Výstup na Svinicu

1.8.2009

Trasa :  Zakopane (Kužnice) - Myslenickie Turnie - Kasprov vrch - Ľaliové sedlo - Svinické sedlo - Svinica - sedlo Zawrat - Czarny staw Gasienicowy - chata Murowianec - sedlo Medzi kopami - Kužnice.
Parametre trasy : Dĺžka 22 km, prevýšenie 1350 m, veľmi náročná vysokohorská túra.
Trasa 2 : Pre menej zdatných turistov je pripravená aj ľahšia trasa, ktorá nebude prechádzať Svinicou a sedlom Zawrat.
Lokalita : Poľské Tatry (Poľsko).
Popis :  Najprv Kasprovou dolinou a neskôr serpentínami vystúpime na Kasprov vrch. Končí tu lanovka, je tu hvezdáreň a možnosť občerstvenia. Z Kasprovho vrchu prídeme do Ľaliového sedla a do Svinického sedla. Traverzom cez žľab za pomoci kramlí a reťazí vyjdeme na Svinicu - hraničný vrch s nádherným kruhovým výhľadom. Do sedla Zawrat, kde začína známa Orlia perč, zostúpime pomerne exponovanou cestou znovu použijúc technické pomôcky. Zo sedla Zawrat nás čaká veľmi náročný zostup k Czarnemu stawu Gasienicowemu a potom pohodlná cesta k chate Murowianec. I tu bude dlhšia prestávka s možnosťou občerstvenia. Napokon cez sedlo Medzi kopami zostúpime do doliny Bystrá a do Kužníc.
Doprava :  vlastným autobusom. Odchod o 4:00 od Supermarketu Šípok a o 4:10 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  11 eur (330 Sk) pre členov, 12 eur (360 Sk) pre nečlenov, 10 eur (300 Sk) pre študentov.

Vrelo odporúčame dve veci :  pripoistiť sa (stačí cestovné poistenie) a zobrať si nejaké zloté.


Svinica - najťažšia túra TK Horec

     Plný autobus horcov sa o štvrtej hodine rannej vydal začiatkom augusta do Poľských Tatier. Na pláne bol totiž výstup na Kasprov vrch a Svinicu. Veľmi náročná vysokohorská túra začala v turistickom stredisku Kužnice. Tam sme sa zo Zakopaného dopravili mikrobusmi, keďže v národnom parku je doprava obmedzená. Prvé kroky viedli malebnou Kasprovou dolinou so zurčiacim potokom a menšími vodopádikmi. Nad našimi hlavami premávala lanovka, ktorá bežných smrteľníkov vyvážala na vrchol. Dlhé čakanie, vysoká cena a napokon aj celkom dobrá kondícia horcov - to boli dôvody, prečo sme lanovku použiť nemuseli a 950-metrové prevýšenie sme zdolali iba za dve hodiny. Na Kasprovom vrchu sa okrem meteorologickej stanice nachádza aj bufet a je to konečná stanica najmenej troch lanoviek. Ďalšie dve hodiny nám trval výstup na skalnatú Svinicu. Na ňu však už všetkých 46 turistov nešlo, asi desiatka si zvolila ľahšiu trasu a z Ľaliového sedla zišla k chate Murowianec. Veľká väčšina sa na 2301-metrový hraničný vrch vydriapala. Niektorí dokonca "skrátenou" cestou, na ktorej sa im podarilo odfotiť pár svišťov. Kruhový výhľad zo Svinice nám trochu pokazila hmla, ale i tak sme mali možnosť v diaľke vidieť nášho velikána Kriváň a trochu bližšie Kôprovský štít. Na západe zase dominoval poľský národný vrch Giewont. Oveľa ťažší bol zostup do sedla Zawrat. Tu sa už nachádza množstvo technických pomôcok, hlavne reťazí a kramlí. V úzkych žľaboch bolo treba dávať prednosť oprotiidúcim. Najťažšia časť trasy nás však ešte len čakala. Viedla zo sedla Zawrat dole k chate Murowianec. Trasa bola taká náročná, že jedna domorodkyňa sa s plačom držala reťaze a nevedela, ako sa dostať o tri metre nižšie. Nešťastnej Poľke napokon pomohla naša turistka Denisa a ukázala jej spôsob lezenia a kladenia nôh. Horcom toto množstvo reťazí a stupačiek väčšie problémy nerobilo. Niektorí si trasu ešte predĺžili a absolvovali časť Orlej cesty s výstupom na Malý Kozí vrch.
     Po vyše hodinovom extrémnom zostupe sa ocitáme pri krásnom Čiernom plese. Bezstarostne si v ňom plávajú kačice, voda je priezračná, odrážajú sa v nej okolité skaly. Onedlho už oddychujeme v známej chate Murowianec, kde po náročnom klesaní pivko či teplá polievka padla naozaj dobre. Dole do Kužníc to už bola oproti doterajšej trase len "nedeľná prechádza" a ten, kto chces ušetriť na mikrobuse, si pridal ešte tri kilometre do Zakopaného. Zaujímavé je, že Poliaci ani vo významných turistických strediskách nechcú za nič na svete brať eurá. Radšej prídu na chatách a v stánkoch o tržbu, akoby mali chytiť do ruky pár neznámych mincí.
     Dnešný výstup na Kasprov vrch a Svinicu - to bola najťažšia túra Turistického klubu Horec nielen v tomto roku, ale zrejme i v celej 9-ročnej histórii. Desať a pol hodinovú túru s celkovým prevýšením 1350 metrov a dĺžkou 22 kilometrov vo veľmi náročnom vysokohorskom teréne zvládlo aj desať žien, 13-ročný Filip a 78-ročný Ľudvík Haviar. Najdôležitejšie však je, že všetci šťastne a bez zranenia došli do cieľa. Do rodného mesta dorazil náš autobus až po polnoci.
 

O 9:00 vyrážame
z Kužníc
 Potok v národnom parku Menší vodopádik  

Lanovka na Kasprov vrch -
prestupná stanica
Pohľad na Giewont Časť Červených vrchov Väčšina ľudstva lanovkou,
horci peši

Prestávka v strede výstupu   Na vrchole Kasprovho vrchu
1987 m
Meteorologická stanica

Konečná stanica
viacerých lanoviek
Nádherná Dolina
piatich poľských plies
Na Svinici - 2301 m Ani náš najmladší člen
nemal so Svinicou problémy

Ťažký zostup
zo Svinice
A ešte náročnejší
zo sedla Zawrat
Pohľad na Orliu cestu Čierne pleso Gasienicove

Ostrovček v plese Chata Murowianec A znovu v Kužniciach Náhon na všetky štyri