Výstup na Tlstú a Ostrú

26.9.2009

Trasa :  Blatnica - Vápenná dolina - Mažarná - Tlstá - Ostrá - Juriašovo - Blatnica.
Parametre trasy : Dĺžka 18 km, prevýšenie 1200 m, náročná túra.
Lokalita : Veľká Fatra.
Popis :  Obec Blatnica sa spomína už od roku 1230. Jej okolie je najbohatším archeologickým náleziskom Veľkej Fatry. V Gaderskej doline sú zrúcaniny Blatnického hradu. Jaskyňa Mažarná je prírodná pamiatka s kvapľovou výzdobou. Má veľký archeologicko-paleontologický význam. Vrch Tlstá je rozložitý masív s charakteristickým bralnatým reliéfom s viacerými jaskyňami. Poskytuje kruhový výhľad. Ostrá je výrazný bralnatý vrch s dvoma vrcholmi. Zo západného je nádherný výhľad na celú Turčiansku kotlinu.
Doprava :  vlastným autobusom. Odchod o 5:30 od Supermarketu Šípok a o 5:40 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  5 eur (150 Sk) pre členov, 6 eur (180 Sk) pre nečlenov, 4 eur (120 Sk) pre študentov.


     Na vrcholoch Veľkej Fatry

    Počas nádhernej septembrovej soboty sa štyridsiatka horcov vydala do Veľkej Fatry, aby vystúpila na dva známe vrcholy - Tlstú a Ostrú. Horec tu bol naposledy pre deviatimi rokmi, bol to jeden z jeho prvých autobusových zájazdov. Vtedy však strašne pršalo a výstup na Ostrú bol skôr utrpením ako radostným zážitkom.
     Z Blatnice, obce s bohatými archeologickými nálezmi, chvíľu kráčame Gaderskou dolinou a potom sa strmým lesným chodníkom dostávame k 134-metrovej jaskyni Mažarná. Chránená prírodná pamiatka s kvapľovou výzdobou, kde prevládajú stalagnáty, je známa ako zimovisko netopierov, ale chránená je hlavne kvôli paleontologickým a archeologickým nálezom. Polootvoreným terénom vystupujeme až na hôľnatý vrch Tlstá. Idú s nami aj dvaja Martinčania, ktorí sa z času na čas zúčastnia niektorej našej túry. Tesne pod vrcholom Tlstej vytŕčajú spod lúčnej trávy vápencové bralá. Pri dnešnom slnečnom počasí je z nich fantastický výhľad na Malú Fatru, Kremnické vrchy a Vtáčnik. Potešil nás aj do sýtomodra sfarbený horec Cluziov. Z vrcholu Tlstej, ktorý sa nachádza vo výške 1373 metrov, vidíme v diaľke tri vysielače: na Skalke, na Martinských holiach a na vrchu Krížna vytŕčajúceho z hlavného hrebeňa Veľkej Fatry. Po oddychu schádzame do sedla a cez viaceré skalné steny v bočnom hrebeni sa dostávame na Ostrú. Názov je naozaj príslovečný: výstup na tento špicatý vápencový vrch bol naozaj náročný, sem-tam bolo treba použiť aj nainštalované reťaze. Ešte preliezť cez jedno zo skalných okien a sme na vrchole. Tí, ktorí sa na Ostrú dostali ako prví, tu veru pobudli aj vyše hodiny. Kruhový výhľad, množstvo kvetov, oranžové lúčne koníky cvrlíkajúce v tráve - naozaj sa nebolo kam ponáhľať. Po zahmlenej Svinici, upršanej Rovnej holi a zablatenom Kľaku sme konečne mali perfektné slnečné počasie. Po výdatnom oddychu schádzame cez Juriašovo do známej Blatnickej doliny a popri veľkom skalnom okne sa vraciame, odkiaľ sme vyšli - do Blatnice. Tam, v príjemnom prostredí záhradnej reštaurácie sme ukončili nádhernú túru vo Veľkej Fatre.
 

Reštaurácia v Gaderskej doline Dvaja kamaráti   Stúpanie k jaskyni

Jaskyňa Mažarná - chránený prírodný výtvor Kvapľová výzdoba jaskyne  

Horci pred Mažarnou     Skalný chrbát pod Tlstou

  Tlstá Nádherný horec Cluziov  

Hlavný hrebeň Veľkej Fatry Príchod k Ostrej Celkový pohľad na Tlstú  

Skalné okná tesne pod vrcholom.
Cez to väčšie sa aj prechádza.
     

  Občas bolo treba použiť
i technické pomôcky
 Skalné okno
v Blatnickej doline

  Lesná panna pod Ostrou Netvor
v Blatnickej doline