní lesom sa pred nami vynorili rozsiahle lúky a pasienky s množstvom chránených rastlín. Rozvoniavala tu materina dúška, lesné jahody, celú tú nádheru strážili salaše s drevenými príbytkami. Po príchode do sedla Strungový príslop začalo najprv iba mierne, potom aj husto pršať. Tá Medardova kvapka skutočne funguje. Ak sa začiatkom júna rozprší, vlhké počasie nemá konca-kraja. (Ináč, pranostiku „Medardova kvapka štyridsať dní kvapká“ objavil Medard mesiac a pol po návšteve erotického salóna.) Pred dažďom sme sa skryli do lesa. Pod nohami čľapkanica, každú chvíľu skok z blata do kaluže, občas aj šmyk a pád. Po vyjdení z lesa opäť nedozerné lúky. Vpredu sa už vypínal skalnatý vrch Osnica - prvý výhľadový bod. Najvýznamnejšie fatranské kopce však boli zahalené v hmle, o impozantnom výhľade nebolo možné hovoriť. Dlhší oddych sme si dopriali v známom sedle Medziholie, kde sa dalo posedieť pod prístreškom, zajesť si a rozhodnúť sa, kadiaľ ďalej. Menej zdatní turisti, pre ktorých doterajšie prevýšenie bolo akurát dosť, už smerom na Veľký Rozsutec nepokračovali, obišli ho a počkali ostatných v sedle Medzirozsutce. Tí ostatní boli aj v hmlistom počasí odhodlaní štverať sa po vlhkých skalách, reťaziach a rebríkoch na Veľký Rozsutec - vrch s nádherným kruhovým výhľadom. Niektorí to zvládli za hodinu, iným to trvalo o polovicu dlhšie. Na vrchole bolo veselo, raz bolo počuť češtinu, inokedy polštinu. Sem-tam hmla na chvíľu ustúpila, takže sme si z vtáčej perspektívy mohli pozrieť prejdenú trasu alebo hlavný hrebeň Fatry s oproti stojacim Stohom. Ďalším míľnikom je sedlo Medzirozsutce, kde okrem traverzujúcich horcov stretáme ďalšiu skupinu Partizánčanov. Zrovna dnes sa po Malej Fatre potuluje aj posledný zvyšok firmy Sperian, ktorý sa zrejme zmestí do jedného autobusu. Dokonca nechýba ani ich najvyšší šéf. Po oddychu, spoločných fotografiách a doplnení tekutín sme sa opäť rozdelili. Tí, ktorých nelákalo šplhanie sa na Malý Rozsutec, pohodlne zišli cez Horné a Dolné Diery do cieľa v Bielom Potoku. My ostatní vyrážame na posledné prudké stúpanie skalnými stenami, niektoré úseky sú opäť zaistené reťazami. Zachmúrené počasie zmizlo, hmla sa rozplynula a na vrchole nás dokonca víta slnko. Najhorší z celej trasy bol zostup z Malého Rozsutca dole. Strmý a šmykľavý chodník najprv so sutinami, potom s klzkými skalami si vyžaduje zvýšenú opatrnosť a zníženú rýchlosť. Všetci to však bez úrazu zvládli, ani pospúšťané kamene netrafili do živého. 20-kilometrovú náročnú túru napokon končíme v krčmičke na Bielom Potoku.
 

Stúpanie z Lučivnej,
pasienky a salaše
  Prechod cez
zakvitnutú lúku
Sedlo Strungový príslop

Osnica - prvý
výhľadový kopec
Hmlou zahalený
Veľký Rozsutec
Na všetky
svetové strany
Prístrešok v sedle
Medziholie

Stúpanie na Veľký Rozsutec Naša Osnica Zub času  

Nechýbalo ani zopár
technických pomôcok
Oproti vytŕčal Stoh Prví horci
na vrchole Rozsutca
Z vtáčej perspektívy

      Ešte jeden cvak
a ide sa dole

V sedle Medzirozsutce
stretáme Turčekovcov
Posledný bod programu -
výstup na Malý Rozsutec
   

Vrcholová fotografia Veľký z Malého Opatrný zostup
strmým chodníkom
 

Klinček Malebná príroda
nad Terchovou

Zostup Hornými dierami  bol určite zaujímavejší  ako sutinovým chodníkom z Malého Rozsutca.