Prechod hrebeňom Skaliek a Slnečných skál

28.11.2009

Trasa :  Rajecké Teplice - Žliabková - Skalky - Dolná hora - Slnečné skaly - Poluvsianska skalná ihla - Rajecké Teplice.
Parametre trasy : Dĺžka 13 km, prevýšenie 400 m, menej náročná túra.
Lokalita : Súľovské vrchy.
Popis :  Rajecké Teplice sú známe kúpeľné mestečko s liečením pohybového ústrojenstva a nervových chorôb.
Skalky - zalesnený skalnatý vrch. V  jeho svahoch vo vysokom lesnom poraste sa nachádzajú zvláštne skalné útvary. Na severnom svahu lyžiarske vleky.
Slnečné skaly - prírodná rezervácia. Ochrana pestrého komplexu skalných útvarov tvorených dolomitmi, ochrana vzácnych bučín. Vegetácia s početnými teplomilnými druhmi.
Poluvsianska skalná ihla - prírodná pamiatka. Ochrana zvláštneho povrchového tvaru - obtočníka, ktorý je oddelený od dolomitového komplexu skál postupným zarezávaním sa rieky Rajčianky do menej odolnej výplne kotliny.
Doprava :  vlastným autobusom. Odchod o 6:45 od Supermarketu Šípok a o 7:00 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  5 eur pre členov, 6 eur pre nečlenov, 4 eur pre študentov.


Výstup na Skalky a Slnečné skaly

     Každý návštevník kúpeľného mestečka Rajecké Teplice si môže všimnúť skupinu bielych skál týčiacu sa nad obcou. Sú to Skalky - vápencovo-dolomitové útvary prevyšujúce dolinu Rajčianka takmer o 400 metrov. A práve ony boli jedným z cieľov tridsiatich turistov z klubu Horec, ktorí sa koncom novembra vybrali navštíviť pohorie Súľovské vrchy. Dažďa bolo túto jeseň akurát dosť, nás pri prvých krokoch lesnou cestou vítalo iba husté blato. Serpentínami sa dostávame hore na hrebeň. Jedna odbočka nás zavedie ku krásnemu skalnému amfiteátru s výborným výhľadom na Teplice. Vychutnávajú si ho aj naši najstarší členovia - pán Haviar a Bruška, ktorým k osemdesiatke skutočne nechýba veľa. Samotný vrchol Skaliek je ukrytý v lese vo výške 778 metrov. Väčšina trasy je značená miestnou zelenou a červenou značkou. Tá druhá pokračuje od Dolnej hory k Slnečným skalám. Je to prírodná rezervácia  s ochranou pestrého komplexu skalných útvarov a vzácnych teplomilných rastlín. Slnko však zatiaľ na skaly ani na okamih nezasvietilo, od rána panuje ponuré oblačné počasie. To nám však nebráni vo výhľade na rozľahlý Lietavský hrad, ktorý sme navštívili pred štyrmi rokmi. Na protiľahlom kameňolome sa veselo ťaží i v sobotu, hlučné mechanizmy drvia horninu. Pri chatách nad obcou Porúbka meníme smer a otáčame sa späť na západ, aby sme uzavreli náš dnešný 14-kilometrový okruh. Náučný chodník prudko stúpa a privádza nás k Turskej skale so zvláštnym povrchovým útvarom - obtočníkom. Ďalšie skalné dvojičky a trojičky nás zaujmú puklinami a jaskynkami. Napokon schádzame na hlavnú cestu, kde sa pár metrov od asfaltky týči do neba Poluvsianka skalná ihla. Je to chránený prírodný výtvor - úzke špicaté bralo ihlového tvaru vysoké 15 metrov. Ihla je významná z vedeckého, náučného i estetického hľadiska. Kedysi slúžila i na horolezecký výcvik, dnes je tu táto činnosť zakázaná.
     Poslednú prírodnú pamiatku nám v lepšom svetle ukázalo aj samotné počasie - rozhodlo sa, že sa trochu umúdri a zaplavilo krajinu slnkom. Slnečné skaly si teda napokon svoj názov zaslúžili. Dokonca o tretej popoludní nám na cestu svietil aj dorastajúci Mesiac. Popri hradskej a neskôr cez teplický park s čľapotajúcimi kačicami a labuťami prichádzame do cieľa dnešnej túry.
 

Prvá výhľadová skala   Na túre bola hojne zastúpená
aj Slovenská pošta
 

Cyklista Ondrej     Výhľad na Lietavský hrad

  V kameňolome sa pracovalo
aj v sobotu
  Menšia jaskyňa

   

  Slnečné skaly
ožiarené slnkom
  Poluvsianska skalná ihla

NTC v Rajeckých Tepliciach
tesne pred dokončením
Na túre sme stretli
aj pár lietajúcich dravcov
Zaujímavé fresky na múre  

  Rybárska bašta na jazere
v Tepliciach